Журналист или илюзионист е Беновска? За Бърза помощ или за данъчни?

19.01.2017;

Винаги съм се чудил г-жа Беновска журналист ли е или илюзионист?

Особено след като показа номера с ябълките.

Великият маг Дейвид Копърфийлд примерно е господ в изчезването: дели тялото на две, тича без крака, лети без криле. Той е истински фурор в света на илюзиите – въвежда в заблуждение милиони и за 30 години натрупва от телевизионни спектакли почти 1 милиард долара.

Г-жа Беновска – обратното – нейният коронен номер е неочакваната поява, а най-великата илюзия - да заблуди милиони, че функцията й в живота е да задава неудобни въпроси.

Г-жа Беновска също може да натрупа милиард и да напъха Копърфийлд в жабката на перления си рейндж роувър – само да има достатъчно уплашена публика – премиери, министри, политически лидери, богати бизнесмени – всеки, готов да се отплати както може за комфорта да бъде извън обсега на ябълковия обстрел.

Завършила ВИТИЗ, г-жа Беновска нахлу с взлом в голямата журналистика и се превърна в режисьор на политическия живот. Винаги наточена с нов тоалет, запомнящо се бижу, прическа и маникюр, тя е първа на микрофона.

Предаването й може да се гледа и от 17 души, и рейтингът му да е 0,2 пункта, но от министър-председател до последния гард от НСО всеки я приема толкова на сериозно, че както казват по-опитните невролози, вече и да искаш, не можеш да й спреш ябълките.

Г-жа Беновска не е нито режисьор като режисьор, нито сценарист като сценарист, нито журналист като журналист.

Г-жа Беновска е феномен – както може да ти вдигне мерника, така може да ти скрие и парите, ако ще и по програма за комуникационни стратегии да е. Кой ще й откаже, когато примамва с микрофон в лявата ръка и жонглира с добре узряла ябълка в дясната.

Миг невнимание и микрофонът се обръща – днес е мила фея, утре - строга господарка. В понеделник те издига, във вторник те събаря. Представлението никога не свършва.

Г-жа Беновска те държи на нокти – не знаеш ни къде започва, ни къде свършва голямата илюзия - дали да я съжалиш и да й викнеш Бърза помощ с голяма инжекция и бял костюм без ръкави, дали да й пратиш данъчни.

Нейните зрители я мислят за смела - за символ на безстрашната журналистика - че кой друг е замерял някога президенти на пресконференции у нас? И г-жа Беновска се вдъхновява, надъхва. И всяка сутрин вижда в огледалото насреща поне Ориана Фалачи*.

Но как да се избистри съзнанието й, като получава легитимация от премиери, през министри до лидери на големите партии? Как да й отнемеш акредитацията и ябълките, като си има свое радио, свое телевизионно предаване, а на гърдите й отпред виси истинска прескарта?

Репортер от върха на токчето до последната руса къдрица, г-жа Беновска изглежда най-екзотичният символ на паралелната журналистика - тази със скрита бухалка зад гърба. Същият стил журналистика, която сътвори и „скандала” с голите снимки на директора на 51-о училище.

Да, онези голи снимки, които се оказаха фалшиви. Които прокуратурата с такъв хъс се хвърли да проверява. Но когато се оказаха манипулирани, разследването рязко бе прекратено. А какво ще се случи с вестника, който ги публикува? Някой ще носи ли отговорност за нечистоплътната лъжа?

Значи, когато един учител си направи голи снимки, това е някакво чудовищно престъпление, щом интригува така прокуратурата, а когато едно издание публикува фалшиви фотоси и публично урони престижа и достойнството на някого, това не е нищо? Просто личен проблем на прецакания?

Питам, защото, когато, българските вестници, телевизии и сайтове с история, с журналисти, които не се крият зад псевдоними, засегнат нечий интерес, веднага получават съдебна призовка. А тези с празните редакционни карета - никога.

А за примитивните им читатели и зрители остава усещането за смела журналистика. Те зяпат с трескава възхита летящите ябълки и няма как да знаят, че въпросният учител е един от спряганите кандидати за бъдещ министър на образованието. И зад "скандалното разследване" срещу него стои елементарна поръчка - някой е платил в редакцията, за да бъде директорът на училището злепоставен. За да не стане след време министър.

Виждате колко е тънка понякога границата между фалшивите и истинските новини и между илюзионистите и журналистите.

И не се тревожете, светът днес нямаше да е различен, ако Беновска беше библейската Ева. Тя със сигурност щеше да яхне ролята на Адам...

* Италианска журналистка и писателка, военен кореспондент, книгите й са преведени на повече от 20 езика.

Още от Коментари

Сексът е дар Божи, страстната любов води към вечен живот

Папа Франциск заяви по време на беседа с млади вярващи от Франция, че сексът е „дар Божи“. Пълният текст беше разпространен от пресслужбата на Ватикана. „Сексуалността и сексът са дар Божи.

Нормалните (да се чете десни) хора продължават да са много лошо прецакани. И така вече 10-15 години.

В ГЕРБ май не си дават сметка, че вероятно дължат крехката си преднина от 3% пред БСП на това, че единствената причина немалко хора да гласуват за тях е буквално за да не спечели БСП.

В България досега никой президент не е спечелил война с премиера

В закона пише, че трябва да се съгласува с президента назначаването на новия главен секретар. Ако един човек иска да подаде оставка, може да се съгласува евентуално с жена си.

Това е най-комунистическо-капиталистическото нещо, което съм виждала и съм в пълен захлас

Скъпи ми приятели, но това е прекрасно!!!!! Държавата моли големите вериги да не увеличават цената на хляба, въпреки че пшеницата поскъпва. Това е най-комунистическо-капиталистическото нещо,

Путин се изложи с тази своя война в Сирия. Заради достлука му с шантавия Башар Асад пак загинаха руснаци

Путин се изложи с тази своя война в Сирия. Заради достлука му с шантавия Башар Асад пак загинаха руснаци. Това е болест. *От

Другите народи, когато са произвеждали компютри и са летeли в космоса, ние сме открили колелото и барута

Попадна ми някаква книга, според която българите са открили колелото, леярството, барута и парната машина. Никой не отрича тези патриотични хипотези. Просто другите народи в същото време вече са

С 0.01% си вдигнах мнението за В. Симеонов. Само той запита НСО защо бизнесменът Доган има правителствена охрана

С 0.01% си вдигнах мнението за В. Симеонов, защото той май е единственият от управляващите в НС и правителството, който запита официално НСО защо бизнесменът Доган има правителствена охрана.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в

Цената на хляба расте. Моля хазартните босове да работят без печалба

Цената на хляба расте. Моля хазартните босове да работят без печалба. Умолявам Ви. Зърнопроизводител *От

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.