Разказвам ви тая история, за да ви припомня какви казуси съществуваха по време на редовната военна служба

04.07.2017;

Каракочев...

Така му викахме.

Беше от едно малко градче близо до Дупница.

Когато постъпих в новобранския център във Враца на 5 януари 1999 година (бях 28 годишен, вече женен от една година) видях много млади момчета, но имаше и доста като мен - учили - недоучили, после чакали сума ти време, защото казармите нямаха капацитета да поемат всички "новобранци".

На 28 аз бях набор на капитаните, майорите бяха малко - по - големи от мен, а лейтенантите ми бяха зайци и се чувстваха неудобно в присъствието ми.

Каракочев имаше здравословен проблем.

Популярен като "нощно напикаване".

Бяха го отлагали няколко пъти от служба, а накрая някой му подшушнал, че ако иска окончателно да бъде обявен за НГВС (негоден за военна служба) трябва да си плати.

Човека, естествено, нямал един лев в джоба, камо ли да извади няколко хиляди долара и казал - "а бе, хора, аз имам здравословен проблем, какво да праввя в казармата".

А комисията свила рамене и му казала - "честито, отиваш в новобрански център".

В новобранския център Каракочев нямаше проблеми с нищо - нито да рине сняг, нито да ходи на тактики, маршировки, стрелби.

Единствения му проблем беше да спи нощем.

Поради тази причина той молеше командващите взвода ни да го пишат нощем дневален (докато не си положил клетва, не можеш да имаш оръжие и да си караул).

Изминаха 40 дни. Самите военни се чувстваха неудобно от Каракочев и едва дочакаха законния срок, когато комисия се събра, човека даде клетва при затворена врата и го уволниха.

Разказвам ви тая история, за да ви припомня какви казуси съществуваха по време на редовната военна служба.

При това историята е с щастлив край.

И не, Каракочев не стана мъж за тия 40 дни. Тойй си беше мъж на място - стискаше зъби и не мрънкаше, не се оплакваше, въпреки, че беше видно, че нито е добре финансово, нито живота е бил благосклонен към него.

И аз не станах мъж, защото бях близо 30 годишен.

И почти целия ми взвод не станаха мъже, защото част от тях бяха вече кривнали по лошия път, срещу някои имаше висящи дела, малцина четяха свободно.

Днес седя и си мисля за Каракочев.

Какво ли прави? Оженил ли се е? Излекувал ли се е?

Дали е останал тук, в малкото градче или си е взел багажа и е заминал някъде, където отново ще работи тежък физически труд, но поне ще получава добри пари за него?

Чудя се дали такива истории имат онези, които днес обясняват, че трябва да върнат казармата?

И ми се струва, че нямат.

Е, аз имам много истории.

Интересуват ме историите.

Интересува ме частния случай.

Защото всяко решение, което се взема на високо ниво касае милиони частни случаи.

И се опасявам, че който е живял в стерилна среда и няма много истории в паметта си, не може да бъде добър законотворец.

Мен ме интересува Каракочев.

И ме интересува никога повече да не се налага да разказвам подобна история.

Още от Коментари

Честит ден на Независимостта! Зависими ли сме от кофти правителствата, които псуваме, но отново си избирам?

Независимостта е изключително трудно нещо. Така например бай Ставри от Угърчин винаги по това време на годината слага зимнина, за да е независим от студените дни навън,

Тези пък щели да борят корупцията в детските градини. Дайте да помислим по-добре за някакъв антикорупционен памперс

Тия па щели да борят корупцията в детските градини. Че тя започва още от родилните домове, бе! Дайте да помислим по-добре за някакъв антикорупционен памперс. *От фейсбук!

Бях подложен на сексуален тормоз, но не извиках полиция

Днес не се създават филми за звезди, а се създават филми заради пари. Това споделя легендата на френското кино Ален Делон в пространно интервю за френския в. "Монд", цитирано от БТА.

Позор за комунизма, унищожил задълго независимостта на България, и слава на държавници като Малинов, Ляпчев и Мушанов!

На този ден през 1948 г. Никола Мушанов, последният останал жив министър от правителството на Александър Малинов, обявило Независимостта четиридесет години по-рано, е в Търново,

Действително ли сме искрени, когато почитаме тези празници? Когато не предстоят избори всички партии се потапят и изчезват

По избори всички партии идват на най-високо ниво, иначе просто изчезват, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Аз съм тук вече 11-та поредна година и знаете ли колко интересно е, ,

Народ, чийто тригодишни деца се качват на автомобил, палят го и прегазват до смърт бабите си, не може да бъде унищожен!

Народ, чийто тригодишни деца се качват на автомобил, палят го и прегазват до смърт бабите си, не може да бъде унищожен! *От

Някои не разбират Деня на независимостта и казват - нали вече сме свободни!

В световната история най-много се помнят масовите убийци - от Нерон и Цезар до Хитлер и Сталин, казва историкът МИЛА ГЕШАКОВА - 110 години честваме на 22 септември от обявяването на Независимостта

Не трябва да забравяме делата на нашите предци, довели до независимостта ни

"Честит Ден на Независимостта на всички българи! Днес нашият национален интерес е свързан със запазването и развитието на обединена Европа, но никога не трябва да забравяме саможертвата и смелите

Младен Маринов, братя Галеви ще ти донесат поне бронзов медал!

"Притесняват ме големите очаквания, които ме карат да се мобилизирам и да се покажа във върхова форма - коментира Младен Маринов" Братя Галеви ще ти донесат поне бронзов медал!  *От фейсбук!

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.