Партиите са вече тотално извън орбита

01.12.2016;

Колкото и неочаквано да бе това - президентските избори рязко замъглиха разсъдъка на т.нар. политически елит.

Лидерите на големите партии вече трета седмица се държат все едно са преяли с халюциногенни гъби в изборната нощ. Симптоматиката е абсолютно същата - загуба на представа за време и пространство. Усещания за блаженство и еуфория, но и неочаквана тревога и страх. Постоянни халюцинации и чувство за отделяне на съзнанието от тялото.

Измамното усещане за медитация всъщност е най-реалистично. То се случва заради подсъзнателното им притеснение от дълбоката пропаст, която прокопаха между собствения си партиен елит и хората, които пускат бюлетини за тях.

Иначе резултатите от президентските избори предизвикаха неестествено опиянение и загуба на реалност у всички партии, но с различна симптоматика.

Тревога и неувереност са най-силно проявени при ГЕРБ. Те станаха и причина за никому ненужни към този момент (и най-малко на тях) резки ходове, които причиниха и политическата криза, на която сме свидетели.

Герберите явно забравиха най-важния урок от февруарските протести от 2013 г., когато отново пуснаха властта леко между пръстите си - добре преценявай колко и кога да отпускаш колана. Три години по-късно, макар и да няма толкова яростно напрежение към монополите, много в ситуацията напомня на предишната оставка на кабинета "Борисов I".

Имаме бюджетен излишък, висок за страната ни икономически растеж за последното тримесечие, но това не се използва достатъчно дори и в малък (популистки) размер за облекчаване на живота на населението.

Вместо това чакаме похвали от Европейския съюз, но забравяме, че те могат да хранят само егото - в хладилника не влиза повече храна.

Добрата новина наистина идва в средата на ноември - България се оказва втора по икономически ръст в съюза. ГЕРБ обаче така и не успява да извади политически дивидент от успехите си.

За сметка на това ген. Радев изстреля БСП с изтребителя си директно в орбита около Земята. Социалистите така са си повярвали, че от три седмици гледат планетата само от илюминаторите на орбиталната станция. При тях усещането за загуба на време и пространство е най-мощно.

Дори посегнаха на плоския данък, като забравиха, че точно те го приеха, макар и по идея на НДСВ, преди 8 години. За столетницата раздвояванията на личността са съвсем естествен рефлекс. Но да не забравяме, че все пак зад опиянението им стои категоричната победа на президентските избори.

Нещо, с което патриотите обаче не могат да се похвалят. При тях необяснимата еуфория от вота премина в неестествено блаженство. Чак на предстоящите парламентарни избори те ще разберат, че високите проценти, с които ги зарадва неочаквано изборната нощ, не се дължат на някакви техни успехи, а на чужди грешки - по-конкретно на кандидата за президент на ГЕРБ, който реално пренареди шахматната дъска във всички посоки.

И патриотите обаче си повярваха, загубиха чувство за гравитация и изстреляха пенсиите нереалистично високо, застрашавайки бюджета. Те ясно осъзнават, че шансът им в момента е да яхнат мощно популизма - как така не обелваха и дума за вдигане на доходи само допреди месец?

За халюцинациите на реформаторите да не говорим. Вторачени в пъпа си, те до такава степен са загубили реалност и здрав разум, че са на път да изпаднат в червената книга на изчезващите видове с поддръжници под 4-процентовата бариера за влизане в парламента.

Ето как президентските избори замъглиха разума на партиите в неочаквани размери. Затова днес всяка дърпа към своите интереси. И нищо, дори и общите заплахи за нацията не могат да ги обединят в една посока.

Явно партийците не разбраха голямото послание, което хората им отправиха с резултатите от референдума - не ни харесва как ни представлявате, не ни харесва как ни управлявате!

Явно без рестарт в парламента няма да мине...

Още от Коментари

Усмивките, дами и господа, са си нашите, не са чужди!

Такива като тебе, Тото, са последните Губя си времето с нередните Вярваха само на емблемите Имат лед във вените-е! Усмивките, дами и господа, са си нашите,

Знаете ли какво са 5 пет години?!

Знаете ли какво са 5 пет години?! Толкова много, че чак общото ни съобщение за раздяла с бтв, с която се "родихме" заедно, вече да не съществува. Не мога да споделя онова съобщение за напускането ми,

Историята за брадвата и съпругата, които паднаха в реката

"Един дървар мина над реката и си изпусна брадвата във водите ѝ. Заплака от мъка, но тогава Господ му се яви и попита: - За какво плачеш? - Как да не плача,

Безхаберници с възпитание нулево. Навсякъде са и са непоправими!

На кръговото на Руски паметник супер сладка баба над 80, решена в ярко розово и червено с бяла коса и умилителни къси чорапки с къдрички тръгва да пресича на пешеходната пътека.

Хората никога няма как да бъдат напълно равни. Ето превъзходството в баскетбола на Майкъл Джордан над мен е несправедливо

Хората, където и да се намират по света, никога няма как да бъдат напълно равни. Най-малкото заради физиката ми, аз, с моите 182 см, не мога да играя баскетбол като Майкъл Джордан или друг легендарен

Той е продукт на хибридните битки на Кремъл!

От доста време се знае, че Асанж е партньор на ГРУ. Но последните разкрития, че руските спецслужби са се опитали да го изведат тайно от посолството на Еквадор и от Великобритания в дипломатически

Писъмце до моя приятел Иво и другите сценаристи на Слави, както и до други любители на балканския кашкавал

Калин Терзийски във фейсбук: МАЛКО ПИСЪМЦЕ ДО МОЯ ПРИЯТЕЛ ИВО И ДРУГИТЕ СЦЕНАРИСТИ НА СЛАВИ, КАКТО И ДО ДРУГИ ЛЮБИТЕЛИ НА БАЛКАНСКИЯ КАШКАВАЛ ...е, Ивак, ти чел ли си последните ми книги?

Тоталитаризъм на добрите намерения

22 септември се оказа ден на зависимостта от кресливата посредственост В събота бе национален празник - Ден на Независимостта, и същевременно бе обявен за ден без автомобили в центъра на София.

Вместо да се влошава, положението става безнадеждно

Вместо да се влошава, порожението става безнадежно.  С тази народна мъдрост започна Вежди Рашидов разговора си в студиото на Би Ти Ви. Запитан за останките на тримата министри, той отговори,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.