Руски калашник във всяка война, но 10 сандъка с наши бомби мега проблем в Алепо

29.12.2016;

Дали обаче руската атака не бе предизвикана от интервюто на президента Плевнелиев и не трябва ли политиците да внимават какво говорят в този сложен свят?

Тия дни Русия вдигна страшна шумотевица заради няколко сандъка с произведени в България снаряди, които били открили в Алепо. На специален брифинг на външното им министерство бе изразена голяма тревога от присъствието на българско оръжие в Сирия.

Толкова сериозно бе руското притеснение, че чак нашата прокуратура се самосезира да проверява лицензи и договори. Разбира се, бързо се разбра, че ние снаряди на бунтовниците в Алепо не сме продавали и цялата документация на завода ни е изрядна.

Произведено в България оръжие може да попадне в Сирия, а и още по-далеч по света, по много различни начини, чрез различни посредници, без нашата страна да има дори и идея, че това се случва. За нас е важно дали има някаква международна забрана за конкретния купувач, с когото имаме договор. А вече какво ще прави той с доставката, не е наш проблем и отговорност.

Това в Русия го знаят чудесно. Те заедно със Съединените щати са най-сериозните производители на оръжие в света - поделят си 58 процента от общата търговия. Специално Москва доставя въоръжение на 50 държави по света, като само в последните 5 години е увеличила износа си с почти 30 процента.

Защо тогава такава шумотевица за няколко сандъка с наши снаряди в Алепо?

Ами ако утре всяка държава в гореща точка на планетата, която открие руско оръжие, реши да даде пресконференция и да демонстрира загриженост от този факт?

Сигурно ще има брифинг с шокиращи разкрития на всеки 5 минути.

Нека не забравяме, че най-използваното оръжие по света е руският “Калашников”. Вярно, че с лиценз се произвежда не само в родината си, но и в много други държави по света, включително и в България, но този автомат участва в абсолютно всеки военен конфликт, случил се в последните 60 години.

В Афганистан на него си кръщават децата - Калахан (приятел - в превод - бел. авт.), на въоръжение е в повече от 100 държави на планетата и присъства в гербовете на 3 страни и множество групировки.

На фона на всичко това какво са 10-15 сандъка с наши боеприпаси? Да не би само Русия да има право да продава оръжие?

Да не говорим, че Москва се смущава от намерени наши снаряди там, а в същото време бомбардира, без да й мигне окото. За малко повече от година е извършила 18 800 бойни полета в същия район, при които са унищожени 725 тренировъчни лагера и са убити (по данни от Москва - бел. авт.) над 35 хиляди бунтовници.

Колко цивилни жители, между които и жени и деца, са загинали покрай тях, ще оставим да разкриват след време хуманитарните организации. Конкретният въпрос в случая е откъде идва тази неаргументирана загриженост на Москва?

На пръв поглед става въпрос само за пари - на същата пресконференция говорителката на руското външно министерство напомня, че “София протака урегулирането на изтекли съветски лицензи за производство на оръжие за трети страни”.

Дали обаче гневната реакция от Москва не е свързана с едно интервю - това на президента Росен Плевнелиев, дадено само дни по-рано за германския “Франкфуртер алгемайне цайтунг”?

В него отиващият си държавен глава заявява, че Русия иска да разруши ЕС отвътре, като финансира антиевропейски партии и медии както в България, така и в други държави в Европа.

Независимо дали казаното е вярно, това изявление бе посрещнато на нож в Русия, а Плевнелиев наречен от пресата там “верният слуга на Брюксел”.

Почти сигурно е, че “аферата с нашите боеприпаси в Алепо” избухна точно в резултат на това интервю.

Но за мен по-важен е въпросът трябва ли в сложното време, в което живеем, един политик, а още повече държавен глава да прави подобен тип остри изявления? Какви ползи и какви негативи носи този провокативен език?

В свят, в който напрежението е обтегнато много повече, отколкото в годините на студената война, си мисля, че политиците трябва много да внимават какво говорят. И да следват преди всичко интереса на собствените си държави.

Ненормално е например дискусията за качествата на президента Румен Радев да е основно в плоскостта - проамерикански или проруски...

Какво добро може да ни чака и в двата варианта?

Политиците и държавниците ни трябва да са преди всичко пробългарски и да внимават какво говорят в този сложен свят, за да не засягат интересите на държавата си.

Аз силно се надявам, че след няколко месеца няма да се окаже, както вече се говори упорито, че Росен Плевнелиев започва работа, свързана с Европейската комисия и съюз.

Защото тогава ще излезе, че действително им е свършил малко пропагандна работа - така да се каже - в аванс, но от позицията на президент на България.

Още от Коментари

Безсилен гняв! Значи аз пиша боклуци, които не се търсят и трябва да се поправя, а милата ми Венета пише прекрасни шедьоври

В Габрово съм. Представям новата си книга. Мечката и други разкази. Вечерта минава скромно и приятно. Малко тъжно, хората предпочитат шумни представления. На сутринта пия кафе с местни хора. Приятели.

При толкова приказки за членове, как пък не се научи да членува тая Наталия Кобилкина

Заврях се в профила на Наталия Кобилкина. При толкова приказки за членове, как пък не се научи да членува тая жена. Слага се отзад, какво се прави, че не знае как... *От фейсбук!

Щастливи сме, че чакаме руско-гръцко дете на Българската майка Земя

Любими приятели, благодаря ви за вашата любов и подкрепа. Щастливи сме, че чакаме руско-гръцко дете на Българската майка Земя:)) Пожелаваме на всички двойки прекрасни и здраве бебета,

За наша жалост, от Стамболов насам, България винаги се е движила по тънък лед, а зад нас – мечка

Независимостта изисква и да повярваш в нея... От време на време! "За наша жалост, от Стамболов насам, България винаги се е движила по тънък лед, а зад нас – мечка.

Уважаеми г-н Президент, в последните години градихме българската демокрация разкрачени между научния марксизъм и заведенията за бързо хранене

Вчера на среща в президентството президента Радев е приел да бъде лице на възванието за единение, създадено от инициативен комитет. Сред поканените да се включат в това възвание бях и аз.

Унгарска рапсодия в Страсбург – уроци по свободолюбие

Свободата, любовта са ми всичко на света. Любовта ми е с цената на смъртта. Бих отдал за свободата любовта. Шандор Петьофи Гените са преносители на биологична информация, която се унаследява,

Кога ще стигнем Полша? Те не пуснаха Нощните вълци на Путин, а тук бяха посрещнати с хляб и сол пред "Александър Невски"

След падането на комунизма, в Полша приложиха т. нар. шокова терапия на гениалния Балцерович за бързо преминаване към пазарна икономика. Това доведе до невероятни темпове на икономическо развитие и

Нови министри – стар късмет. Нови дебати – вкиснали думи. Фалш. А за капак и Сидеров се изказа! Цирк

Нови министри – стар късмет. Нови дебати – вкиснали думи. Фалш. А за капак и Сидеров се изказа! Цирк. *От

Напускам БСК, ще си намеря по-добра компания

Сашо Дончев, собственик на "Овергаз" и председател на управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК), чийто мандат на поста изтича след година, напуска работодателската организация.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.