Моля, спрете арестите за подкуп! Само плащаме обезщетения

17.11.2016;

Цяла нощ не можах да спя, притеснен кой ще плати обезщетенията за незаконния арест на поредните задържани подкупни митничари и гранични полицаи на Дунав мост.

Този път, слава богу, са само 10-ина души. От тях най-вероятно обвинения ще повдигнат на 6-7. Дано и бързо да ги пуснат под домашен арест или пък срещу подписка, защото колкото по-дълъг е безплодният тормоз върху тях, толкова по-щедри ще са обезщетенията, които ще им присъдят след 4-5 години наши съдилища.

Или пък, не дай боже, магистратите в Страсбург, които пишат само в евро - значи умножено по 2.

Чудя се въобще кому са необходими тези акции? Защо трябва да се хвърля целият този ресурс, като накрая не само че системният проблем не се решава, а дори държавата излиза на загуба. Агенти на ДАНС губят месеци, плащаме за специални разузнавателни средства, бръмбари, полицаи под прикритие, командировки, гориво, наблюдават ги и съветват спецпрокурори.

За нищо се похабява толкова ценен потенциал, който може да бъде пренасочен в битка срещу други големи несправедливости и тревоги на обществото.

Ако някой смята, че съм песимист и напразно съм пропуснал нощния сън, нека поиска от службите и от прокуратурата статистика за последните 16 години. Колко митничари и гранични полицаи са били арестувани, на колко от тях са повдигнати обвинения, за колко от тях впоследствие прокуратурата сама ги е свалила преди делото и колко са били оправдани от съда.

Също така може да се извадят и цифри колко от подкупните служители са били възстановени на работа, колко от тях са завели дела срещу държавата и колко обезщетения сме им платили.

Защото тук плащането е на 100 процента. България е страна, в която никога не можеш да си събереш вземания от крадци, измамници и олигарси например, но от държавата (тоест от всички нас) това става винаги на мига. Затова по правило тук се обезщетяват престъпниците, а жертвите - не.

Оптимистите в българското правосъдие могат също така да поискат цифри не само за последните 16 години, могат и за последните 27 - тогава само изумлението им ще е по-силно.

Защото митничарите и граничните полицаи, които вземат като последни прошляци на бариера от средата на 90-те години по 20 лева на камион, но и тези, които прибират по 50 хиляди евро на пропуснат ТИР с цигари, са абсолютно недосегаеми.

Ако не вярвате, нека се обзаложим. Сигурен съм, че поне един от последните хванати служители на ГКПП Дунав мост вече е задържан за корупция. В предишната шумна акция на същия пункт преди няколко години, която завърши с пълен провел.

Също като при операцията преди 10-ина дни на ГКПП Лесово.

Първоначално бяха задържани 33-ма души - за половината от тях това бе втори арест. Да не говорим за доайените от Капитан Андреево. Там има митничари с по 4-5 ареста. Всичките оправдани, всичките върнати на работа, мнозина с платени обезщетения за "тормоза на държавата".

За тях арестът е нищо работа - като да те освежи неочаквано летен дъждец - ще се намокриш малко, но в крайна сметка ще излезеш сух, за да продължиш да тъпчеш пачки в джоба.

Около 200 са задържаните за вземане на подкупи служители от различни ГКПП само в последните 3 години. Сред тях няма нито един влязъл в затвора.

Ето от тази фактология идват притесненията ми и въпросите - трябваше ли въобще да се прави поредната акция и кой ще плати новите искове в Страсбург. Питам, защото знам, че парите няма да дойдат от прокурорите и от полицаите, които не са успели да докажат обвиненията. Ще дойдат от всички нас.

Няма да ви занимавам с причините за всички тези провалени дела, защото съм го правил вече десетки пъти, пък и си има доказани експерти, които могат да обяснят много по-професионално безпомощността на правосъдието ни.

Знам само, че в Турция и Румъния вкарват в затвора по 50 души накуп като нашите подкупни прошляци - митничари и гранични фуражки, на които ние плащаме осигуровки, за да стават те милионери за няколко години служба.

Проблемът при нас е в липсата на ефективни закони срещу корумпираните служители и на професионалисти, които качествено, а не през пръсти да ги прилагат. И да носят отговорност за действията си.

Моментът да говорим за това е сега - когато политиците ни скачат в предизборна кампания и в спиралата на големите лъжи - за минимални пенсии от по 300-500 лева, за минимална заплата от 600, за отпадане на плоския данък, за да може единствените работещи, без да крадат в страната, да плащат за неработещите и още куп небивалици, които са абсолютно неизпълними.

И или никога реално няма да се приложат от обещалите ги, или пък ще ни докарат нова Луканова зима, а защо не и Жан-Виденова?

За да се развива икономиката и да започнат бавно да забогатяват хората, трябва да има преди всичко реално правосъдие и истинска битка с корупцията. И точно това трябва да се иска от политиците.

Защото когато влязат в предизборна кампания, те по нищо не се различават от митничар на нощна смяна.

Още от Коментари

Ангел Джамбазки стартира конкурс за патриотична рап песем. От другите политически сили също обявиха конкурси за песни

След като господин Ангел Джамбазки стартира своят конкурс за патриотична рап песем, от другите политически сили също обявиха конкурси за песни, които да дадат нов тласък на поп музиката у нас.

Отвратителна ксенофобия и расизъм се ширят у нас. Забравяме, че голяма част от нашия народ е народ бежанец

ОРБАНИЗМЪТ Е ХИТЛЕРОСТАЛИНИЗЪМ В НАШИ ДНИ Отвратителна ксенофобия и расизъм се ширят у нас. Забравяме, че голяма част от нашия народ е народ бежанец. Като бежанци от изток сме дошли.

С трепет научих, че Джамбазки е обявил конкурс за патрЕотичен рап! С трепет се включвам и аз в конкурса!

С трепет научих, че Джамбазки е обявил конкурс за патрЕотичен рап! С трепет се включвам и аз в конкурса! Надявам се да гласувате за мен! *От фейсбук!

Умните хора не са толкова малко, колкото си мислите. Те са много по-малко

Умните хора не са толкова малко, колкото си мислите. Те са много по-малко. *От

Много сте гадни! Валери НЕ СИ ВКАРА автогол! Просто за пореден път топката се удари в него случайно и влезе

Значи, много сте гадни! Валери НЕ СИ ВКАРА автогол! Просто за пореден път топката се удари в него случайно и влезе. *От

Министър Порожанов помоли търговците да продават хляба без печалба. Те помолиха министър Порожанов да работи без заплата

Министър Порожанов, от името на държавата помоли търговците да продават хляба без печалба. В отговор търговците на хляб помолиха държавата и министър Порожанов да работят без да събират данъци и без

Румен Радев е популист, това е вредно за България

„Всеки един министър трябва да носи в джоба си оставката. Това да бъдеш в правителството е екипна игра. За мен е много важно новият регионален министър да влезе моментално и да провери кой е

“Да вкараш автогол е като да вкараш гол, само че автогол” - Валери Божинов

“Да вкараш автогол е като да вкараш гол, само че автогол” - Валери Божинов *От

Когато жена ви каже: „ти си най-добрият“, може и да се подуете от гордост, а може и да си дадете сметка, че някъде е проведено състезание, спечелването на което се нарича „съмнителна слава”

Когато жена ви каже : „ти си най-добрият“, може и да се подуете от гордост, а може и да си дадете сметка, че някъде, някога е било проведено състезание,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.