Александър Ненов: Спас-Александър можеше дори да основе партия

18.10.2017;

l Той е виртуоз - познава мисленето на хората и че всеки иска да е в някаква далавера

l Свързвал се е с хора от елита, питал е с какво да помогне, когато са в кампания

Интернет измамникът Спас Василев, по-известен със своето онлайн алтер его Александър Николов, завлякъл с пари десетки в социалните мрежи, е особен тип измамник. В действителност мошеникът от Кочериново е можел да надхвърли драстично сегашните си мащаби. Като отличен психолог той лесно и търпеливо се е сдобил с такова влияние в социалните мрежи, което можел да използва както за много по-печеливша измамна схема, така и за да основе партия.

Това обясни пред "168 часа" интернет предприемачът и консултант Александър Ненов, описал свой експеримент със създаването на фалшив герой в онлайн пространството в три от книгите си: "На 1 клик разстояние", "Как да печелим от интернет?" и "Интернет безопасност".

- Как ще коментираш случая "Спас Василев - Александър Николов"?

- С Александър Николов имаме 22-ма общи приятели във фейсбук. Преди да избухне скандалът, те са били поне 50 души. Това са успешни лица, бизнесмени, предприемачи, пиари, журналисти, лидери на мнение, известни в своята сфера. Много е любопитно, че се е насочил към елита, към най-активната част от обществото, а не е избрал неграмотни и необразовани хора. Трябва да знаеш

начина на мислене на потребителите.

Важно е обаче и да бъдеш търпелив. Ако бързаш и добавиш прекалено много хора много скоро - фейсбук може да се усъмни и да те спре. Василев е действал изключително умно, защото е създавал истински познанства и е правил контакт с хората. Как вербува видни личности? Влиза в техния профил и вижда, че са били на някакъв тип маркетингови събития. Популярните лица обикновено посещават такива два-три пъти в месеца. Тогава им пише: "Спомняш ли си, че ние се видяхме преди две седмици на еди-кое си мероприятие?" Отсреща човекът казва: "Да", защото

не смее да си признае, че не се досеща.

Това е един от триковете. Използва се неудобството на хората и техният срам. Те не могат да си признаят, че не са запомнили някакъв човек, който изглежда много успешен, харизматичен, активен и всъщност могат да имат някаква изгода от него. Освен всичко те се подвеждат и по общите приятели, които виждат, че имат с него. Той е градил своето влияние на базата на авторитета на всички свои познати в профила си. Тези, които вече са във френдлистата му, гарантират за него пред другите. В известен смисъл те могат да бъдат определени като негови неволни "съучастници". Затова е много важно човек да осъзнава какви хора приема като приятели, тъй като винаги има опцията те просто да последват неговия профил.

- Отделял е доста време, за да проучва хората.

- Да. За да спечели доверието им. Той набира мощ по време на протестите, когато всеки се запознава с всички и после при повечето връзката остава онлайн. Действията му също така следват основния принцип на телефонните измамници. На някого му се обаждат и му казват, че трябва да даде 5000 лв. рушвет, за да покрие сина или внука си, който е предизвикал катастрофа. Човекът си казва: "Ето това е корупционна схема, за да покрием детето. Трябва да се даде. Спас - Александър пък им казва, че самолетният билет от днес до утре за дестинацията Х струва $13 000, но той е с връзки и ще го намери за 600. Предлага дребна далаверка. И хваща. Защото разликата между един ученик, който купува парфюм менте за 8 лв. от OLX, и големия предприемач, който купува самолетен билет по-евтино, е никаква. Всеки иска да се възползва от някоя дребна схемичка и да заобиколи системата - та дори да е директор на банка и часовникът му да струва 5000 лв. Тайната е, че хората са еднакви, а Спас - Александър го е прозрял.

- Според теб как е избрал и човека, чиято самоличност е откраднал - французина Александър Мартинез?

- Проучил е и е намерил човек, за когото е видял, че ще го захранва със свежи снимки, защото пътува по целия свят, изглежда успешен. Кражбата на самоличност е престъпление от много време.

Разликата обаче остава само в снимките - Александър Мартинез си е живеел живота, а Спас Василев си е стоял пред компютъра в Кочериново. Една голяма част от хората живеят неговия живот - демонстрират стандарт, който нямат.

В същото време като Александър Николов

Спас е извършвал

активности, несвързани с измама.

