Опасната близост на Виктория с нейния индийски учител в “Довереник на кралицата”

21.09.2017;

1887 г. 24-годишният висок, смугъл и очароващ със своята ориенталска красота индиец Абдул Карим прекрачва прага на замъка Уиндзор и се потапя в атмосферата на кралския двор на Великобритания. Доскоро помощник-чиновник в затвор, той пристига в качеството си на един от сервитьорите и обслужващ персонал на двама индийски принцове. Те са сред поканените знатни особи на тържествата около бележитата дата 20 юни - златния юбилей от възкачването на трона на кралица Виктория.

В продължение на половин век тя носи с благородно величие тежката корона на Обединеното кралство Великобритания и Ирландия, а от 1876 г. става и първият монарх, титулуван императрица на Индия.

Настроението в двореца е празнично, еуфорично и контрастира с минорното разположение, което мъчи кралицата от 26 години. Виктория все още тъгува по своята голяма любов принц Алберт фон Сакс-Кобург-Гота, чиято преждевременна смърт я тласка към дълголетен траур и изолация. Заобиколена от отегчителни придворни, тя не вижда цвят в своето посивяло след загубата ежедневие. В самотата си владетелката е затворила сърцето си и ни най-малко не очаква, че то отново ще се отвори пред екзотичното обаяние на много по-млад мъж.

Самият Абдул планира колкото се може по-скоро да се завърне в Индия, защото статутът на прислужник никак не му е по вкуса. Неочаквано и за самия него обаче той попада в полезрението на Виктория и много бързо се превръща в неин любимец. Наред с благоразположението и дори любовта на императрицата, които му осигуряват огромно влияние, индиецът си спечелва и неприязънта на кралския двор.

Историята на това необичайно и скандално за времето си приятелство между един от най-великите монарси в историята и един обикновен индиец е представена в биографичната драма "Довереникът на кралицата" (Victoria and Abdul) на британския режисьор Стивън Фриърс. Сценарият на филма е дело на Лий Хол ("Били Елиът") и се основава на книгата "Виктория и Абдул: Истинската история от най-близкия довереник на кралицата" от индийската писателка Шрабани Басу.

Стивън Фриърс определено има афинитет към английската корона, заради който си печели номинация за "Оскар" с друга своя лента за може би най-голямата трагедия и трус в двореца при потомците на Виктория. В "Кралицата" той показва на големия екран реакциите на Елизабет II и нейните наследници след злополучната смърт на принцесата на народа Даяна Спенсър. През 2007 г. продукцията фигурира в надпреварата за статуетка и в категориите за най-добър филм, костюми, оригинален сценарий и музика, а със златния мъж е отличена актрисата Хелън Милър за изпълнението си на Елизабет II.

По всичко личи, че кралските роли са тясно обвързани с

холивудския почетен символ на величие - "Оскар".

Затова и не е изненадващо, че именно носителката на този приз Джуди Денч играе 68-годишната Виктория пред камерата на "Довереник на кралицата". Навярно никак не й е било трудно да влезе под кожата на великата владетелка, след като вече го е правила през 1997 г. за лентата "Мисис Браун" на Джон Мадън. Редом до нея на снимачната площадка в образа на Абдул се изявява боливудският актьор Али Фазал.

В празничната обстановка по случай нейните петдесет години властване Виктория съзира виталния поглед на младия Карим, който я развълнува. Мнозина твърдят, че тя имала особена слабост към мъжката красота, която винаги можела да оцени подобаващо. Кралският биограф проф. Джейн Ридли дори посочва: "Как е можела да му устои, когато го е видяла да целува крака й?"

След първата им среща Виктория отбелязала собственоръчно в дневника си, че все по-често започнала да си поръчва къри - приготвяно именно от индийския слуга. Не след дълго тя го провъзгласила и за свой "мунши", иначе казано, учител, който й преподавал урду - един от официалните езици в Индия. Двамата прекарвали много часове заедно в задушевни разговори, с увлекателни разкази Абдул "отвеждал" своята приятелка в далечни земи и с всеки ден се сближавали все повече, а Виктория си връщала усмивката и човечността.

