Паника сред руските олигарси: Търсят къде да скрият $200 млрд. заради приближаващи нови санкции

06.12.2017;

Руски олигарси, притежаващи крупни активи в чужбина са в паника заради приближаващата дата за влизане в сила на новите санкции на САЩ.

Няколко от тях вече са се обърнали към руското Министерство на финансите с молба да издаде специални валутни държавни ценни книжа, които да бъдат изкупени от тях с активите, които се намират в чужди банки.

Така те ще могат да преведат парите си от офшорни зони в Русия и са готови заради това да платят процент на държавния бюджет на Русия, съобщи „Ройтерс“, като се позова на четири източника.

Милиардерите не искат да правят преводи от чужди в руски банки на активите си, тъй като не ги устройва доходността, а и особено ценят анонимността, която руските банки не могат да им гарантират.

От друга страна, самите руски банки могат да откажат да приемат офшорни пари, заради опасността самите те да попаднат под удара на санкциите. Западните банки вече са започнали да проверяват сметките на хора, за които се смята, че принадлежат към приятелския кръг на президента Путин и които потенциално могат да попаднат под новите санкции на САЩ.

Някои от олигарсите дори са споделили в тесен кръг, че ограничават появата си на събития, на които присъства и Владимир Путин, за да не привличат вниманието на американците към себе си.

Както е известно, след като Доналд Тръмп подписа през август тази година закон за нови санкции, американското Министерство на финансите бе задължено да състави списък на милиардерите от Русия, близки до Кремъл, като провери източниците им на доходи, наличния капитал в западни банки и бизнес-връзките им в Европа и САЩ.

Срокът за изготвяне на този списък изтича през март 2018 година.

„Хората са в паника. Ситуацията е непредсказуема. Ако те признаят за близък до Путин, как ще доказваш, че това не е така. Да водиш дела за парите си срещу американското правителство е много трудно“, заявява високопоставен служител в голяма руска компания.

Според оценката на Калифорнийския университет, през 2014 година руски граждани са имали сметки в офшорни компании на сума от около 200 милиарда долара, което е около 10% от БВП на Русия за същата година.

Още от Скандал

Нови разкрития за великата група: Оргиите на "Бийтълс"

Джон спал с омъжена жена пред съпруга, а Макка видял Бог благодарение на LSD Почти половин век отмина, откакто сър Пол Маккартни обяви, че "Бийтълс" се разпадат.

Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването: Холандия премахна монопола и има най-доброто здравеопазване

- Г-н Кацаров, какво мислите за идеите за реформа в здравеопазването? Лансират се варианти с допълнителни застраховки или пълно премахване на монопола на здравната каса.

Опит за стоп на кражбите от здраве

В опит да спре грандиозните кражби и източването в здравеопазването министерството на Кирил Ананиев лансира няколко идеи. Една от тях е лечението над 700 лв.

Реформата е заради дупка от 300 млн. лв.

300 млн. лв. дупка в бюджета на здравната каса са станали причина за идеята на министерството всеки работещ да внася допълнително пари за здравна застраховка,

Как се източва здравната каса

дравната система е пробита от години. Най-разпространената схема е да се изписват скъпоструващи пътеки, които не се изпълняват, но се източват парите от здравната каса.

Работещите ще плащат не по 12 лв., а по 38 лв. застраховка

По 38 лв. извън задължителните 8% от заплатата ще трябва да плащат месечно работещите, за да покриват здравните застраховки на 7-те милиона българи. Това ще стане,

Протестен хаос

Пред Народното събрание отново бе мъжът с разкървавената глава от антимонополните бунтове през 2013 г. Там беше и “индианецът” Николай Гацев, изгонен от СДС,

Кои са говорителите - фен на агитката на "Левски" и бивш дансаджия

Емил Русанов, който се разхождаше с мегафона и обяви исканията на протестиращите, е фен на агитката на "Левски" (София). Това става ясно от профила му във фейсбук.

Битката за Кубадински. Сали Курдов няколко пъти укривал партизанина Пенчо, но въпреки това комунистът наредил смяна на името му

l Приятно съм изненадан, че хората уважават баща ми, казва синът му Пламен l Привържениците му обжалват решението за демонтаж, а противниците - да го сринат Въпреки решението за демонтиране на

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.