Службите, по-малко PR, повече работа, за да влезе накрая митничар в затвора

14.06.2017;

Какво правят ДАНС и ГДБОП на Кулата? Те трябва да арестуват в централата на митницата и във финансовото министерство.

Откакто прочетох за 6-километровите опашки от двете страни на ГКПП Кулата заради ареста на цялата митническа смяна, се чудя дали хилядите българи, гърци и чужди туристи, които в този ден чакаха почти цял ден в автомобили, в микробуси, автобуси и тирове на пункта, не са си пропилели времето и нервите напразно?

Чудя се дали тези 23-ма митничари или дори половината от тях ще получат ефективни присъди? Чудя се дали не са си пропилели времето и ДАНС, ГДБОП и прокуратурата? Както и съдиите, които, ако не друго, поне скоро ще пуснат на свобода задържаните...

Чудя се също така какво правят на пункта ГДБОП и ДАНС? Те не трябва ли да правят арести в централата на митничарите - в сградата на Агенция "Митници" до Сточна гара в София? Или пък във финансовото министерство - малко по-нагоре по същата улица.

Ако има наистина организирана престъпност и заплаха за националната сигурност, тя ще трябва да стига дотам - до сърцето на властта в София. Това трябва да е нивото за работа на такива специални служби като ДАНС и ГДБОП.

А историята с подкупите на ГКПП Кулата е кокошкарска работа. От много отдавна не е някаква тежка и организирана престъпност - това си е всекидневие, рутинна дейност. Какво са някакви 63 хиляди лева от корупция за една смяна? На ГКПП “Капитан Андреево” вземат 3 пъти повече абсолютно всяко денонощие. Взели са и същата нощ, когато ГДБОП и ДАНС затвориха за почти цял ден Кулата.

Когато ги задържаха и тях преди няколко години, се видяха какви са ставките на нощните и дневните смени на “Капитан Андреево”. То човек като се замисли, май единствената полза от тези операции е, че дават статистическа информация - по колко пари от подкупи се прибират на денонощие на различните пунктове на страната.

Защото от големите акции с много арестувани митничари засега няма последствия, тъй като резултатът, който обществото чака, се нарича ефективни присъди. За момента са известни само два случая на митничари, които получават присъди. Първият е от Сливен в началото на новото хилядолетие, а другият е от началото на тази година в Кюстендил. Като вторият засега дори не е минал през всички съдебни инстанции.

Всичко останало е само затваряне на границите, изнервяне на хиляди хора, после думкане на барабана за мащабната операция и накрая провал. А митничарският рекет си цъфти и процъфтява.

Нека най-накрая както прокуратурата, така и спецслужбите да направят анализ и да кажат на обществото какъв точно е проблемът да започнат да вкарват митничари в затвора. Нека дават, ако трябва, и всяка седмица пресконференции за проблемите в битката с корупцията - за недостатъчно сурови закони, за проблеми при прилагането им...

Ние, медиите, със сигурност ще ги подкрепим, както сме правили и досега. Но тези брифинги всяка седмица за страшни акции, от които после не излиза нищо, нека леко да ги поспрем. Защото от толкова много пиар под налягане започва да се натрупва подозрителност и недоверие. Балонът винаги накрая се пука.

В по-уредените откъм правосъдие държави се случва по друг начин. Там шефовете на специални служби и прокуратури може и да не ги видиш по телевизията дълги, дълги месеци. Докато накрая не съобщят накратко за ареста на 80 души - било мафиоти, било корумпирани чиновници.

Но сред тях винаги има истински бос и наистина държавен служител на високо ниво. Има реално разкрити големи престъпни групи със силно изразени йерархични структури, с много нива помежду им. А не като у нас - 22-ма редови митнически инспектори и един началник на смяната. Или пък другата БГ класика в жанра: 3-ма наркодилъри и техния зареждач, което ни се представя за разкрита наркоорганизация.

Но най-хубавото в нормалните откъм правосъдие държави е, че още няколко дълги месеца мълчание след арестите и всички задържани са изправени на съд и сравнително скоро се озовават зад решетките - с истински дълги присъди за излежаване.

Вярно, шефовете им на служби не са им така известни като нашите, но се върши истинска работа.

Още от Коментари

Държавите, които имат най-малко мигранти в ЕС, реват най-много срещу мигрантите

Държавите, които имат най-малко мигранти в ЕС, реват най-много срещу мигрантите. Държави, на които не им пука за европейските ценности и за европейското законодателство, най-много реват,

България остана под миризливия съветски ботуш и извън свободния свят

Това че Борисов и управляващата корумпирана коалиция предпочетоха Вишеградския съюз пред Европейския без съмнение е най-грешното външнополитическо решение след влизането на България на страната на

Песен за мен. Калин Т. умря!

ПЕСЕН ЗА МЕН Някои казваха: Калин Т. умря. И не бяха далече от истината, защото Калин Т. наистина умря, но само тая част от него, която трябваше да умре, за да живее другата. Други казваха: Калин Т.

Не бях най-добрият баща, може би за да са сигурни други семейства

"Искам да се извиня на семейството си. Не бях най-добрия баща", каза със сълзи на очи новия вътрешен министър Младен Маринов. Думите му бяха по повод приключването на 28-годишния му професионален път

Когато мъжете лъжат, го правят с достойнство и в полза на всички!

"Един дървар мина над реката и си изпусна брадвата във водите ѝ. Заплака от мъка, но тогава Господ му се яви и попита: - За какво плачеш? - Как да не плача,

Защо се ограничаваме само с хляба? Нека производителите продават всичко без печалба

Защо се ограничаваме само с хляба? Нека производителите продават всичко без печалба. Няма да има недоволни

"Европа на нациите" означава връщане в XX век

Слушам как някакъв хахо, представящ се за "патриот", защитава тезата за "Европа на нациите". Според него сегашният Европейски съюз бил съюз на "гей-браковете".

Смяната на времето е брюкселска конспирация

Едно от доказателствата, че европейската бюрокрация е леко изтрещяла, е директивата за смяната на времето. Както обяви Жан Ишиаса: “Държавите членки следва да решат сами кое часово време ще прилагат

Аз, ако бях във Vip Brother, първо щях да номинирам за изгонване Сорос

Аз, ако бях във VipBrother, първо щях да номинирам за изгонване Сорос. *Oт

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.