В Оймякон на - 20° правят пикник с къс ръкав, а ние ревем

05.01.2017;

Време е да се подготвим за големи студове, учените казват, че това е бъдещето.

Когато температурата в село Оймякон падне до минус 20 градуса по Целзий, местните жители обличат тениски с къс ръкав и си правят празничен пикник край р. Индигирка.

Изпъват се на снега, разхлаждат се в ледените води и похапват замразена сурова арктическа риба и замразен суров черен дроб от кон. Всичко това, естествено, се полива обилно с руски чай и водка. В Оймякон не близват парфюмен концентрат, нито течности за отпушване на канали - те замръзват при много по-висока температура.

В такива топли дни жителите на селото, което се намира на една крачка от Полярния кръг, имат само една тревога - трябва да бързат с излета, защото денят по това време на годината продължава едва 3 часа. После падат мрак и студ.

Ниските температури обаче не притесняват по никакъв начин якутците, нито тяхната кметица г-жа Розалия Кондакова. Даже напротив - те са повод за световна гордост за населеното от 521 души село Оймякон - там преди 3 години бяха измерени рекордно ниски стойности за населено място - минус 71 градуса, а непризнатият рекорд е от 1914 г. - минус 83.

За местните е важно да водят първенството, защото са в постоянна температурна война с най-близкия град Верхоянск. Той е на цели 1000 километра разстояние, но от години диша с леден дъх във врата на Оймякон за титлата "Полюс на студа".

Оймяконци обаче убедително водят с няколко обиколки. Преди Коледа там измериха минус 62 градуса. Това никак не смути местните. Животът им се усложнява само ако някой умре точно в този момент - най-трудното в този район е да изкопаеш гроб в заледената земя. Отнема няколко дни и специална процедура с палене на огън и полагане на въглени.

Но като изключим зимните погребения, в Оймякон не се мусят дори на външните тоалетни, които ползват. Там просто животът е различен - знаеш, че през зимата колата никога не се гаси и банков кредит се тегли, за да си купиш дълго кожено палто, а не за "Порше Кайен", което да паркираш пред панелния блок в кв. "Обеля", София.

Затова изглежда, че повече заради нравите на хората, отколкото заради природата цялата ни държава от няколко дни е буквално в ступор от зимната буря, която щяла да нахлуе в България от север през следващите 4-5 дни, за да свие живака в термометрите до минус 20 градуса.

Тече трескава подготовка за студа - полиция, армия, фирми за почистване, болници, общини, мобилни оператори - всичко живо подготвя отпор на бурята. Населението е предупредено да не предприема НИКАКВИ пътувания, особено през уикенда - да не стане като на магистрала "Тракия" преди Нова година!

Някои дори ползват преминаването на студения фронт като застраховка срещу недоволства и натрупване на необоснована печалба. Електроразпределителните дружества например вече призоваха населението да не се впечатлява, че ще остане на тъмно и студено заради неизбежните в такива условия аварии.

Това при тях е традиционен похват - потреблението винаги се увеличавало рязко по време на празниците и заради застудяването - така че очаквайте по-високи сметки!

Нищо че всъщност се отопляваш на парно, а в празничната нощ електромерът ти върти както обикновено. В България бизнесът с разпределянето на ток е като концесията на плажа - последният, който трябва да се чувства комфортно, е клиентът.

Въобще застудяването, изглежда, от заплаха много бързо и естествено се превръща и в бизнес. А това явно е бъдещето. Климатолозите предупреждават, че в следващите 5 години температурата и в България постепенно ще пада - дори до минус 40 градуса. И това ще повлияе чувствително на сезоните 

Да се чудиш какво стана с глобалното затопляне?! Или от тази заплаха който трябваше, вече си взе парите.

От друга страна, оказва се, че българите вече са били жертви на къде-къде по-свиреп студ при това в много по-трудни години. По време на византийското робство през 1035 г. Дунав замръзнал на цели 8 метра дълбочина - катаклизмите тогава предизвикали диви нашествия - на печенези през зимата и на африкански скакалци през лятото.

Те плячкосвали и тормозили намръзналите българи, а за капак ги удавили порои и ударило земетресение, което друсало изтерзаната ни земя няколко месеца.

Учените обаче казват, че ако сега ни сполетят същите опустошения, няма да издържим като предците си. Оказва се, че цивилизацията ни е направила по-уязвими, а не по-силни към бедствията.

А щом това ни чака - не е ли време да започнем да се подготвяме, вместо да кършим пръсти безпомощно?

Виж какво правят в Оймякон. Вчера прогнозата за селото беше минус 30 градуса, предимно облачно, а кметицата, г-жа Розалия Кондакова, дори не обяви код "жълто".

Още от Коментари

Тоталитаризъм на добрите намерения

22 септември се оказа ден на зависимостта от кресливата посредственост В събота бе национален празник - Ден на Независимостта, и същевременно бе обявен за ден без автомобили в центъра на София.

Вместо да се влошава, положението става безнадеждно

Вместо да се влошава, порожението става безнадежно.  С тази народна мъдрост започна Вежди Рашидов разговора си в студиото на Би Ти Ви. Запитан за останките на тримата министри, той отговори,

За една година успях да сваля 25 килограма. И не съм от късметлийките с готиния ген

Красавицата е водеща на новото спортно предаване по БНТ “Спортисимо”. Все още е в майчинство и се грижи за дъщерите си Ема и Анна Славена Вътова е родена през 1989 г.

Около 2030 г. плъховете ще са господари в дома ни, а в язовир Искър ще бъде заловена анаконда

В квартала бездомните кучета са вече рядкост. Появиха се скитащите котки - бездомни, мазетни или нискоетажни. Ловуват дребни птички, гълъби и катерички. Това се вижда и има хора, за които е любопитно.

Разочарованият електорат на Радев. Обеща им да вземе мерки срещу кемтрейлса, с който Америка пръска българския народ с химикали и ваксини

Разочарованият електорат на Радев... Прави са хората, той им обеща да вземе мерки срещу кемтрейлса, с който Америка пръска българския народ с химикали и ваксини! П.П.

Ангел Джамбазки стартира конкурс за патриотична рап песем. От другите политически сили също обявиха конкурси за песни

След като господин Ангел Джамбазки стартира своят конкурс за патриотична рап песем, от другите политически сили също обявиха конкурси за песни, които да дадат нов тласък на поп музиката у нас.

Отвратителна ксенофобия и расизъм се ширят у нас. Забравяме, че голяма част от нашия народ е народ бежанец

ОРБАНИЗМЪТ Е ХИТЛЕРОСТАЛИНИЗЪМ В НАШИ ДНИ Отвратителна ксенофобия и расизъм се ширят у нас. Забравяме, че голяма част от нашия народ е народ бежанец. Като бежанци от изток сме дошли.

С трепет научих, че Джамбазки е обявил конкурс за патрЕотичен рап! С трепет се включвам и аз в конкурса!

С трепет научих, че Джамбазки е обявил конкурс за патрЕотичен рап! С трепет се включвам и аз в конкурса! Надявам се да гласувате за мен! *От фейсбук!

Умните хора не са толкова малко, колкото си мислите. Те са много по-малко

Умните хора не са толкова малко, колкото си мислите. Те са много по-малко. *От

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.