Топлите им отношения били зорко следени от всички. Едни ги определят и днес като истинско приятелство и дори платонична любов, но други ги смятат за съвсем реална, опасна и недопустима връзка. В същото време писма на кралицата до нейния довереник свидетелстват, че тя го приемала и за син, като завършвала с думите "твоя обична майка".

Близостта помежду им провокирала нескрито възмущение в двора и се разбирала като нарушаване на всякакви расови и класови граници. Предаността и привързаността им един към друг скандализирали и заплашвали стабилността на империята.

Недопустимо било един мюсюлманин от ниска каста, който излъгал за произхода си, за да влезе в двореца, да бъде вечното протеже на кралицата на Великобритания. Виктория поставя на изпитание нормите и протокола на една институция, която самата тя обитава от десетки години.

Стигнало се почти до бунт, когато тя пожелала да повиши Абдул до постта Индийски секретар, а за диамантения си юбилей през 1897 г. дори настоява да му даде рицарско звание. Среща яростен отпор и към нея са отправени всякакви ултиматоми и дори заплахи, че ще бъде освидетелствана като ненормална, ако не прекрати отношенията си с Карим. Борбата за приятелството е наистина жестока.

Въпреки серизоната съпротива и натиск кралицата все пак налага волята си и съумява да задържи до себе си своя довереник.

Единствено смъртта успява да ги раздели през 1901 г., когато слага край на нейното 63-годишно управление и на викторианската епоха на просперитет за британския народ.

След като Виктория си отива на 81 години Карим бива уволнен и изпратен обратно в Индия, а всички улики за връзката му с британската кралица са унищожени. Никой обаче не подозира, че Абдул е водил таен дневник, открит през 2010 г., който крие истината за тяхното необикновено приятелство и може би повече.

В "Довереник на кралицата" участват още Майкъл Гамбън, Еди Изард, Саймън Калоу, Адел Актар, Рут Маккейб, Тим Пигот-Смит, Джулиан Уодъм, Оливия Уилямс, Фенела Уулгар.

Премиерата на биографичната драма у нас е на 29 септември.

Още от Шоу

Провокаторът Иво Димчев: Дълбая в своите страхове и табута

l По-смелите ме следват в моето пътуване, по-страхливите се плашат l Не обичам да привличам внимание към себе си извън сцената Провокативен, неконвенционален, експериментатор,

ОВЕН: Гъвкавост

РАБОТА От първия ден на седмицата трудности ще ви принудят да сте сериозни по отношение на работата си. Бъдете гъвкави и практични. Не проявявайте излишни амбиции и не се самоунижавайте.

ТЕЛЕЦ: Странично наблюдение

РАБОТА В началото на седмицата не допускайте влияние върху плановете си от странични хора. Внимавайте с познанствата. Вземайте сами необходимите решения. Отложете деловите срещи и разговори.

БЛИЗНАЦИ: Идеи

РАБОТА В петък или през двата почивни дни на делови обяд имате възможност да представите идеите си пред ръководството. Може да бъдат отхвърлени, ако ви завидят,

РАК: Информация

РАБОТА Знам, че не ви е приятно, но отделете няколко часа в началото на седмицата и направете реална оценка на отношенията с хората от деловото си обкръжение.

ЛЪВ: Напрежение

РАБОТА От първия ден на седмицата се подгответе за огромно напрежение, изискващо сериозно отношение към работата ви. Възможни са недоразумения на работното място и разправия с колегите ви,

ДЕВА: Емоция

РАБОТА В началото на седмицата внимавайте, защото сте в състояние да съсипете плановете си заради властващата над вас емоция. Завършете всичките си задачи.

ВЕЗНИ: Предложения

РАБОТА Съдбата е добронамерена към вас и от първия ден на седмицата ви поднася нови изгодни делови предложения. Добре ги обмислете, преди да вземете крайното си решение.

СКОРПИОН: Търпение

РАБОТА Най-добре в началото на седмицата се оставете в ръцете на съдбата и приемайте това, което ви поднася, с търпение и без емоция. Не се опитвайте бързо да приключите с новите си задачи,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.