Честита ви демокрация! Съборихме мавзолея на бащицата Димитров, но продължихме да се кланяме на различни бащици

10.11.2017;

На този ден през 1989 година валеше нещо между дъжд и сняг.

Беше мрачно и студено.

Най - големият хит по радиото (то беше само едно - БНР с програмите си “Хоризонт”, “Христо Битев” и “Орфей”) беше “Ламбада”.

Аз бях ученик в 11 клас на Музикалното училище.

Чупих се от часове и отидох на гости на моя съученик Енчо Клатев, който живееше в центъра, на “Славянска”, съвсем близо до легендарното кръчме на театър “Сълза и смях”.

По телевизията имаше новини. В 17 часа не казаха нищо, въпреки, че Свободна Европа и BBC и Гласът на Америка вече съобщаваха новината (и Дойче Веле, което тогава не беше тоя майтап, който е днес).

Честно казано не можах да повярвам дори когато съобщиха новината по БНТ.

Живков изглеждаше като на транквиланти, а останалите от Политбюро съобщиха, че му благодарят и че социализЪма и перестройката продължават.

Тръгнах си късно и хванах такси към “Разсадника”, където живеех на квартира (точно до “Тина Киркова”).

Таксиметровият шофьор беше въодушевен и каза, че тази нощ ще вози без пари.

Днес моя съученик Енчо Клатев не живее в България, музикалното училище се премести в друга сграда, мнозина все още не са се отказали от социализЪма а таксиметровите шофьори не возят без пари дори ако от това зависи нечий живот.

А аз вече не съм в 11 клас, където съвсем скоро ще бъде синът ми.

Дали и той ще чака нов 10 ноември?

Не знам.

Знам, че съборихме берлинската стена, но не можахме да бутнем стената в себе си.

И знам, че съборихме мавзолея на бащицата Димитров, но продължихме да се кланяме на различни бащици и да им издигаме мавзолеи в съзнанията си.

Честита ви демокрация!!!

Която още не сме извоювали сами от себе си...

*Венци Мицов във фейсбук

Още от Коментари

Драги родители! Научете децата си да се хранят с лявата ръка. Някой ден, когато седнат зад компютъра, ще ви бъдат благодарни за това

Драги родители! Научете децата си да се хранят с лявата ръка. Някой ден, когато седнат зад компютъра, ще ви бъдат благодарни за това. *От

По бай-Тошово време нямаше никакви задръствания по границата. Само тук-таме някой труп, застрелян в гръб

По бай-Тошово време нямаше никакви задръствания по границата. Само тук-таме някой труп, застрелян в гръб. *От

Плача, приятели, и се срамувам, че "сигурността" на моето семейство е попречила на Младен Маринов да бъде добър баща

"Искам да благодаря на семейството, тъй като през цялото това време не съм бил най-добрият баща (при тези думи новият министър на вътрешните работи се разплака, докато поемаше поста). Но...

Безсилен гняв! Значи аз пиша боклуци, които не се търсят и трябва да се поправя, а милата ми Венета пише прекрасни шедьоври

В Габрово съм. Представям новата си книга. Мечката и други разкази. Вечерта минава скромно и приятно. Малко тъжно, хората предпочитат шумни представления. На сутринта пия кафе с местни хора. Приятели.

При толкова приказки за членове, как пък не се научи да членува тая Наталия Кобилкина

Заврях се в профила на Наталия Кобилкина. При толкова приказки за членове, как пък не се научи да членува тая жена. Слага се отзад, какво се прави, че не знае как... *От фейсбук!

Щастливи сме, че чакаме руско-гръцко дете на Българската майка Земя

Любими приятели, благодаря ви за вашата любов и подкрепа. Щастливи сме, че чакаме руско-гръцко дете на Българската майка Земя:)) Пожелаваме на всички двойки прекрасни и здраве бебета,

За наша жалост, от Стамболов насам, България винаги се е движила по тънък лед, а зад нас – мечка

Независимостта изисква и да повярваш в нея... От време на време! "За наша жалост, от Стамболов насам, България винаги се е движила по тънък лед, а зад нас – мечка.

Уважаеми г-н Президент, в последните години градихме българската демокрация разкрачени между научния марксизъм и заведенията за бързо хранене

Вчера на среща в президентството президента Радев е приел да бъде лице на възванието за единение, създадено от инициативен комитет. Сред поканените да се включат в това възвание бях и аз.

Унгарска рапсодия в Страсбург – уроци по свободолюбие

Свободата, любовта са ми всичко на света. Любовта ми е с цената на смъртта. Бих отдал за свободата любовта. Шандор Петьофи Гените са преносители на биологична информация, която се унаследява,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.