Спящи машинисти летят със 79 км/ч в Хитрино. Събуждат се на 2-ри “Стоп!”

15.12.2016;

Видео от лятото показва опасните релси - вагоните подскачат и на бавна скорост.Първо избухва цистерна номер 10, пълна с пропилен. Тя е била буквално разцепена от край до край.Огънят - на 20 метра височина, ударната вълна руши къщи с 1000 метра в секунда.

Двойно по-висока скорост от разрешеното, задрямали машинисти и опасно остаряла железопътна линия - това са трите основни причини за трагедията на гара Хитрино, която отне живота на 7 българи и прати други 29 с тежки наранявания в болница.

Дигиталната черна кутия на сравнително модерния локомотив "Сименс" показва, че композицията е прелетяла в 5 часа и 28 минути покрай първата стрелка на гарата със 79 км/ ч, вместо с разрешените за това място и ситуация - 40 км/ч.

Две жълти светлини на семафара са сигнализирали, че влакът трябва да намали и да се отклони от основния път към гарата, за да пропусне пътническия, който се е движел в това време срещу него.

Машинистите обаче въобще не са реагирали на първата стрелка и са профучали покрай нея.

Почти сигурно е, че те са дремели с притъпени реакции. "Това е много честа, опасна практика в този час на денонощието между 5 и 6 часа сутринта. В този момент хората в локомотива са най-изморени. Машинистите във фаталната нощ реално са се събудили на втората стрелка", коментираха пред вестника източници, запознати с разследването.

Те обаче уточниха, че за дерайлирането на вагоните не е достатъчна само двойно по-високата скорост, с която е летял влакът. И тук идва вторият генерален проблем - опасно занемарената железопътна линия.

В интернет бяха разпространени два видеоклипа, заснети по-рано през годината в района на катастрофата.

На тях ясно се вижда как вагоните подскачат, когато преминават през района на гара Хитрино. "Това означава, че релсовия път е прекалено твърд и не обира вибрациите Строен е през миналия век и е износен. Не отговоря на изискванията за еластичност", коментираха експерти, работили дълги години в БДЖ.

Комбинацията от нестабилна настилка, невнимателни машинисти и 79 км/ч ускорение става причина от влаковата композиция да се откъснат 6-а, 7-а, 8-а, 9-а и 10-а цистерни. Те дерайлират и мачкат всичко наоколо с голямо ускорение.

Огненият ад за жителите на Хитрино обаче избухва не заради 6-и, а заради 10-и вагон. Той е бил буквално разцепен целият от край до край от релса или от стърчащи метални части от предишния вагон, разкриха разследващи.

Така пропиленът, с който е бил пълен, изтича за секунди навън. Едва ли някога ще стане ясно откъде е дошла искрата, която го възпламенява.

Това и няма толкова съществено значение при бясното триене на тонове метални предмети в релси, остър чакъл и различни сгради наоколо - искрите най-вероятно са пръскали огън във въздуха от стотици места.

Предостатъчно, за да възпламенят 10-и вагон, а от там бруталната ударна вълна взривява на мига и останалите, пълни и с пропан бутан. Огнените пламъци са над 20 метра в небето. Десетки тонове метал се стоварват върху най-близките къщи. Всички предмети в епицентъра летят с повече от 1000 метра в секунда, за да разрушават къщи, селскостопански постройки. Цели стени падат върху хората в съня им. Седем души загиват на място, без дори да разберат какво се случва. Останалите 29 се озовават в истински огнен ад.

Още от Разследване

Легендарният Боб Удуърд, свалил Никсън, е на път да събори и Тръмп

l В новата си книга героят от “Уотъргейт” разкрива шокиращи подробности: l Как президентът наредил на шефа на Пентагона да ликвидира Башар Асад l “Умственият му капацитет е като на петокласник”,

Офицер от разузнаването разказва как ДС участва в преврата срещу Тодор Живков

РЪКОВОДСТВОТО на българското разузнаване е съпричастно към преврата срещу Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. Този малко известен факт разкри пред "168 часа" офицерът от Първо главно управление (ПГУ

Секретен доклад твърди: Саудитска Арабия стои зад атентатите от 11 септември. Подозират, че тогавашният президент Джордж Буш е знаел за заговора

На 15 юли най-накрая бяха разсекретени 28 страници от официалния доклад за атентатите от 11 септември. Това съвпадна с опита за военен преврат с Турция и така медиите не обърнаха внимания на тези

Доналд Тръмп тайно обмислял преврат срещу президента на Венецуела Николас Мадуро

Представители на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп са се срещали тайно с венецуелски военни, настроени срещу сегашния държавен глава Николас Мадуро, за да обсъждат свалянето му.

Как може да се прекрои Европа. Размяната на територии между Сърбия и Косово може да отприщи конфликти в Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания

 Ако Брюксел допусне сделката, ще има нов конфликт на Балканите, опасяват се анализатори Може ли границите на Балканите отново да бъдат променени? Дълго време това беше немислимо с оглед

Ветко Арабаджиев е агент на ДС от 1989 г. Под името Стефан, той сътрудничил на МВР Пловдив

Вълчо (Ветко) Арабаджиев е вербуван за агент на ДС в средата на 1989-ата година. Няма данни за това кога е снемане от действащ оперативен отчет, пише flagman.

Шофьорът на автобуса: Живот назаем

l Григор Григоров е бивш полицай, но има 3 акта и 7 фиша l Купува си бус, но той веднага изгаря в сервиз Шофьорът на автобуса ковчег Григор Григоров винаги е живеел на кредити.

Кървав август: Загиналите са 72-ма души - с 18 повече от миналата година

l Загиналите са 72-ма души - с 18 повече от миналата година l Щастлива случайност е, че във фаталния ден внуците не придружавали бабите и дядовците си,

Защо боядисаните мъже изглеждат еднакво - от Бенчо до Тръмп

Специалисти: Суетният навик невинаги води до желания резултат, а може да предизвика и оплешивяване Каква е причината мъжете, които си боядисват косите - от Бенчо Бенчев през Берлускони,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.