Глоба е по-тежко от затвор за майката, изоставила бебето си от безпаричие

02.08.2017;

Но има и по-голяма глупост от наказанието за Мария Иванова. Това е създаването на още една безсмислена комисия за “борба” с корупцията

Чудя се има ли нещо по-глупаво и цинично от това да наложиш финансова глоба на майката Мария Иванова, която точно заради тежко безпаричие бе принудена да изостави малкия Александър "като кученце" на улицата в София?

По обвиненията на прокуратурата, тъй като е с чисто съдебно минало, я чака глоба между 1000 и 5000 лева. Това е сума, която Мария е гледала накуп само по филмите и най-вероятно никога през клетия си живот няма да види на живо.

Мария е безработна и няма как да заплати подобна непосилна за нея глоба. Още повече, преди да се издължи на държавата, тя трябва да отделя средства, за да оцелява физически с 3-месечния Александър. Така върху сумата само ще се трупат лихви като едно неразрешимо бреме за 38-годишната жена.

Фактите във възможно най-суров вид са следните - Мария е самотна майка, изоставена от бащата на детето и хладнокръвно прецакана от последния си работодател да напусне работа 5 дни преди да й стартира майчинството.

Така с вече родения Александър жената се оказва със 100 лева на месец като социално неосигурена плюс 85 лева детски надбавки. Няма да коментирам дали Мария е най-добрата майка на земята, дали е мекушава, или безсърдечна, защото няма как да съм бил в ситуацията й. И не го пожелавам и на жените, които днес я критикуват най-силно.

Факт е обаче - в момента, когато другите майки прекарват у дома с новородените си бебета може би най-трогателните мигове в живота си, Мария е принудена да плеви малини срещу 20 лева на ден, за да може да преживява. Тя не мързелува, хваща се и на друга работа, припада и влиза в болница с детето.

Безпаричие, липса на работа - това е ахилесовата пета на Мария. Несигурност, която я кара да се обърне дори срещу майчините си инстинкти - и точно там държавата решава да я натисне.

Затова, както и да го гледаме, откъдето и да го преценяваме - глобата за Мария е най-тежкото, глупаво и цинично наказание, което не само няма да я поправи, но и ще задълбочи личната й драма, която стана национално достояние след тази нейна 2-часова проява на крайна слабост.

Може би ще ви прозвучи абсурдно, но много по-милосърдно, състрадателно и справедливо от страна на държавата и съдебната система би било да вкара майката с ефективна 1-годишна присъда в затвора. Ако това се случи, тя ще влезе в специалното отделение за майки с деца в Сливен.

Прясно ремонтирано и дори без решетки по прозорците, в момента това е възможно най-гостоприемното място за жена в ситуация като тази на Мария Иванова. Мога да го твърдя със сигурност, защото съм бил там (за кратко и по работа). В отделението, което не прилича на затвор, тя и бебето ще получават редовно храна, ще спят в по-добри условия от съществуващите за нея в свободния свят. Освен това за Мария и Александър ще се полагат всекидневно всички необходими грижи, включително и медицински.

И всичко това - абсолютно безплатно. Не е ли по-добре от глоба от 5000 лева?! За да я изплати, Мария ще трябва да плеви малини 250 дни, без да отделя и стотинка за семейството (през 2017 г. работните дни са общо 248).

В историята с бебето Александър всъщност има друг много съществен въпрос - какво е правила социалната служба в Елин Пелин, за да проспи тази драма? Тези служби май са силни само в бизнеса с приемни семейства, защото там текат много сериозни подкупи.

Да не говорим за Агенцията за закрила на детето, която се занимава само с глупости от рода на - взел ли е еди-кой си вестник разрешение от родителите на ученика, пребил учителка, за да пишат за случая...

И все пак, ако трябва да отговоря на въпроса - дали има по-глупаво нещо от това безпаричната майка да бъде наказана с глоба?

Отговорът е - да, невероятно е, но се оказва, че има!

И това е създаването на специална комисия за борба с корупцията по идея на Министерството на правосъдието.

Това се напънахме и измислихме ние, докато през месец май тази година румънците вкараха в затвора още 47 подкупни чиновници, между които кмет, председател на окръжен съвет и половин дузина директори на големи държавни компании.

Нашият отговор е още една чиновническа структура, която ще "изследва, събира и анализира", още малко големи председателски и зам.-председателски заплати за изплащане, разместване на кухи структури като БОРКОР, които само трошат пари, че и спецзвено от ДАНС, което трябвало да се бори с корупцията във висшите етажи на властта, при положение че доказано във времето е безсилно да се противопостави дори на средните и ниските.

И, разбира се, понеже нямат никаква агентура, даваме им да ползват ефектни оръжия като специални разузнавателни средства, от което настръхна цялата галактика, а всички корумпирани мишени придобиха нервни тикове от ужас.

Без да навлизам в излишни подробности, от тази комисия няма да излезе абсолютно нищо, защото тя не решава реалните проблеми, пред които е изправена държавата - невъзможността да доказва в съда вземането на подкуп и липсата на достатъчно воля и инициативност при преследването на хилядите чиновници, които прибират всекидневно "хонорари" от хората и бизнеса.

Още една безсмислена комисия за поддържане на статуквото в корумпирана България...

Още от Коментари

С трепет научих, че Джамбазки е обявил конкурс за патрЕотичен рап! С трепет се включвам и аз в конкурса!

С трепет научих, че Джамбазки е обявил конкурс за патрЕотичен рап! С трепет се включвам и аз в конкурса! Надявам се да гласувате за мен! *От фейсбук!

Умните хора не са толкова малко, колкото си мислите. Те са много по-малко

Умните хора не са толкова малко, колкото си мислите. Те са много по-малко. *От

Много сте гадни! Валери НЕ СИ ВКАРА автогол! Просто за пореден път топката се удари в него случайно и влезе

Значи, много сте гадни! Валери НЕ СИ ВКАРА автогол! Просто за пореден път топката се удари в него случайно и влезе. *От

Министър Порожанов помоли търговците да продават хляба без печалба. Те помолиха министър Порожанов да работи без заплата

Министър Порожанов, от името на държавата помоли търговците да продават хляба без печалба. В отговор търговците на хляб помолиха държавата и министър Порожанов да работят без да събират данъци и без

Румен Радев е популист, това е вредно за България

„Всеки един министър трябва да носи в джоба си оставката. Това да бъдеш в правителството е екипна игра. За мен е много важно новият регионален министър да влезе моментално и да провери кой е

“Да вкараш автогол е като да вкараш гол, само че автогол” - Валери Божинов

“Да вкараш автогол е като да вкараш гол, само че автогол” - Валери Божинов *От

Когато жена ви каже: „ти си най-добрият“, може и да се подуете от гордост, а може и да си дадете сметка, че някъде е проведено състезание, спечелването на което се нарича „съмнителна слава”

Когато жена ви каже : „ти си най-добрият“, може и да се подуете от гордост, а може и да си дадете сметка, че някъде, някога е било проведено състезание,

За съжаление, над половин век пропаганда успя да накара българите да почитат "робството", а не Независимостта

За съжаление, над половин век пропаганда успя да накара българите да почитат "робството", а не

Една шепа хора, се отказват от комфорта си за едната му пуста свобода и независимост. А за голяма част от раята, хлябът винаги е бил по-важен

Това е издание с оригиналния текст на "Записки по българските възстания." Уникална книга, която дава много добра представа за българското общество във време разделно.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.