Публикувал е материали в различни медии. Свързвал е журналисти с политически лица. Бил е близък с хора, които са писали статии за него, давали са му контакти и връзки. Както и той е вършел същото за тях. Много от жертвите му признават, че се е свързвал с тях в момент, когато са организирали някаква кампания или събитие, и им е предлагал услугите си. Питал ги е: "С какво мога да помогна, да съдействам?" И действително го е правел. Свързвал е този с онзи, помагал е да се осъществят различни начинания.

Има хора, които заявяваха в туитър, че не могат да повярват. И се чувстват персонално засегнати.

Не съм сигурен дали някой би се наел да сравни измеренията на позитивните му действия със сумата, която е заграбил. Може да се окаже, че ако не беше измамата, той имаше шансове да е един успешен интернет предприемач. В действителност дори не е спечелил толкова много, колкото е могъл.

- Докъде е можел да стигне?

- Можел е още малко да разшири мащаба, да бъде човек в сянка за много мащабни проекти. Можеше да увлече хората да вкарат парите си в някаква пирамидална структура, без изобщо да осъзнават. Да основе неправителствена организация и дори партия. Ако не беше изгорял сега, можеше да покрие тази схема със самолетните билети, и да излезе като печеливш. Не му е стигнало времето. И все пак Спас е превъртял играта - виртуоз.

- Според теб имал ли е съучастници? Може ли да са били такива съдружниците му в неговата фирма "Еспас медия", през която е получавал пари за билети?

- Заграбеното е много малко, за да бъде поделено между повече хора и да си заслужава. Никой не би си сложил главата в торбата за смешна сума. Най-вероятно е действал абсолютно сам и е печелил колкото за себе си.

В случая със Спас Василев жертвите му се разшумяват и не оставят нещата така. Вземат нещата в свои ръце и така подтикват полицията да се задейства. Това е поредното доказателство, че нямаме работеща държава, а трябва да се оправяме сами. И да носим отговорност за познанствата си офлайн и онлайн.

Още от Репортаж

900 лв. глоба за шофьор, карал със 145 км/ч при ограничение 60 км/ч на пътя Разград - Шумен

Водач на лек автомобил "Ауди А4" е засечен да шофира със 145 км/ час при ограничение 60 км/ час близо до бензиностанция на главния път Разград - Шумен на 6 август, за което е глобен с 900 лева.

Кола блъсна 8-годишно дете в сливенско село

8-годишно дете е блъснато от лек автомобил в село Градец. Това съобщиха от ОДМВР - Сливен. Сигналът за инцидента е подаден на 18 септември в 14.50 часа в РУ - Котел.

Задържаха 4 младежи, участвали в масов бой пред общината в Правец

Правешки полицаи задържаха четирима младежи във връзка с нанесен побой, съобщиха от ОД МВР - София. Около 2.20 часа на 18 септември, в хода на специализирана полицейска операция по линия "детска

Задържаха петима дилъри при спецакция в Пловдив

Петима пловдивчани са били задържани при специализирана операция срещу наркоразпространението на територията на квартал "Столипиново" в областния град.

Арестуваха 3 мъже и жена в Хасковско, отглеждали над 400 канабисови растения

Трима мъже и жена са задържани в РУ - Ивайловград за отглеждане на канабисови растения. Вчера в горска територия в покрайнините на язовир Ивайловград, криминалисти са установили нива,

Съдят трима, опитали да отвлекат малолетна във Варна, за да отмъстят на вуйчо й

Варненската окръжна прокуратура обвини трима мъже в опит за отвличане на малолетно и непълнолетно момиче. Според държавното обвинение престъплението е останало недовършено по "независещи от дейците

3 месеца условно за мъжа, ударил полицай в двора на кюстендилската болница

Мъж, ударил пътен полицай в двора на кюстендилската болница, получи условна присъда, след като призна вината си и сключи споразумение с Районна прокуратура-Кюстендил, което съдът одобри.

Шестима вързаха игумена на Роженския манастир и един час ровиха за злато. Дядо Теофил повикал помощ по интернет

Около 1 час е продължила "акцията" на шестимата нападатели в Роженския манастир снощи. Те се опитали да влязат през отворената порта около 19 часа, но игуменът не Хаджидимовския манастир Теофил,

Баба даде 1300 лв и злато на мним полицаи в Димитровград

Жителка на Димитровград на 69-годишна възраст е била измамена от мним полицай, съобщи ОД на МВР - Хасково. Вчера в 19,30 часа е бил получен сигнал от пострадалата.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.