Импотент помага за разкриването на първата кокаинова афера у нас

17.11.2017;

Магазин за химическо чистене предлага дрога за отбрани клиенти

МЪЖ, който не може да изпълнява съпружеските си задължения, става причина през 1933 г. за разкриването на първата кокаинова афера у нас.

По това време у нас търговията с наркотици не само не е криминализирана, но дори не съществува като понятие в родното законодателство. Единствената възможност за преследване на такова деяние, при това извънсъдебно, е предвидена в Закона за народното здраве, където има няколко неясни разпоредби, забраняващи нерегламентираното разпространение на упойващи вещества. Наказанията за такива нарушения са глоби в неособено голям размер.

През лятото на 1933 година лекари от Александровска болница констатират у двама пациенти симптоми, характерни за хората, които употребяват кокаин. От здравното заведение алармират полицията, че у нас се разпространява тайнствена отрова, но ченгетата не са подготвени да реагират адекватно на подобни странни предупреждения.

Следващият сигнал доста по-конкретно посочва източника на забранения плод. През месец ноември в IV полицейски участък в столицата се получава анонимно писмо, подписано от

"една нещастна майка"

Авторката на писмото съобщава, че в магазина за химическо чистене "Брилянт", разположен на кръстовището на улиците "Цар Калоян" и "Позитано", се продава нелегално кокаин по 90 лева за грам.

Въпросната нещастна майка е жертва на тази незаконна търговия. От две години насам нейният съпруг харчел луди пари за дрога, а тя и децата Няколко пъти жената ходила при съдържателя на магазина да го моли да не продава кокаин на съпруга съмнителен тип

със студентска шапка носел всяка седмица един балтон на химическо чистене.

Този път полицаите взели под внимание писмото и започнали разследване. След неколкодневно наблюдение на съмнителния търговски обект се убеждават, че тревогата не е фалшива. Ченгетата установили самоличността на съдържателя - Сабитай Бенон. Той върти нелегалния бизнес в съдружие със зет си Бернард Голдщайн. Двамата евреи живеят под един покрив на улица "Иларион Макариополски".

След като се снабдяват със съдебна заповед за обиск, на 28 ноември сутринта ченгетата нахлуват в дома на двамата евреи и извършват щателно претърсване. В едно от чекмеджетата на шкаф полицаите откриват шишенце от 75 грама, наполовина пълно с прахообразно вещество на ситни кристали. В друго чекмедже са открити 25 пакетчета по един грам от същото вещество.

Находката е изпратена веднага в химическата лаборатория на Дирекцията на полицията, където направеният анализ установява, че това е кокаин. Същия ден е претърсен и магазин "Брилянт", където са открити много пакетчета от 1 грам и нарязана хартия за направата на пакетчета. Общото количество

конфискувана дрога

е 250 грама. Бенон и Голдщайн са арестувани. На другия ден в IV-ти участък се явява гражданин, прочел от вестниците информацията за разкритата афера. Той разказва, че преди година и половина станал свидетел на това как Бенон и една от служителките в магазина измервали с везна някакво прахообразно вещество което сипвали от кафяви стъкленици. Гражданинът, който бил познат на магазинера, го попитал какъв е този прах, на което Бенон отговорил, че е хинин. Полицаите показват на мъжа една от конфискуваните стъкленици с прах и той потвърждава, че са идентични с тези, които е видял навремето.

Въпреки събраните доказателства двамата арестувани по случая са освободени поради липсата на правни основания за задържане. Произходът на стоката остава неизяснен. Въпреки че нарушителите отказват да споделят откъде са се снабдили с наркотика, полицаите са сигурни, че той е внесен от чужбина, тъй като няма данни за производството на непознатия артикул у нас. Този извод е потвърден и след внимателното проучване на миналото на евреите. Оказва се, че и двамата са стари клиенти на полицията.

Преди време Сабитай Бенон е осъждан на една година затвор от Варненския окръжен съд за контрабанда на долари, а зет му Бернард Голдщайн е следствен по дело за контрабанда на копринени платове и е пуснат под гаранция от 600 000 лева. И двамата са

опитни контрабандисти

Те поддържат връзки с евреи от цяла Европа, чрез които се снабдяват с опасната стока. Според полицаите двамата нашенци са получили поръчка от външните си покровители да разработят българския пазар. Липсата на закони, преследващи търговията с наркотици, спасява двамата пласьори. Полицията се задоволява само с конфискуване на кокаина. Случаят е прехвърлен на митническите власти, които определят глоба на нарушителите, внесли недекларираната стока.

