След Слънчака терор срещу шума от Резово до Дуранкулак

16.08.2017;

Акцията на Валери Симеонов на Слънчака направо разтресе света на електронната музика.

Уплашени от цифровия децибел метър, организаторите на най-големия музикален фестивал по Българското Черноморие Solar Summer отмениха тазгодишното му издание, защото се страхували, че вицепремиерът ще нахлуе на събитието им, ще изземе озвучителната техника и ще затвори заведението.

Страхът от тиранина на шума бързо се разпространява в цяла Европа и даже зад Атлантика. Най-вероятно организираният от вече 24 години фестивал за електронна музика на открито Mysteryland, който трябваше да се състои в Амстердам на 26 и 27 август, също ще бъде отменен. Както и Electric Zoo - между 1 и 3 септември - пак на открито, но в Ню Йорк. Никой DJ по света не иска да му изземат лаптопа и да прекара нощта в най-близкия участък.

Докато чуждите джедаи на транса и техното засега само боязлизо се оглеждат откъде ще изскочи българският вицепремиер, наблюдаващ туризма, то нашите са на път да придобият нервни тикове.

Най-разстроени са тези от Solar Summer. При тях паническото разстройство премина директно в психическо раздвояване на личността. Ако не вярвате, вижте в дебелите учебници симптомите на шизофренията - слухови халюцинации, параноични или фантасмагорични налудности.

От всичко това се съдържа достатъчно за диагноза в прессъобщението им по темата: "Към момента, а и през целия сезон липсват подходящите условия, които да гарантират характерните за SOLAR качествен звук, ефектна сцена и безпроблемно протичане на събитията. Очакваме всички компетентни органи да вземат адекватно становище по въпроса, без постоянно да си прехвърлят отговорности, както се случва в последните 10 дни".

Оставаш с впечатлението, че цялата държава е длъжна безотказно да съдейства за това парти, а организаторите от своя страна са загрижени за цялата Вселена и ако купонът случайно се провали, това ще е много тежка загуба не само за земното човечество, но и на междупланетарно ниво.

Фактите обаче направо крещят, че цялата тази представа за нещата е твърде далеч от реалността. В най-звездните моменти на Solar Summer, когато са им гостували най-известните световни диджеи, на партитата им присъстват между 10 000 и 12 000 души.

И реално кефът на тези 10 хиляди души през цялата нощ - от 22 вечерта до 6 часа сутринта, се явява тормоз над други 500 хиляди. Неслучайно всяка година жителите на Несебър правят подписка срещу 8-те електронни партита в Слънчев бряг през август. Защото мощните колони на Solar Summer са насочени към морето, а звукът директно удря новия град, стария град и се прехвърля дори зад полуострова.

Жителите на Несебър от години знаят, че спането в петък и в събота през август е възможно само ако си изпил литър концентрат или си под пълна упойка. В града живеят почти 25 хиляди души, но през август заедно с туристите в Слънчев бряг надхвърлят половин милион.

Всички тези хора са подложени на тотален шумов терор, защото електронната музика дъни навсякъде и те буди и зад затворени прозорци в целия район.

Затова съм сигурен, че организаторите на Solar Summer няма да могат да осъдят Валери Симеонов, както са се надъхали. Сигурен съм също така, че ако България беше нормална държава, хиляди местни жители от Несебър и туристите там, дошли от целия свят, можеха без проблеми да осъдят Solar Summer за това, че им разваля почивката.

Шумотевица като на Слънчака наистина няма дори и на Ибиса. На испанския средиземноморски остров за втори път в последните 10 години стартира кампания за налагане на острова на семеен туризъм.

Но много отдавна, още докато добиваше славата на място за денонощен купон, всевъзможна дрога и безразборен секс, най-големите дискотеки там бяха разположени извън курортните градчета по крайбрежието. Построени са около големите пътища на острова и са ситуирани в отлично шумоизолирани халета.

Или както отлично илюстрира този непознат за нас феномен икономистът Владимир Каролев тия дни: "Там дискотеките на открито затварят в полунощ, а в дискотеките на закрито можеш да детонираш водородна бомба и отвън даже и чертата кокаин няма да ти се разроши".

В България е точно обратното. През лятото почти по цялото Черноморие шумът е в пъти над допустимите норми - и денем, и нощем. Така че акцията от Слънчака трябва да се пренесе по цялото крайбрежие - от Резово до Дуранкулак. И да поддържа децибелите в рамките на нормалното не просто кампанийно, а през целия сезон - от юни до септември.

И да, наистина не изглежда нормално цял вицепремиер да атакува нощем дискотеките на Слънчака. Но нека не забравяме, че това се случва, защото местните данъчни, ХЕИ, община, полиция, не само не могат, но и не желаят да си свършат работата от години. Там всички са почти кланово свързани. Пачки с подкупи летят повече от гларусите във въздуха и затова от години законът се гази, вместо да се спазва - от превзетите от десетки хотели дюни до удвоените децибели.

А ако се въведе ред независимо от вече неразрешимия проблем с безобразното презастрояване туристите може и да се върнат. И те ще са повече от тези, които отиват да се обезглавят на електронното парти за уикенда.

Още от Коментари

Аз, ако бях във Vip Brother, първо щях да номинирам за изгонване Сорос

Аз, ако бях във VipBrother, първо щях да номинирам за изгонване Сорос. *Oт

Политиците правят неща уж за бедните, от които печелят основно богатите

Когато правителството отива на преговори с големите вериги да ги убеждава да продават продукт без печалба, това води до имплицитно освобождаване от отговорност пред КЗК за дъмпинг и картелизация.

Уважеми клети експлоатирани българи от Лондон, най-после имате късмета да ви погали президентшата Десислава Радева

Уважеми българи от Лондон, български революционери в изгнание, клети експлоатирани хъшове, далеч от род и родина! Най-после имате късмета да ви погали родината във формата на президентшата Десислава

Сексът е дар Божи, страстната любов води към вечен живот

Папа Франциск заяви по време на беседа с млади вярващи от Франция, че сексът е „дар Божи“. Пълният текст беше разпространен от пресслужбата на Ватикана. „Сексуалността и сексът са дар Божи.

Нормалните (да се чете десни) хора продължават да са много лошо прецакани. И така вече 10-15 години.

В ГЕРБ май не си дават сметка, че вероятно дължат крехката си преднина от 3% пред БСП на това, че единствената причина немалко хора да гласуват за тях е буквално за да не спечели БСП.

В България досега никой президент не е спечелил война с премиера

В закона пише, че трябва да се съгласува с президента назначаването на новия главен секретар. Ако един човек иска да подаде оставка, може да се съгласува евентуално с жена си.

Това е най-комунистическо-капиталистическото нещо, което съм виждала и съм в пълен захлас

Скъпи ми приятели, но това е прекрасно!!!!! Държавата моли големите вериги да не увеличават цената на хляба, въпреки че пшеницата поскъпва. Това е най-комунистическо-капиталистическото нещо,

Путин се изложи с тази своя война в Сирия. Заради достлука му с шантавия Башар Асад пак загинаха руснаци

Путин се изложи с тази своя война в Сирия. Заради достлука му с шантавия Башар Асад пак загинаха руснаци. Това е болест. *От

Другите народи, когато са произвеждали компютри и са летeли в космоса, ние сме открили колелото и барута

Попадна ми някаква книга, според която българите са открили колелото, леярството, барута и парната машина. Никой не отрича тези патриотични хипотези. Просто другите народи в същото време вече са

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.