Първият български сериен убиец Сократ Киршвенг кара своя жертва сама да изкопае гроба си

09.01.2018;

Първият български сериен убиец Сократ Киршвенг бил умел манипулатор и изкусен лъжец, който със смиреното си излъчване, плахи очи и благо лице приличал повече на жертва, отколкото на жесток и безпощаден прелюбодеец. Всяка от трите му жертви била негова възлюбена, която в даден момент започвала да пречи на следващата му афера и била отстранявана с лекота от пътя му.

По професия Сократ е майстор дърводелец, нисък на ръст и с лек недъг в едното рамо. През 1908г. сключва брак с Еленка и двамата живеят в Самоков. Раждат им се две деца – Александър и Райна. След малко повече от година Киршвенг оставя жена си и децата и отива да живее в София, където се запознава с Вангелия Юрданова. Жената се влюбва лудо в него и е готова да го последва дори в ада. Със свои спестени пари тя построява малка къща в Модерното предградие зад Захарна фабрика, където заживяват двамата, но без тя да знае, че нейният обичан мъж има семейство. Законната съпруга на Сократ също не знае за неговата извънбрачна афера.

През 1917г. Киршвенг е назначен за надзирател в 10-а местна военна болница в София, където се влюбва в една от прислужничките – Тинка Николова. Младата жена, праведна и набожно благопристойна, не откликва на чувствата му, защото знаела за „брака“ му с Вангелия. Сократ обаче моментално създава хитър план за премахването на столичната си изгора. 

Една вечер той се прибира вкъщи притеснен и разказва на Вангелия, че е злоупотребил с крупна сума пари в болницата и че измамата му ще бъде разкрита скоро. Влюбената жена веднага му предлага да избягат заедно зад граница, вместо да се стигне до ходене в затвора. Сократ не може да повярва на шанса, който сам му се предлага. Окуражен и още по-ентусиазиран от думите на жената, той й излага своя план, а наивницата съвестно се съгласява. Най-напред тя написва две писма – до Сократ и до майка си. В тях съобщава, че е задигнала 15 000 лева от любовника си и че е избягала в Сърбия. От своя страна Киршвенг трябва да покаже тези писания на властите и да я обвини, че го е ограбила. През това време Вангелия наистина трябва да отиде в Сърбия, където да чака Сократ.

"Ще дойда при теб, ще се заселим в Далмация и ще живеем щастливо" – обещава убиецът, а за парите, които е отмъкнал от болницата, споделя, че са закопани в Малинов дол и трябва да ги откопаят преди заминаването на Вангелия.

През нощта на 12 юли 1919г., двамата взимат мотика и лопата и тръгват да търсят парите на посоченото място. Обяснявайки, че е много изморен от работата си в болницата през деня, убиецът кара Вангелия да копае. Тя трескаво рови земята в продължение на един час, очаквайки да удари всеки миг в котлето, в което е съкровището. Смелата и наивна жена не подозира, че копае собствения си гроб.

Когато Киршвенг преценява, че дупката е достатъчно дълбока, за да побере едричкото тяло на Вангелия, той изважда спокойно револвера си и я застрелва в главата, взима лопатата и покрива трупа с пръст.

На следващия ден „вдовецът“ се появява в болницата със зачервени от плач очи. Споделя "най-чистосърдечно" с Тинка, че Вангелия го е измамила и подкрепя думите си с написаните от нея писма. В продължение на няколко дни все повтаря „Вангелия избяга с един любовник“.

С този хитър ход успява да спечели любовта на Тинка и само след десетина дни тя склонява да се сгоди за него. Порядъчността на новата изгора на Сократ не й позволява да заживее с него, без да са женени. Киршвенг признава, че в Самоков го чака законна жена, с която все още не е скъсал окончателно. „Но Бог е един навсякъде и ние ще узаконим нашата връзка при турския мюфтия“, увещава той своята възлюбена.

