Хю Хефнър - мисионерът в пижамата на любовник

05.10.2017;

Книгите са забранени и подлежат на изгаряне в един неопределен град. Тоталитарното общество в него насърчава масовата култура и потребителското мислене. Малка група се противопоставя, като всеки член научава наизуст някоя книга, за да я направи достъпна за следващите поколения. Такъв е в най-общи щрихи сюжетът на един от най-известните романи на създателя на бестселъри Рей Бредбъри - "451 градуса по Фаренхайт". Никой не желае да публикува творбата му през 50-те, когато в САЩ върлуват шпиономанията и ловът на вещици.

С прогресивното си мислене пръв вижда потенциала на историята един ценител на изкуството и на живота, който остава в историята като най-големия познавач на красотата във всевъзможните й женски форми - създателят на списание "Плейбой" и основател на издателската империя Playboy Enterprises Хю Хефнър.

Отличният вкус и нюх на този американски бунтовник с амбиции да се опълчи на всички сексуални и социални табута проличават още с първия брой на списанието, което ще се превърне в задължителна необходимост на поколения мъже. Напук на дълбоко консервативните порядки и пуритански норми по онова време, тепърва прохождащият Хефнър

обещава да “задоволи” потребностите

на всички свои читатели и особено на тези с чувство за хумор, изтънченост и необходимост от пикантност.

И го прави - на корицата на дебютното издание от декември 1953 г. той избира онзи блян, които ще "зарежда с вдъхновение" във всяко отношение не само мъже, но и жени за десетилетия напред - Мерилин Монро. Тя предопределя феноменалния му успех, той я коронясва за безсмъртна икона на сексапила.

Затова не е изнедващо, че Хефнър пожелава да се отдаде на вечен покой, като легне да звездата, родена като Норма Джийн Мортенсън.

Прочутият американски издател издъхна в своето митично имение "Плейбой" на 91 години, заобиколен от своите близки. На частна семейна церемония той бе погребан в гробищния парк "Уестууд вилидж" край Лос Анджелис до гроба на Монро, мястото до който си купува още през 1992 г.

Наследството на Хефнър ще отиде при децата му - Кристи, Дейвид, Марстън и Купър, като част от него е предвидено и за университета на Южна Калифорния и няколко благотворителни организации. Последната му съпруга плеймейтката Кристъл Харис не фигурира в подялата на състоянието, но пък ще се сдобие с луксозно жилище за 7 млн. долара в Холивуд, както и сумата от 5 млн. долара, гарантирани й от предбрачното им споразумение. Основателят на "Плейбой" се ожени за Харис навръх Нова година (2013), след като дата за сватбата имаше още през юни 2012 г., но тогава булката се отказа.

В крайна сметка тя става третата жена на Хефнър, който има зад гърба си още два брака: с Милдред Уилямс (1949-1959) и с Кимбърли Конрад (развеждат се през 2010 г. след дълга раздяла).

Домът на Хеф, както го наричат приятелите му, създаден като оазис на удоволствието, остава в ръцете на съседа му Дарън Метропулос. Той купи имението на "зайчетата" за 100 млн. долара през 2016 г. с уговорката издателят да остане там до смъртта си.

Но ако има и друг рай за Хефнър

след живота му в изобилие на земята, той може би ще е завръщането завинаги в неговата най-паметна и любима година, когато всичко за него все още е предстояло.

"Бях на 16 и току-що бях започнал да осъзнавам възможностите на това да си жив. Беше период на огромно творчество: рисувах карикатури, пишех текстове, пиеси, радиопредавания, песни, какво ли не. Беше нещо като микрокосмос, репетиция за последващия ми живот. В това лято се влюбих в едно момиче. Беше много романтично и много сладко", споделя той пред "Венити феър" през 1993 г.

С изключителния си живот Хефнър се превръща в безсмъртна легенда с безспорен принос, който не се изчерпва с мъжкарските му завоевания - все пак твърдеше, че е спал с над 1000 жени и почти всички модели от кориците на "Плейбой". Армията му от сексапилни палави "зайчета" следва неговия поход в извоюването на сексуалната революция, еманципацията на женствеността и освобождаването от закостенели и дискриминационни социални предразсъдъци и ограничения. Някак обаче

в сянката на великият плейбой остава изявеният филантроп,

политически активист и дори алтруист.

Дори в последните си дни през септември Хефнър призовава с редица постове в социалната мрежа туитър към набиране на средства за нанесените щети от ураганите “Харви” и “Ирма”.

"Баща ми живя необикновен и въздействащ живот на медиен и културен новатор и ръководна фигура на някои от най-значимите социални и културни движения на нашето време, като проповядваше свобода на словото, гражданските права и сексуалната освободеност", заяви Купър Хефнър.

В началото стои една мечта, подкрепена от 8000 долара, а според мнозина и много по-малко, които роднини и приятели на Хеф му дават като начален капитал за списание "Плейбой". Работното заглавие "Stag Party" (в превод "Коч парти") отпада и с днешна дата това изглежда повече от разумно. Първият исторически вече брой с Монро излиза с цена от 50 цента и без дата, защото шансът да последва втори не бил никак голям. В крайна сметка са продадени 50 000 екземпляра, а оттам насетне движението е само нагоре.

Още тогава в тези първи и особено важни месеци Хефнър публикува и романа на Бредбъри, с което прави важен принос към световното литературно богатство. Дава трибуна на още провокативни автори, без които културата изобщо щеше да е далеч по-бедна, като Кърт Вонегът, Джак Керуак и Норман Мейлър. На страниците на "Плейбои" са отпечатани и творби на Хабърт Голд и Бъд Шулберг, Владимир Набоков, Джеймс Болдуин, Джон Ъпдайк. Изключително ценни са и интервютата, които излизат през годините между горещите кадри с апетитни красавици, на култови личности като Фидел Кастро, Джими Картър, Франк Синатра, Марлон Брандо и т.н.

