Подпалвачите на крана - между комфорта на капитализма и модерната революция

12.07.2017;

Те пиеха безразлично западни напитки, когато миньорите в Оброчище гладуваха под земята и не се възбудиха от списъка с роби на Мая Манолова.

В 3,15 часа в нощта срещу 9 юли, докато БНТ повтаряше в ефир предаването "Бразди" и почти цяла България спеше дълбоко, в центъра на София неусетно и полека пламна световна революция срещу капитализма.

Група момчета, иначе ползващи се непрекъснато от всички облаги и удобства на капиталистическия строй, подпалиха крана пред НДК, който обаче изненадващо се оказа национален герой - спасител на пострадалите жители от взривеното село Хитрино.

Нямаше по-тъжен човек в държавата от краниста Делчо Делчев, който оплакваше опожареното съоръжение като стопанин на село мъртвия си кон на следващия ден, когато журналистът Петър Волгин твърде смело почти пое отговорност за партизанския атентат в нощна София.

В сражението на чужд гръб се хвърли и Съюзът на комунистите в България, който определи жертвата на покушението като "частнокапиталистически кран", а атентата като "ярка акция срещу експлоататорската капиталистическа система".

Никой след тази блестяща изява не се сети да им назначи специализирано лечение, но пък кранът, събарящ паметника "1300 години България" пред двореца на културата, направо оживя.

От тонове опожарен метал той възкръсна от пепелта и се превърна в нещо повече от човек. Преобрази се в личност с ужасяваща мисия, в символ на най-противния политически строй, превърнал в роби милиарди жители на планетата Земя.

В този момент и най-убедителните стратези и носталгици по соца скочиха направо в движение от огромните си немски джипове, за да изразят възхитата си от уникалната метаморфоза - кранът - ярък символ довчера на социалистическия строй, най-висок и силен помощник в строителството на преходното общество към единствено справедливия комунизъм, тихомълком се оказал предател и най-мощно оръжие на пагубния капитализъм.

Левите подпалвачи, които национализираха в движение акцията по спасяването на паметника от десни интелектуалци от центъра на София, напипаха право в сърцето капиталистическата несправедливост на съвременна България.

Те пиеха безразлично западни напитки само 3 месеца по-рано, когато 23-мата миньори от Оброчище гладуваха денонощия наред под земята, защото собственикът бавеше заплатите за тежкия им труд повече от година.

Не се възбудиха и от списъка на омбудсмана Мая Манолова със стотиците жертви на брутално некоректни работодатели, нито от новината, че България е на 32-о място в света по брой роби от глава на населението, разпространена в началото на годината.

Но пък удариха капитализма право в сърцето, след като в нощта срещу 9 юли гледаха американски филм, надъхаха се с алкохолни и енергийни напитки, произведени в Западна Европа, а след партизанския палеж се прибраха по домовете си в автомобили, които също не бяха произведени в социалистическа България, нито "сделани" във великия Съветски съюз.

Момчетата, които подпалиха крана, бяха модерно изгубени между революционната илюзия и реалността.

Те бяха повлияни от пулсациите на социалните мрежи, които заличиха границите между добро и зло. Там, където и най-великата глупост се коментира с възторжена възхита, а най-влиятелни са мъжете и жените с добре оформена коремна преса.

Така демонтажът на паметника пред НДК, който, между другото, започва да се саморазрушава още в деня на откриването му, успя да разцепи десните и да обедини леви с десни, да подпали международна революция и трета световна война, сякаш това е най-същественият проблем в отлично уреденото ни общество.

Още от Коментари

Писъмце до моя приятел Иво и другите сценаристи на Слави, както и до любителите на балканския кашкавал

МАЛКО ПИСЪМЦЕ ДО МОЯ ПРИЯТЕЛ ИВО И ДРУГИТЕ СЦЕНАРИСТИ НА СЛАВИ, КАКТО И ДО ДРУГИ ЛЮБИТЕЛИ НА БАЛКАНСКИЯ КАШКАВАЛ ...е, Ивак, ти чел ли си последните ми книги?

Бьорг ме поздрави с юмрук, а Джокович крещеше на сръбски

Григор Димитров изведе напред в резултата тима на Европа в демонстративния турнир по тенис в Чикаго - Лейвър къп. Снощи в първия мач от надпреварата, в която най-добрите на Стария континент срещат

Най-тъжно ми е за хората, които си мислят, че да пишеш с нарочни правописни грешки е остроумно и забавно

Най-тъжно ми е за хората, които си мислят, че да пишеш с нарочни правописни грешки ("ф таа даржава") е остроумно и забавно. *От

110 години в търсене на "одобрение" и "съчувствие"! Викам честити да сме и без тях!

110 години в търсене на "одобрение" и "съчувствие"! Викам честити да сме и без тях! Да живей България! *От

Зависими ли сме от кофти правителствата, които псуваме, но отново си избирам? Никой от нас не знае какво е точно това "независимост"

Независимостта е изключително трудно нещо. Така например бай Ставри от Угърчин винаги по това време на годината слага зимнина, за да е независим от студените дни навън,

Тези пък щели да борят корупцията в детските градини. Дайте да помислим по-добре за някакъв антикорупционен памперс

Тия па щели да борят корупцията в детските градини. Че тя започва още от родилните домове, бе! Дайте да помислим по-добре за някакъв антикорупционен памперс. *От фейсбук!

Бях подложен на сексуален тормоз, но не извиках полиция

Днес не се създават филми за звезди, а се създават филми заради пари. Това споделя легендата на френското кино Ален Делон в пространно интервю за френския в. "Монд", цитирано от БТА.

Позор за комунизма, унищожил задълго независимостта на България, и слава на държавници като Малинов, Ляпчев и Мушанов!

На този ден през 1948 г. Никола Мушанов, последният останал жив министър от правителството на Александър Малинов, обявило Независимостта четиридесет години по-рано, е в Търново,

Действително ли сме искрени, когато почитаме тези празници? Когато не предстоят избори всички партии се потапят и изчезват

По избори всички партии идват на най-високо ниво, иначе просто изчезват, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Аз съм тук вече 11-та поредна година и знаете ли колко интересно е, ,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.