Така софийският мюфтия венчава Сократ и Тинка, които преди това приемат мохамеданската вяра и имената Шакир и Айше.

Въпреки това мисълта за законната съпруга Еленка и двете деца в Самоков не дава мира на младоженеца Шакир, в чиято глава се ражда нова брутална идея.

През 1919г. той наема каруцаря Димитър Цветков да отидат до Самоков и да доведат жената и децата в столицата. На връщане, близо до Панчарево Сократ казва на каруцаря, че с жена му ще слязат да се поразходят по меджуселската пътека. Колата продължава с децата по шосето.

На мястото, където пътя се слива отново с пътеката, Сократ се появява, но сам. От думите му става ясно, че Еленка отишла при някакви роднини в близко село и щяла да дойде направо в София след ден-два. Не подозирайки нищо, каруцарят продължава към града. Няколко дни по-късно тялото на Еленка е открито от местни селяни, съсечено с тесла. Лукавият Киршвенг и този път намира изход като набеждава каруцаря за убийството и го вкарва в затвора.

За съжаление съвсем скоро и третата любима омръзва на Сократ, който лесно отстранява пречките то пътя си. За да се отърве от нея, той я завежда на разходка по Горнобански път и там започва да я души. Минаващи хора чуват писъците на Тинка, извикват полицията и залавят убиеца.

Води се дело и Сократ е осъден на смърт, но впоследствие присъдата е смекчена заради двете деца – Райна и Александър, които разчитат само на финансовата помощ на кръвожадния си баща.

Още от Секретно

Преди 110 г. Турция ни признава за независими, но срещу 82 млн. франка за Русия

Комунистите отменят празника на 22 септември като царска отживелица, възстановен е през 1992 г. от кабинета на Филип Димитров Според решенията на Берлинския конгрес България е васално на турския

Как почиваше номенклатурата? Тодор Живков плувал няколко дължини в басейна в Евксиноград. Не обичал морето, защото ходел през август и тогава имало мъртво вълнение и водорасли

Само членовете и секретарите на Политбюро можели да отсядат в резиденцията, министрите – на Ривиерата, а окръжните лидери – на “Република” Бившият Първи предпочитал планината и за последно

Планиран ли е 11.09.2001 още през 40-те години?

Предупреждения, че нещо ще се случи с двете кули, има почти постоянно, а последното е само месеци преди самолетите да се разбият в сградите и да изпепелят всичко след себе си.

Какво е Predictive Programming и кой контролира бъдещето ни

Понякога ги виждате във филми, книги, реклами, предавания или обикновени изображения. Съобщения, които в дадения момент не са имали абсолютно никакъв смисъл или са били просто част от историята.

Как промиват мозъка ни?

Да ни втълпяват идеи чрез Predictive Programming, не е единственият начин, по който действат правителствата, за да контролират съзнанието ни. Те използват и много други техники.

Ленин заповядва на Сталин да си почива и да ходи на курорт

Владимир Илич се уплашил, че наследникът му за висшия партиен пост няма да доживее конгреса, на който щял да бъде избран, и го задължава да замине на Черно море По-късно на ВИП комунистите им се

Офицерът от ДС със смъртна присъда Владо Костов: Аз оцелях, а Георги Марков - не, заради дозата на отровата

-Господин Костов, наближавате почетен юбилей. Как се чувствате и с какво се занимавате в момента? - Какъв юбилей? 85-и рожден ден и какво? То беше нещо, което изглеждаше трудно достижимо,

Русия започна най-големите военни учения в съвременната си история. Подготвя се за "голям конфликт"

НАТО предупреди, че Русия се подготвя за "голям конфликт", информира ДПА. Русия започнаха най-големите военни учения в съвременната история на страната.

Призрачен кораб, изчезнал през 2009 г. се появи край Мианмар без екипаж и товар

"Призрачен" кораб без екипаж изненадващо се появи край бреговете на Мианмар и заседна в плитчина. Плавателният съд за последно се появил в пристанищни регистри през 2009 г.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.