Как умря зловещият сериен убиец Сократ Киршвенг

09.01.2018;

Зловещ сериен убиец има в криминалната ни история. Сократ Киршвенг е дърводелец, но нямал нищо общо с колегите от занаята. Бил конте, носел се по последна мода с костюми от Париж и чепици от Аржентина.

През 1908 г. чаровникът завърта главата на Еленка от Самоков. Двамата отиват под венчило и свиват семейно гнездо. Раждат им се две деца - момче и момиче. Един ден Сократ целува Еленка и тръгва за София с обещанието да се върне с много пари.

В столицата се залюбва с Вангелия Йорданова. С нейните спестявания построяват къща зад Захарна фабрика. Вангелия не знае, че Сократ е женен. Еленка не подозира за връзката му с Вангелия.

През 1917 г. Киршвенг е назначен за пазач във Военната болница. Тук се обяснява в любов на прислужничката Тинка Николова. Тя обаче не откликва на чувствата му, защото знае за Вангелия. Сократ решава да махне препъникамъка.

Лъже Вангелия, че е откраднал крупна сума от болницата. Закопал я в Малинов дол. През нощта на 12 юли 1919 г. с мотика и лопата двамата отиват да изровят имането. Сократ се оплаква, че е изморен, затова копае Вангелия. Когато преценява, че дупката е достатъчно дълбока, вади револвер и я застрелва в главата.

На следващия ден убиецът отива в болницата. Съкрушен от скръб, показва писма на Тинка. “Вангелия избяга с един любовник!”, отронва с влажни очи той. После й предлага да се сгодят, но признава, че в Самоков го чака съпругата Еленка.

Понеже вече има един християнски брак, женихът решава вторият да е мюсюлмански. Сократ и Тинка приемат мохамеданската вяра като Шакир и Айше. Венчава ги софийският мюфтия.

Сега иде ред на Еленка. Сократ наема каруца, отива в Самоков и заедно с децата я качва на возилото. “Ще живеете в София”, уверява я той. По обратния път стигат Панчарево, където Киршвенг казва на каруцаря да спре. “Ще се поразтъпчем с жената по междуселската пътека”, обяснява той.

Кираджията продължава с децата по шосето, а Сократ и Еленка потъват в шумака. В един момент дърводелецът вади тесла. С добре премерено движение халосва жертвата в главата. После удря още един път и още един път. С това злодеяние Сократ Киршвенг остава в чернилката на историята като “убиеца с теслата”.

Още от Афера

Местните избягали заради земетресенията

През войната не позволили на нацистите да репатрират евреите от острова Срутването на емблематичния плаж напомни и за друг потенциален риск, информация за който няма да намерите в рекламните

Островът е люлка на първата демокрация

Всепризнатото за най-атрактивна европейска плажна дестинация Навагио съвсем не е единствената забележителност на остров Закинтос. Тайната на очарованието на бреговете му е във варовиковия състав на

Зет на милиардерка поръчал убийството й

Направиха всичко възможно, за ме изкарат виновен", казва пред монакски вестник Войчех Яновски, обвинен за поръчител при убийството на милиардерката и близка на кралското семейство Елен Пастор.

Набеденият за убиец на варненския балетист: Продадох колата 10 дни преди катастрофата, а в интернет се въртят моите снимки

"Не съм свидетел на катастрофата, при която загина балетистът Мартин Чикалов във Варна. Колата беше моя, но я продадох напълно законно десет дни преди случилото се.

Нелепата смърт на футболистите от Павликени. Как петият играч избегна смъртта

Светослав винаги пътувал с четиримата загинали, но във фаталния ден бил втора смяна и бил освободен Димитър Кушев можело да остане жив, но не послушал треньора си и играл контузен След загуба на мъж

Топшпионин ли е била Маргарита Занеф, която дари 1,8 млн. лв. на Националната галерия?

Един файл бил частично засекретен. Той се отнася и до щедрата дарителка, и до мъжа Занко Занеф Държавният архив на Австралия до “168 часа”: Разкриването на подробности за нея ще застраши националната

3 дни преди разстрела Венета хванала в изневяра тройния убиец Иван

Хванах го с друга жена в леглото и той ми призна, че откакто сме заедно, през всичките тези шест години е бил и с двете ни едновременно. Изневерявал ми е постоянно.

Британецът, набил инвалид в Слънчев бряг, обичал да разпуска с кокаин

След микс от алкохол 27-годишният Дани Кнот вилня в хотел, едва не удуши болен шотландец Ще си тръгне ли с присъда, или ще се отърве като шведа Сундберг и сънародника си Джон Кери?

Непознатият Ал Капоне: Последната биография на мафиота го описва като привързан към семейството човек, способен на дълбоки чувства

Ал Капоне, свързван с не по-малко от 200 убийства, влезе в историята като един от най-кръвожадните престъпници. Но в най-новата му биография от известната американска писателка Дейдре Бер,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.