Не гласувай за партии! Направи кастинг в листите!

23.03.2017;

Изборните оферти на големите политически партии приличат поразително на пролетните намаления в магазините. Там етикета на залежала стока с цена 50 лв. се изхвърля в кошчето и заменя с нов, на който с червен маркер се задрасква цена от 80 лв., а под нея се изписва "промоция - 60 лв."

Абсолютно същата схема ни пробутват и системните играчи в политиката - продават ни скъпо стар продукт, представяйки го за нов, като всъщност не са обновили дори и само опаковката му.

За да видите същността на голямата политическа оферта 2017, не е необходима данъчна ревизия, само надникнете в листите. Специално в моя район в София с много незначителни изключения на избираемите места виждам едни и същи втръснали до изтощение манекени, които ми се предлагат вече на 3-та, 4-та и дори 5-а сензационна промоция.

Както обикновено на витрината са изложени дежурните бивши вицепремиери и министри, плътно следвани от абонирани депутати с по 1 изказване от трибуната на парламента, бивши районни кметове с провален мандат, общински съветници лобисти.

Лъскавата опаковка на листата - певци, артисти, световни шампиони, са натикани в склада - от 8-о до 17-о място - те съвсем скоро ще разберат, че през цялото време са били под мотото на олимпийския принцип - "важно е участието".

Както се разбра, няма никакъв смисъл да се задрасква и квадратчето "не подкрепям никого", защото този "революционен антивот" се миксира с останалите бюлетини и само помага на големите партии да вкарват повече депутати с по-малко гласове.

Накратко - на тези избори партиите не предложиха абсолютно нищо ново. Нямаше дори послания по важните за хората теми. Не че ако ги имаше, те после щяха да се претворят в действащи закони в Народното събрание. Имаше само противопоставяне и задълбаване в разделението на нацията.

А козметичните щрихи - нови лица в листите, са само евтина измама, но когато подвеждащата реклама идва от партиите, няма защита на потребителите.

Разбира се, съвсем услужливо за системните играчи времето не достигна за промяна в избирателната система, както поискаха в референдум 80 процента от българите. Партийците дори не намалиха и субсидиите си.

Затова единствената възможност, която се открива пред избирателите, е да не гласуват сляпо за партии, а да огледат внимателно хората в листите и така да изберат кого да подкрепят.

Този министър направи ли нещо успешно в управлението си, или само задълбочи провала, заложен още от предшественика му? Тази кметица ремонтира ли улиците, направи ли града по-чист или само открадна държавни пари с приятелски фирми?

Депутатът Х активен ли беше в парламента? Участва ли в писането на закони, или костюмиран лобираше в работно време за дежурните тарикати в ресторантите около Народното събрание?

Според последни социологически проучвания 20 процента от избирателите, които ще гласуват в неделя, още не са избрали кого да подкрепят. Със сигурност това са хора, чийто бизнес и живот не е свързан с хранилките на партиите. Това са клиенти, които съзнават, че са предварително излъгани на политическата сергия.

Те най-вероятно ще изберат бюлетината след кастинг в листите. Направи го и ти. Не че това ще промени нещо генерално. Но в така заложената от политическите играчи оферта това е най-малко лошата сделка.

Още от Коментари

Това нещо се казва Карлос Контрера и в свободно си време рита бабички в градския транспорт

Това нещо се казва Карлос Контрера (не знам защо) . Това нещо съшо и е общински съветник на вмро в София. Това нещо в свободно си време рита бабички в градския транспорт. *От фейсбук!

Златната Стефани: Преди световното майка ми получи инсулт! Целият ми свят се преобърна, но не можех да оставя отбора

Най-малката от световните шампионки с ансамбъла Стефани Кирякова разкри какво й е коствало да вземе участие на световното първенство по художествена гимнастика.

Радев към Борисов: Не става въпрос за война между институциите, а за спазване на закона

Изобщо не става въпрос за война между институциите. Тук става въпрос за спазване на закона, коментира президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за последните изказвания на

Главният секретар иска да стане министър - какви други мотиви иска Радев

"Компромис никога не се прави, също и с алкохола, и с горивата. На олигарсите това не им харесва. Не винаги това, което виждате, е това което е. Ние сме се доказали, че това което можем, го правим",

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света

Знае ли се вече дали норанедкова не напусна къщата, защото трябва да оглави някое министерство?

Знае ли се вече дали норанедкова не напусна къщата, защото трябва да оглави някое министерство? *От

Генетичния код на властта у нас и в Русия съвпада, почти напълно

Случилото се с изборите в Приморсикя край, където кандидатът на Путин изоставаше с 6% до преброяване на 95% от гласовете и .... неочаквано завърши първи, не трябва да изненадва никого.

Колко пари струва охраната на Доган?

"Днес отправих въпрос към НСО на какво основание, колко пари са изразходвани и колко души са ангажирани за охраната на частното лице - бизнесмен Ахмед Доган".

Трима нови министри влизат. Трима руски дипломати да излязат

Трима нови министри влизат. Редно е трима руски дипломати да излязат. Борисов, ха прочети ги вече тия доказателства! *От

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.