Самият Хеф става най-добрата реклама за своя бранд и е водещ на две нощни тв шоута през 50-те и 60-те - Playboys Penthouse и Playboy After Dark - в края на следващото десетилетие. Чрез камерите зрителите стават "участници" в суинг парти в покоите на издателя редом с най-желаните знаменитости на времето. През 1960 г. в Чикаго отваря първия си Плейбой клуб, последван от такива по цял свят. От 1980 г. заведенията постепенно започват да затварят заради нарастване на разходите. В тях обаче Хефнър

дава сцена преди всеки друг на чернокожи комици

и расово смесени музикални групи - когато въпросът за гражданските права изправя всички на нокти в САЩ.

Великият плейбой успява да предизвика събитие дори в музиката, като през 1959 г. основава един от най-емблематичните фестивали - Playboy Jazz Festival, чрез който десетилетия наред се празнува съществуването на тази магия, наречен джаз.

Визията на Хефнър също крещи, че бизнесът му, това е той самият - бохемски захапана лула и удобната копринена пижама на любовника.

В документален филм за неговата особа фронтменът на "Кис" Джийн Симънс заявява: "Покажете ми мъж на произволна възраст, където и да е по света..., който

не би дал лявата си топка, за да бъде Хю Хефнър

На 20, на 50 или на 80".

През годините феминистките искат да разкъсат прочутия плейбой, а той е убеден, че играят от един и същи отбор.

"Със сигурност не съм по-голям от женското движение. Ние сме от една и съща страна. Историята ще покаже това. Бих казал, че съм хуманист. Мисля, че феминизмът е част от нещо по-голямо, част от сексуалната революция. И "Плейбой" играеше ключова роля тук, в Америка, да тласка напред сексуалната революция. Честно казано, най-много от нея спечелиха жените. Исторически погледнато, те бяха втора класа граждани. Сексуалната революция коригира много от тези грешки", обяснява приживе Хефнър.

И все пак той не отричаше, че жените са "сексуални обекти", но благодарение на него те са получили свободата да бъдат такива, но и каквито си поискат още.

Свободата е неговият основен завет.

Хефнър не я получава в наследство, но е силно привързан към нея. Той израства в строго пуританско семейство, в което принципите са на пиедестал, а емоциите са техни роби.

"Моите хора бяха много консервативни идеалисти, а при нас чувствата се потискаха. Мисля, че приемам техния идеализъм, но не и потискането. И аз реагирах на потискането. Може дори да се твърди, че частта от моя живот, свързана с "Плейбой", е свръхреакция на липсата на любов и на симпатия към мен вкъщи", признава бъдещата звезда.

Задушаван от сдържаност в детството си, по-късно той счупва тези окови и се отдава на наслади, които описва за завист на останалите - коктейл, ордьовър, джаз от грамофона, хубава жена и разговори за Пикасо, Ницше и секс.

Философията му за сладък живот,

както стана ясно, все пак не се изчерпва с това, което се случва между парещите тела на горещи плеймейтки.

Дори майка му Грейс Каролин Хефнър, която е и първият инвеститор в неговата "съмнителна" в началото мечта, веднъж си позволила да признае, че се гордее с него. Но допълнила, че щяла да бъде също толкова горда, ако бил мисионер.

Хеф й отговорил след време: "Но майко, аз бях!"

Още от Шоу

Депардийо - колекционерът на паспорти

l Френската звезда иска и Турция да стане негова родина след Русия, Алжир и Белгия l Актьорът трябва да умилостиви Ердоган, след като се подписа под отворено писмо срещу Корана l Режисьорът се

Red Bull Soapbox

Red Bull Soapbox ще превземе бул. "Черни връх" на 30 септември между 11 и 16 часа. В щура надпревара ще се изправят отбори от по четирима души с количка,

Sofia Graffiti Battle III

Sofia Graffiti Battle III ще се проведе в периода 22 - 23 септември на покрития паркинг в междублоковото пространство на ул. "Химитлийски проход" в столицата - осем улични артисти в класическа

Фестивал на киселото мляко

Поредното издание на Фестивала на киселото мляко - традициите на Родопите, ще се проведе от 21 до 23 септември в с. Момчиловци. Събитието има за цел да популяризира традициите за производство на

"Любовта е лудост"

Международният филмов фестивал "Любовта е лудост" продължава в Пловдив до 23 септември. Любителите на световното кино могат да си припомнят какво е любовта в различните й проявления.

"Звездни детективи"

Научна работилница "Звездни детективи" очаква малките откриватели в "Музейко" на 23 и 24 септември от 13 до 14 ч. и от 16 до 19 ч. Небесните съзвездия крият шокиращи криминални подробности от живота

"Живият огън на традициите"

Eдинственият по рода си фестивал "Живият огън на традициите" под надслов "Символ и ритуал" ще се проведе oт 21 до 23 септември в парк "Военната академия".

Дейвид Гарет пребори хернията, за да е в София

29 септември е датата за всички нетърпеливи фенове, които очакват да видят Дейвид Гарет на българска сцена. Събитието няколко пъти бе отменяно, тъй като здравето на известния цигулар рязко се влоши.

Халед Хосейни се завръща

Авторът на “Ловецът на хвърчила” се завръща с “Молитва към морето” - история, вдъхновена от трагичната съдба на Айлан Кюрди - тригодишното сирийско дете, което през септември 2015 г.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.