Бездетни лидери водят Европа към пропаст: те реално няма за чие бъдеще да работят

22.10.2017;

Много от европейските лидери нямат никакви притеснения за последиците от действията си, тъй като са без потомство, пише Джулио Меоти от Il Foglio. В своя разработка за Gatestone Institute италианският журналист изразява страховете си, че днес ни управляват все повече политици без деца, които реално няма за чие бъдеще да работят.

Меоти подчертава, че никога досега в историята на Европа не се е случвало да има толкова много бездетни лидери. Ако за едни те са просто модерни и добри кариеристи, то според други тези политици са водени от егоистични подбуди и няма защо да се тревожат за бъдещето, тъй като самите те нямат поколение, на което да копнеят да завещаят каквото и да било. Италианският журналист обяснява, че бидейки родител, всеки политик е много по-ангажиран за развитието на страната, защото това е мястото, където в бъдеще ще се развиват и неговите собствени деца.

Меоти цитира обаче, че днес повечето лидери, като Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Тереза Мей, са без поколение, което ги прави много по-освободени от "изискванията на бъдещето". Затова и според Меоти те реално не се притесняват чак толкова за развитието на континента. Журналистът дори ги определя като "водещи Европа към пропаст". Тази тенденция от години се разисква от любителите на теории на конспирациите, според които на важни постове не случайно се слагат хора без деца, защото те живеят единствено в настоящето и съсредоточават желанията си само в парадигмата да задоволят собствените си амбиции. Според конспиративните теории такива хора много по-лесно се манипулират и много по-лесно вземат катастрофални решения за бъдещето на една страна, дори на цял континент, единствено заради лични облаги.

Джулио Меоти е категоричен: "Нашите лидери ни водят към катастрофа, към истинска пропаст. Те няма на кого да оставят наследство и не ги интересува, че след тях Европа вече няма да е Европа!" Немският философ Рюдигер Сафрански, автор на книгата "Колко глобализация може да понесе човекът", подчертава: "За хората без деца мисленето за бъдещото поколение е лишено от емоция и реален смисъл. Такива хора се държат, сякаш те са последните, единствените, и не се тревожат реално за бъдещето." Група британски консерватори публикува в социалните медии таблица с имената на президенти и премиери, които нямат деца, за да покаже колко стряскаща е ситуацията. Консерваторите подчертаха, че е възможно някой лидер да е останал без наследници, но тенденцията ключови постове в Европа да заемат все повече такива хора, не може да е случайна. Според тази група политиците без деца се водят единствено от икономически стимули и не мислят нито за демографския прираст на страните си, нито обръщат достатъчно внимание на области като образованието или културата.

От друга страна, мнозина определят тези твърдения като измислици и подчертават, че причината мнозина от лидерите да са без деца е съвсем проста - че без наследници много по-лесно се прави кариера. Френската психоаналитичка Вероник Гобер подчертава, че днес много от жените са изправени пред избора или деца, или кариера. Тя пише, че съвременните дами осъзнават колко отговорна е ролята да си родител и мнозина от тях съзнателно вземат решението да не се жертват в името на следващото поколение, а да се погрижат преди всичко за себе си. За едни това е егоизъм, за други обаче, е въпрос на оцеляване. Гобер обяснява, че много жени възприемат брака като капан и категорично отказват да бъдат зависими финансово от мъж. Затова те или никога не се омъжват и нямат деца, или, дори и да създадат поколение, не са готови да жертват заради него кариерата си. Гобер пише: "Каквото и да говорим, истината е, че без деца жените много по-лесно правят кариера. Този факт не се харесва на мнозина и е оспорван от множество майки, но всяка жена признава, че след раждането животът й коренно се е променил. Дори и дамите да говорят за "изпълване със смисъл", те не крият и че издигането в кариерата, след като са станали майки, е било много по-трудно или дори невъзможно."

Кои са другите бездетни лидери в Европа, четете в хартиеното издание на "168 часа".

Още от Досие

Цар Фердинанд и лорд Уолтър Ротшилд - еколози с общ екип

Личният лекар на княза вдъхновил банкера да напише книга за изчезващите птици Монархът и лордът били най-ярките орнитолози и дирижирали научните конгреси Цар Фердинанд и вторият барон Уолтър

Тайната сделка на Уолтър Ротшилд

Баща му искал да е банкер и да влезе в парламента, а той – да има природонаучен музей Съдбата на барон Уолтър Ротшилд е сходна с тази на цар Фердинанд.

18-годишен, Фердинанд отива да проучва Амазонка

Очарован от враните над резиденцията си в София, той я кръщава "Врана" Цар Фердинанд още няма 13 години, когато близките му с ужас разбират, че той не е роден нито за политик, нито за военен,

Уж изчезналата безценна колекция от рисунки на птици на царя се оказа в София

Любопитен дипломант разплита мистерия на повече от 100 години Съществувала ли е въобще мистериозната безценна колекция от рисунки на птици на цар Фердинанд?

Светилищата на Странджа: Бездетни зачеват, ако преспят край пещера на света Марина

Ванга праща болни на тракийското оброчище Индипасха Казала ли е пророчицата, че в планината са скрити скрижалите на Моисей Бездетни зачеват, ако преспят край пещера на свeта Марина Култов комплекс

Селата в Странджа са обградени от параклиси, пазили ги от епидемии

- Г-жо Иванова, Странджа е известна с многото на брой малки манастирчета, които могат да се срещнат край почти всяко село. Каква е тяхната история? - Това са култови постройки, наричани манастирчета,

Християнски светци наследяват древни тракийски богове

Странджа е планина, вплела в себе си цвета на различни религии, вярвания и обичаи, които и днес привличат изследователи и туристи. През последните години девственото кътче все повече се открива за

Маккейн оцеля по чудо след плен и изтезания във Виетнам, но се предаде на рака

l Като военен пилот самолетът му е свален, едва не се удавя със счупени ръце и крак, но е пленен l Отказва да го освободят без останалите и е бит жестоко.

Туристите съсипват най-желаните дестинации

Осем милиона годишно се снимат на Тадж Махал Антарктика е топатракцията за 2018 г. Великденският остров, Мачу Пикчу, Тадж Махал – всички те е възможно да бъдат безвъзвратно съсипани,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.