Махнете мулташките паразити посредници, но не само от оръжейния бизнес

27.09.2017;

Те са навсякъде около нас и смучат всеки ден на хранилка и от държавата, и от бизнеса

Най-голямата отрова за нормалния бизнес в България не е дори толкова корупцията, държавната бюрокрация и неработещата съдебна система, колкото така успешно утвърденият в годините у нас мулташки модел на съществуване и просперитет.

Враждебната бизнес среда в крайна сметка може и да нахъса и мотивира мнозина, но практиката винаги да има избрани хора и фирми, които безотказно да печелят поръчки, да бъдат поставяни в удобни схеми, за да трупат непрестанно купища доходи, без да полагат усилия - това е порочна практика, която обезсърчава крайно предприемачите във всеки сектор.

Не че тази схема е роден патент, но в нашата страна този модел се нарича мулташки в памет на империята "Мултигруп" на вече покойния борец, зет на Държавна сигурност и веднага след промените преуспял бизнесмен Илия Павлов. И ако той е класическият пример за израстване и просперитет по време на преход, със сигурност няма по-добра илюстрация на схемите му на действията от завземането на "Кремиковци".

В средата на 90-те, когато хора като Павлов си имаха цели правителства, фирмите му буквално завзеха социалистическия завод край София, изтискваха с години докрай мощностите му, за да изкарат стотици милиони печалба и да помогнат косвено и за фалита му. Как ставаше това?

Ами, много просто - една фирма на Илия Павлов доставяше коксувани въглища и желязна руда за комбината, прибирайки регулярни комисиони, а след това друга фирма на империята изкупуваше на безценица произведената от внесените суровини стомана и я продаваше на много по-висока цена в чужбина.

В тази ситуация "Кремиковци" беше постоянно на загуба, но се дотираше от държавата, за да носи печалба и да просперира бизнесът на частника Илия Павлов. Но това си е съвсем в реда на нещата, когато за теб работят толкова важни политици и хора във властта. Реално държавата си работи за теб, защото всъщност "Кремиковци" беше само едно от десетките предприятия хранилки на Илия Павлов. Да не забравяме също Девня, както и захарните заводи.

Повод да си припомним мулташките схеми бе един пресен оръжеен скандал от седмицата. След като сръбско предприятие за барут и военният ни завод в Сопот подписаха директен договор, се оказа, че така се спестяват един 15 милиона лева, които иначе вземал посредникът "Емко".

Вземал ги от дълги години. И на постоянен абонамент. По мулташката схема, но в малко по-скромен вариант. Защото вече все пак сме 2017 г., наблюдават ни много по-изкъсо, под постоянен мониторинг сме, така да се каже, и не бива да се излагаме пред чужденците на прага на Шенген и смяната на лева с евро.

Отстраняването на барутния вносител "Емко" е чудесна новина за предприятието и за работниците му, чиито труд веднага стана по-ефективен и печеливш. Но дано причината за отстрела на тази 15-милионна далавера да е наистина прагматична, в интерес на завода, а не нещо, свързано с други недотам публични взаимоотношения.

Дали това е така или не, ще се разбере още в следващите месеци, когато ще видим има ли действително тенденция в остраняването на паразитните посредници, или това е бил самотен единичен изстрел. Защото мулташките фирми са навсякъде около нас. От бизнеса с внос и пренос на газ и петрол, през топлинните счетоводители, износа на произведен у нас ток за чужбина, строителството и всевъзможни услуги за средния и за малкия бизнес.

Абсолютно навсякъде, сложени на хранилка срещу процент от политиците паразити, смучат от бизнеса, смучат и от държавата.

Още от Коментари

Една шепа хора, се отказват от комфорта си за едната му пуста свобода и независимост. А за голяма част от раята, хлябът винаги е бил по-важен

Това е издание с оригиналния текст на "Записки по българските възстания." Уникална книга, която дава много добра представа за българското общество във време разделно.

Писъмце до моя приятел Иво и другите сценаристи на Слави, както и до любителите на балканския кашкавал

МАЛКО ПИСЪМЦЕ ДО МОЯ ПРИЯТЕЛ ИВО И ДРУГИТЕ СЦЕНАРИСТИ НА СЛАВИ, КАКТО И ДО ДРУГИ ЛЮБИТЕЛИ НА БАЛКАНСКИЯ КАШКАВАЛ ...е, Ивак, ти чел ли си последните ми книги?

Бьорг ме поздрави с юмрук, а Джокович крещеше на сръбски

Григор Димитров изведе напред в резултата тима на Европа в демонстративния турнир по тенис в Чикаго - Лейвър къп. Снощи в първия мач от надпреварата, в която най-добрите на Стария континент срещат

Най-тъжно ми е за хората, които си мислят, че да пишеш с нарочни правописни грешки е остроумно и забавно

Най-тъжно ми е за хората, които си мислят, че да пишеш с нарочни правописни грешки ("ф таа даржава") е остроумно и забавно. *От

110 години в търсене на "одобрение" и "съчувствие"! Викам честити да сме и без тях!

110 години в търсене на "одобрение" и "съчувствие"! Викам честити да сме и без тях! Да живей България! *От

Зависими ли сме от кофти правителствата, които псуваме, но отново си избирам? Никой от нас не знае какво е точно това "независимост"

Независимостта е изключително трудно нещо. Така например бай Ставри от Угърчин винаги по това време на годината слага зимнина, за да е независим от студените дни навън,

Тези пък щели да борят корупцията в детските градини. Дайте да помислим по-добре за някакъв антикорупционен памперс

Тия па щели да борят корупцията в детските градини. Че тя започва още от родилните домове, бе! Дайте да помислим по-добре за някакъв антикорупционен памперс. *От фейсбук!

Бях подложен на сексуален тормоз, но не извиках полиция

Днес не се създават филми за звезди, а се създават филми заради пари. Това споделя легендата на френското кино Ален Делон в пространно интервю за френския в. "Монд", цитирано от БТА.

Позор за комунизма, унищожил задълго независимостта на България, и слава на държавници като Малинов, Ляпчев и Мушанов!

На този ден през 1948 г. Никола Мушанов, последният останал жив министър от правителството на Александър Малинов, обявило Независимостта четиридесет години по-рано, е в Търново,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.