Чист въздух! Но без да подарим поршета на псевдоеколози и дежурни тарикати

09.02.2017;

Да се твърди, че въздухът в София е чист само защото е бил толкова мръсен и миналите години, е точно толкова извратено, колкото да правиш медийна кампания за замърсяването, за да откраднеш милиони по различни програми за екоравновесие.

Да, не сме Пекин, но столицата ни и много големи градове в страната са изправени пред сериозен екологичен проблем. И това не е никаква новост. Още през 2010 г. Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България заради наднормените фини прахови частици във въздуха.

Оттогава насам обаче не се направи кой знае какво съществено срещу проблема. Да, подменяни бяха част от автобусите за градския транспорт, метрото се разширява. Това обаче е очевидно недостатъчно, защото не даде чувствителен резултат - тази зима имахме 7 пъти над нормите нива на фини прахови частици за София и около 5 на различни места в страната.

И дори и да има медийна кампания по въпроса със задна цел - тя не променя фактите. България продължава да бъде в топ 3 на най-замърсените държави в Европейския съюз. И, да, може и да няма пряка връзка, но точно този мръсен въздух е причина за смъртта на десетки хиляди българи, защото фините прахови частици предизвикват много смъртоносни болести, при това не само на белите дробове. Няма да се занимавам сега да ги изброявам.

Трябва ли човек да издъхне на тротоара, щом вдиша първа глътка въздух, излизайки от дома си, за да признаем, че има проблем. Дори и да гледаме с насмешка на най-смелите твърдения на лекари, че всяка година у нас заради фините прахови частици умират близо 20 хиляди българи, със сигурност жертвите на замърсяването са в пъти повече от загиналите в катастрофи.

За ограничаването на войната по пътищата, за радост, постоянно се предприемат различни мерки, много от които ефективни, но проблемът с въздуха в големите градове продължава да се неглижира. Истината е, че дълги години политиката на държавата - общините и екоминистерството, бе по този проблем да се мълчи, все едно всичко е наред.

Затова говори фактът, че бюджетът за измиване на улиците в София и в част от останалите големи градове се увеличава твърде плахо. Миналата година например булевардите в столицата бяха измити едва два пъти качествено. При положение че големите западноевропейски градове и столици се обливат с маркучи всяка нощ или поне веднъж седмично.

В Париж, където също имат напоследък проблеми със замърсяването, улиците се мият всяка сутрин - всеки божи ден. И това не е от последния тревожен смог над града - традиция е чак от средата на XIX век, поставена от архитекта Жорж Осман, създателя на модерния облик на френската столица.

София пък бе оставена единствено на капризите на дъждовното време поне 15 години. За първи път измиха част от центъра преди посещението на един от американските президенти. Затова в града има натрупване на мръсотия по улиците и тротоарите и бизнесът с автомивки, непознат за някои европейци, продължава да процъфтява.

Изчистват ти автомобила срещу 10-ина лева и още на следващата сутрин той е покрит с тънък слой прах. Миенето на улиците в столицата ни се прави по два начина - с маркучи и с едни машини - камиони с четки, които обаче само имитират дейност. Те не могат да чистят най-замърсената част от улицата - до тротоара, където се събира цялата мръсотия, защото там има постоянно паркирани автомобили.

Затова тези камиони намокрят леко с четки средата на платното и прибират пари от общината, без реално да са свършили каквато и да е работа. Единственият ефективен начин за измиване на платната, но и на тротоарите е това да се прави с маркучи.

Пиша всичко това за миенето, защото според специалисти, ако София и останалите големи градове бъдат обливани с вода по-често, много бързо ще се усети чувствително подобрение на въздуха. Това е мярка, която може да окаже почти моментален ефект.

Останалото е ясно - няма нужда да го измисляме. Само трябва да видим как го правят по света. Общината трябва стриктно да спази плана си за пълна подмяна на старите автобуси в градския транспорт, да продължи да се строи метрото. Колкото и това да е непопулистко, държавата трябва да въведе по-високи данъци за старите дизелови трошки и облекчения за новите автомобили с модерни филтри и катализатори.

Трябва да се приложат и мерки за намаляване на трафика в центъра на града - дори и да са непопулярни. На някой кмет може и да му падне малко рейтингът, но след време хората ще са доволни и ще приемат ограниченията.

А тези 111 милиона лева, които тази година трябва да се раздадат по оперативна програма "Околна среда", нека този път да не се хвърлят на вятъра - по сметки на псевдоеколози и на дежурните тарикати на държавна хранилка.

Нека изборът на проекти срещу замърсяването на въздуха бъде максимално прозрачно и публично, за да се инвестират средствата за нещо разумно. Защото, ако ще нахраним отново еколози рекетьори и ще купим по едно ново порше на абонираните на всяка държавна и евродалавера тарикати, по-добре тези 111 милиона лева директно да се разпределят за миене на улиците и тротоарите.

Още от Коментари

Смяната на времето е брюкселска конспирация

Едно от доказателствата, че европейската бюрокрация е леко изтрещяла, е директивата за смяната на времето. Както обяви Жан Ишиаса: “Държавите членки следва да решат сами кое часово време ще прилагат

Аз, ако бях във Vip Brother, първо щях да номинирам за изгонване Сорос

Аз, ако бях във VipBrother, първо щях да номинирам за изгонване Сорос. *Oт

Политиците правят неща уж за бедните, от които печелят основно богатите

Когато правителството отива на преговори с големите вериги да ги убеждава да продават продукт без печалба, това води до имплицитно освобождаване от отговорност пред КЗК за дъмпинг и картелизация.

Уважеми клети експлоатирани българи от Лондон, най-после имате късмета да ви погали президентшата Десислава Радева

Уважеми българи от Лондон, български революционери в изгнание, клети експлоатирани хъшове, далеч от род и родина! Най-после имате късмета да ви погали родината във формата на президентшата Десислава

Сексът е дар Божи, страстната любов води към вечен живот

Папа Франциск заяви по време на беседа с млади вярващи от Франция, че сексът е „дар Божи“. Пълният текст беше разпространен от пресслужбата на Ватикана. „Сексуалността и сексът са дар Божи.

Нормалните (да се чете десни) хора продължават да са много лошо прецакани. И така вече 10-15 години.

В ГЕРБ май не си дават сметка, че вероятно дължат крехката си преднина от 3% пред БСП на това, че единствената причина немалко хора да гласуват за тях е буквално за да не спечели БСП.

В България досега никой президент не е спечелил война с премиера

В закона пише, че трябва да се съгласува с президента назначаването на новия главен секретар. Ако един човек иска да подаде оставка, може да се съгласува евентуално с жена си.

Това е най-комунистическо-капиталистическото нещо, което съм виждала и съм в пълен захлас

Скъпи ми приятели, но това е прекрасно!!!!! Държавата моли големите вериги да не увеличават цената на хляба, въпреки че пшеницата поскъпва. Това е най-комунистическо-капиталистическото нещо,

Путин се изложи с тази своя война в Сирия. Заради достлука му с шантавия Башар Асад пак загинаха руснаци

Путин се изложи с тази своя война в Сирия. Заради достлука му с шантавия Башар Асад пак загинаха руснаци. Това е болест. *От

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.