Защо толкова хора прочетоха новината за президента Плевнелиев и синоптичката Деси

15.11.2017;

Българите по правило обичат да четат жълти новини. А ако даже има снимка на някой известен, който си бърка в носа на публично място, опипва чужда жена или пък направо се окаже тежко болен, тогава радостта за читателя е неистова и неизмерима.

Това обаче не е чак толкова страшна новина, както изглежда на пръв поглед, защото любимите жанр и тематика от всекидневния новинарски поток са абсолютно същите и за американците, англичаните, руснаците, сърбите.

Апокалиптичната и профанизирана медийна ориентация в търсенето на по-високи рейтинги и тиражи е световна тенденция. Наистина, в България черногледството идва малко в повече, но причината не е само в медиите, а и в чудесната среда, в която живеем.

У нас негативните текстове са три пъти повече от позитивните, като основните теми са престъпления, бедствия и инциденти. Отрицателната тоналност обаче е по-скоро комбинация от реално лоши новини и от допълнително привнасяне на негативни внушения от самите автори. Това са изводите в едно изследване на преподаватели от Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ, направено тази година.

Авторите са изследвали 3556 публикации в 8 различни телевизии и сайтове, като телевизиите са национални, но голяма част от сайтовете са маргинални, от онези без свои автори, пълни с откраднати новини от други медии. Точно такива интернет издания обаче буквално се мултиплицират в последните години, като налагат по-просташки стил и от "утвърдените в годините" жълти вестници.

Съвсем естествено, две трети от текстовете в тях са без автор - както се посочва и в изследването, направено по поръчка на Асоциацията на европейските журналисти. - А твърде често жълтите, сензационните заглавия са само опаковка на откраднатите от друго място статии, защото не се потвърждават по никакъв начин от самия текст. А чрез елементарни компилации и необозначени заемки сайтовете мултиплицират многократно един и същи материал.

Разказвам всичко това, защото, когато миналата седмица публикувахме във в. "168 часа" статията "Президентът Плевнелиев е "прекрасният човек", когото синоптичката Деси Банова срещна", в медийния ефир се случи абсолютно същото.

Текстът ни беше препечатан от над 50 различни медии. Повечето от тях, действително ни цитираха, но имаше и немалко "автори", които се бяха подписали под чуждия труд. Но безспорен връх постигна един сайт, който нагло открадна колажа от снимки на "168 часа" към статията и си сложи върху тях своя воден знак за защита от кражби.

Признавам съвсем открито, че в такива моменти искрено съжалявам, че не живеем в разгара на 90-те години и съдържанието на вестника ни не е застраховано срещу кражба във ВИС или СИК едновременно. Защото знам, че собственици на подобни сайтове се повлияват много по-благоприятно от близки срещи със застрахователи на прехода, отколкото от едно протяжно съдебно преследване.

Медийните кражби обаче не са нещо ново. Десетки сайтове от години паразитират върху гърба на издания с реално работещи стотици истински автори, за чийто труд се плащат заплати, осигуровки и данъци.

А причината "да им се получава" най-вероятно е твърде мекият подход на истинските медии към тях. И разбира се, липсата на критична маса - достатъчно интелигентни читатели, които се ориентират добре в медийната среда и ги наказват най-елементарно с липса на интерес.

Друго обаче ми направи по-силно впечатление след публикацията ни "Президентът Плевнелиев е "прекрасният човек", когото синоптичката Деси Банова срещна". Статията съвсем целенасочено не беше с жълто заглавие и не бе написана в познатия просташки стил, използван в подобни случаи.

А добрият тон беше неочаквано много добре оценен от читателите и от голяма част от гилдията. И над четвърт милион прочитания на статията в сайтовете на медийната ни група показва, че наистина "БОМБА!", "ШОК!", "УЖАС!" и "ИЗВЪНРЕДНО!" в заглавието е напълно излишно и вече дори изчерпано от съдържание.

И точно липсата на излишна сензационност стана причина текстът да бъде толкова цитиран и четен.

Още от Коментари

Сексът е дар Божи, страстната любов води към вечен живот

Папа Франциск заяви по време на беседа с млади вярващи от Франция, че сексът е „дар Божи“. Пълният текст беше разпространен от пресслужбата на Ватикана. „Сексуалността и сексът са дар Божи.

Нормалните (да се чете десни) хора продължават да са много лошо прецакани. И така вече 10-15 години.

В ГЕРБ май не си дават сметка, че вероятно дължат крехката си преднина от 3% пред БСП на това, че единствената причина немалко хора да гласуват за тях е буквално за да не спечели БСП.

В България досега никой президент не е спечелил война с премиера

В закона пише, че трябва да се съгласува с президента назначаването на новия главен секретар. Ако един човек иска да подаде оставка, може да се съгласува евентуално с жена си.

Това е най-комунистическо-капиталистическото нещо, което съм виждала и съм в пълен захлас

Скъпи ми приятели, но това е прекрасно!!!!! Държавата моли големите вериги да не увеличават цената на хляба, въпреки че пшеницата поскъпва. Това е най-комунистическо-капиталистическото нещо,

Путин се изложи с тази своя война в Сирия. Заради достлука му с шантавия Башар Асад пак загинаха руснаци

Путин се изложи с тази своя война в Сирия. Заради достлука му с шантавия Башар Асад пак загинаха руснаци. Това е болест. *От

Другите народи, когато са произвеждали компютри и са летeли в космоса, ние сме открили колелото и барута

Попадна ми някаква книга, според която българите са открили колелото, леярството, барута и парната машина. Никой не отрича тези патриотични хипотези. Просто другите народи в същото време вече са

С 0.01% си вдигнах мнението за В. Симеонов. Само той запита НСО защо бизнесменът Доган има правителствена охрана

С 0.01% си вдигнах мнението за В. Симеонов, защото той май е единственият от управляващите в НС и правителството, който запита официално НСО защо бизнесменът Доган има правителствена охрана.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в

Цената на хляба расте. Моля хазартните босове да работят без печалба

Цената на хляба расте. Моля хазартните босове да работят без печалба. Умолявам Ви. Зърнопроизводител *От

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.