До Втората световна война у нас има още една наркоафера. Тя е през 1940 г. и е свързана с хероин. И двата случая минават без много шум и по никакъв начин не въздействат върху обществото, което все още е прекалено изостанало и морално, за да се подаде на този порок. Законът е прекалено снизходителен към наркотрафикантите, а и самите те все още не са се овълчили и не действат с присъщата за тази категория престъпници жестокост.

ДНЕС кокаинът е един от най-разпространените наркотици в световен мащаб.

Само споменаването му предизвиква ужас у родителите на подрастващите и притеснение сред органите на реда. Не така обаче е било преди седем-осем десетилетия, когато отровата е била позната само в родината си Южна Америка и в някои милионни мегаполиси на Европа и Северна Америка. Поради това появата на кокаина в България в началото на 30-те години не предизвиква нито паника, нито някакъв извънреден интерес.

Кокаинът се добива от листата на вечнозеления храст кока, който вирее в северозападните райони на Южна Америка, най-вече на територията на Колумбия. Наркотикът се извлича след неособено сложна преработка. В готово състояние представлява ситен кристален прах, който може да се смърка или да се пуши. Предизвиква краткотраен екстаз, след който следва състояние на дълбока депресия, съпроводена с халюцинации.

Първият голям бум в употребата на кокаин е регистриран в САЩ по време на "сухия режим" в края на 20-те и началото на 30-те години на ХХ век. Пазарът в Щатите реагира на липсата на алкохол, като я запълва с други опияняващи заместители. Президентът Рузвелт осъзнава грешката на своите предшественици и отменя питейната забрана, но вече е твърде късно. Кокаинът и другите наркотични вещества са извоювали огромна клиентела.

Още от Афера

Топшпионин ли е била Маргарита Занеф, която дари 1,8 млн. лв. на Националната галерия?

Един файл бил частично засекретен. Той се отнася и до щедрата дарителка, и до мъжа Занко Занеф Държавният архив на Австралия до “168 часа”: Разкриването на подробности за нея ще застраши националната

3 дни преди разстрела Венета хванала в изневяра тройния убиец Иван

Хванах го с друга жена в леглото и той ми призна, че откакто сме заедно, през всичките тези шест години е бил и с двете ни едновременно. Изневерявал ми е постоянно.

Британецът, набил инвалид в Слънчев бряг, обичал да разпуска с кокаин

След микс от алкохол 27-годишният Дани Кнот вилня в хотел, едва не удуши болен шотландец Ще си тръгне ли с присъда, или ще се отърве като шведа Сундберг и сънародника си Джон Кери?

Непознатият Ал Капоне: Последната биография на мафиота го описва като привързан към семейството човек, способен на дълбоки чувства

Ал Капоне, свързван с не по-малко от 200 убийства, влезе в историята като един от най-кръвожадните престъпници. Но в най-новата му биография от известната американска писателка Дейдре Бер,

Мюсюлмани в история на ужасите след поклонение в Мека. Пътници от няколко полета преживяха филма "Зараза" на живо

l Вирусът плъзнал по време на традиционното поклонение в свещения град заради затворените помещения На 5 септември самолет на авиокомпания "Емирейтс", пътуващ от Дубай,

Психопортрет на българския олигарх

Mилиони в офшорки, яхти и самолети, хайлайф събития, източване на ДДС, шампанско, пури, връзки с властта, Малдиви и Сен Тропе. Това са детайли от живота на българския олигарх.

5 млрд. лв. годишно крадат 20-30 българи

Анализ на ЕК: Измамите с ДДС са 2 млрд. лв. всяка година Германското разузнаване: Групировките се разпаднаха и парите им се преразпределиха към отделни личности На всеки 10 г.

Още 47 тома срещу Арабаджиеви. Те щели да се върнат доброволно

В последните две седмици започнаха грандиозни акции срещу семейство Маринела и Ветко Арабаджиеви и Миню Стайков и сина му. Освен прокуратурата с тях се зае и Комисията за противодействие на

10-те най-добри перачници на пари

Държавният департамент на САЩ: BG престъпниците използват туризма, строителството и енергетиката, управлявани чрез офшорни фирми Самите олигарси не знаят точния брой на авоарите си В един от

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.