Голямата измама и гавра със звездите в партийни листи

02.03.2017;

Днес няма по-прецакана роля от това да си известен актьор, музикант или спортист в предизборна листа на политическа партия.

С ловко погъделичкано от партийните апаратчици его и замаян от заразителната комсомолска еуфория в централите, така и не разбираш, че в този спектакъл ролята ти е дълбоко поддържаща, но за нея няма нито статуетка, нито депутатска карта, защото тези оскари са отдавна разпределени и тук не стават грешки като на сцената на Кодак тиатър.

Партийците така са те "наредили", както много удачно за този случай се употребява в престъпния свят, че нито ще помиришеш парламента отвътре, нито нещо в държавата ще успееш да промениш. Сценарият за теб е да бъдеш умело използван в предизборната кампания и като ти изсмучат енергията, да те изплюят покрай вратата на Народното събрание.

Може да се каже, че т.нар. гражданска квота, която е много модерна в тази кампания, е идеална за нуждите на съвременната политическа схема, понеже не бих употребил думата класа.

От една страна, известни хора, любимци на народа във всевъзможни сфери от живота, ти рекламират позавяхналия имидж, създаваш фалшиво впечатление у непретенциозната публика, че нещо в партията и намеренията ти ще се променя, а от друга - това не те обременява и натоварва с абсолютно никакъв ангажимент - нито финансов, нито кадрови.

Всички глезотии като кампания реално ти ги заплащат баламите, които после ще гласуват, а интелектуалците ще ги засилиш яко на т.нар. "почетни" места на пързалката, които нямат никакъв шанс да излъчат човек в парламента. Така ще имаш възможност да си вкараш обичайните послушни глупаци в Народното събрание, след като си се отъркал безплатно у някой певец или артист по време на кампанията.

Тази тактика в партийния живот в момента е по-модерна дори от приложението Musical.Ly при тийнейджърките. Буквално на пръстите на едната ръка могат да се преброят звездите, които са поставени на избираеми места в листите. Повечето са от 8-о място назад, има и класирани на 14-о и дори 17-о. Тези пък, които са по-напред, са в списъци на партии, които нямат абсолютно никакъв шанс да прескочат 4-процентовата бариера. (Виж подробности на 15-а - 17-а стр.)

С две думи, гражданската квота е гавра и измама. Гавра със звездите, измама на избирателите. За промяна и дума не може да става. Все пак нека не забравяме, че всички партии с шанс да влязат в следващия парламент не се съобразиха дори с референдума, отразяващ волята на 80 процента от българите.

За да продължат да си вкарват глупаци в Народното събрание, да смучат милиони от твърде високите партийни субсидии и да изравят с клиентелизъм, интелектуална немощност и дефицит на морал все по-дълбока пропаст между бизнес-партийните си интереси и желанията и нагласите на избирателите.

Аз лично прогнозирам, че рейтингът на следващия парламент ще падне под настоящия рекорд от 7,5 процента обществено доверие.

Артисти, музиканти и спортисти в листите безсмислено се оцапаха. За тях тази кампания ще остане нещо като нощна полюция - едно неосъзнато изпразване на енергия в грешна посока и време.

Още от Коментари

Левите политици разчитат, че електоратът им не може да смята, нито да мисли, и затова му сипват в главата как "бедните и богатите плащат едни и същи данъци!

Убедена съм, че пропорционалното облагане продължават да го наричат "плосък данък" за удобство на левите политици, които разчитат, че електоратът им не може да смята, нито да мисли,

Винаги съм срещу Полша, но когато играят срещу Русия или Германия - съм за съдията

Понеже гледам волейболистите ни срещу Полша, държа да споделя, че винаги съм срещу Полша на всеки спорт, освен когато играят срещу Германия или Русия - тогава по исторически причини съм за съдията.

“Гражданско общество", либерали, НПО-та! Никой от тези няма да си мръдне пръста, за да подобри живота на нормалните хора

Забравете за "гражданскоото общество", либералите, НПО-тата...Всичко това е статуквото. Никой от тези няма да си мръдне пръста, за да подобри живота на нормалните хора.

Това ли са "българите в чужбина"? Имат ли право да се бъркат в българската политика?

Защо твърдят, че протестите в София били на българите в чужбина? И имат ли изобщо българите в чужбина право да се бъркат в българската политика? Коментар от Александър Андреев за "Дойче

“Художествена гимнастика” е малко тъпо име за спорт. Но пък чудесно обобщава съвременната ни литература

Вярвам, ще се съгласите: "художествена гимнастика" е малко тъпо име за спорт. Но пък чудесно обобщава съвременната ни литература. *От

Някой е заблудил президента по случая с указа за Младен Маринов

Не бих искал да наричам диалога между Борисов и Радев война, по-скоро е излишна конфронтация. Президентът твърди, че указа за освобождаване на Младен Маринов не е съгласуван с него.

Представете си бизнес средата като една палатка. Българската е с поизкъртени три стълба

Представете си бизнес средата като една палатка. Във всеки ъгъл има по един стълб - образование и здравеопазване (какви са ти работниците, умеят ли нещо, колко се разболяват и кога умират), регулации,

Глобалното его на Путин го прави мачо лидер

Майтап бе Уили, гадните евреи прикрили се зад руски АУАКС !? и принудили сирийските зенитни батареи да го свалят. Разкажете го на който и да искате познат експерт в областта и ще бъде възприето като

Това нещо се казва Карлос Контрера и в свободно си време рита бабички в градския транспорт

Това нещо се казва Карлос Контрера (не знам защо) . Това нещо съшо и е общински съветник на вмро в София. Това нещо в свободно си време рита бабички в градския транспорт. *От фейсбук!

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.