Политици! Идва край на гласуването с отвращение!

10.11.2016;

На 3 ноември 2003 г. бившият премиер Иван Костов и съпругата му Елена измениха рязко на стила си и гласуваха в училището в центъра на Драгалевци по тъмно - чак в 18 часа вечерта.

Обикновено те заставаха пред урните в ранна утрин - веднага щом Елена полееше теменугите на двора, а Иван си поприказваше насаме с тях.

Този път обаче Костови гласуваха с отвращение. За Стефан Софиянски. Но не толкова, защото в предишните му два мандата почти всички апетитни фирми и далавери в столицата се оказаха в ръцете на мутрите, а защото борещият се за трети мандат кмет напусна синия съюз и се въртеше вече около царя и червените генерали.

Отвращението, така да се каже, беше повече лично и бизнес, отколкото идейно.

Така на 3 ноември 2003 г., след като вече се бе прочул със стабилизацията на икономиката след Виденовата зима, но и с разграбването на държавата чрез приватизация през РМД, Иван Костов вкара в обращение и "гласуването с отвращение".

До момента тази терминология бе новост за младата ни демокрация. Нямаше място за погнуса и принуда, страстите бяха горещи, а избирателната активност висока. Обществото бе полярно разделено и гласуваше яростно за своите - и на парламентарни, и на местни и на президентски избори.

Резултатите от вота се определяха от т. нар. периферни гласове. А те се активираха и извъртаха на 180 градуса в зависимост от това кое правителството вече бе успяло да се провали - ама яко!

И тогава избирателите търсеха веднага спасение в противоположната алтернатива, която обещаваше всичко. Така се редуваха - СДС, БСП, служебно правителство, БСП, служебно правителство, СДС... От време на време Цар за престиж, а ДПС постоянно - за баланс.

Горе-долу по онова време, когато Костов откри "гласуването с отвращение", по-обикновените хора започваха да разгадават какво всъщност се крие зад политическия термин "баланс" в българския му вариант - икономически групировки, които завземаха бизнеса с всяка смяна на политическата власт, като изместваха старите структури.

В повечето случаи обаче в разпределянето на "обществените блага" политиката бе само инструмент. Също като службите в МВР. Колкото по-специални, толкова по-активни - да пазят своите и да мачкат предишните.

Така в годините с всяко следващо правителство се сдобивахме с нови групировки и кръгове: "Мултигруп", "Възраждане", "Орион", "Олимп", "Агнешки главички", "Приятели на юпитата", "Момчета с червени прашки", "Котараци"...

Естествено, постоянно актуални бяха и обикновените олигарси и няколко необикновени бизнесмени, които успяваха да "работят" с всички партии.

По тази стройна схема постепенно бизнесът силно измести политиката, за да дълбае още и още все по-дълбоката пропаст между избирателите и все по-случайните хора, които запълваха седалките в пленарната зала в Народното събрание. Може да се каже, че точно след 2003 г. започна якото гласуване с отвращение и избирателната активност леко спихна.

Днес, 13 години по-късно, разделението между политици и избиратели в България наближава в метри дълбочината на Марианската падина*. Показват го и резултатите от референдума. Те не са толкова знак, че хората искат мажоритарни избори (огромна част от отбелязалите тази опция в бюлетината не знаят за какво точно става въпрос), колкото че избирателите отхвърлят категорично наложената им от политиците схема.

Изборите за президент налагат и още един важен извод, който партийците все още не забелязват, опиянени от удобното за всеки един от тях обяснение за неочакваното преподреждане на гласовете при първия тур.

Изненадващите за тях и за социолозите преливания на гласове не се дължат на някакви техни успехи и постижения, а на един основен фактор - хората вече не желаят да гласуват с отвращение.

И това ще се види ясно от резултатите от балотажа...

* Марианската падина е най-дълбокото място в земната кора. Намира се в Тихия океан на 10 911 м под морското равнище. Повече от най-високия връх Еверест - 8848 м.

Още от Коментари

Той е продукт на хибридните битки на Кремъл!

От доста време се знае, че Асанж е партньор на ГРУ. Но последните разкрития, че руските спецслужби са се опитали да го изведат тайно от посолството на Еквадор и от Великобритания в дипломатически

Писъмце до моя приятел Иво и другите сценаристи на Слави, както и до други любители на балканския кашкавал

Калин Терзийски във фейсбук: МАЛКО ПИСЪМЦЕ ДО МОЯ ПРИЯТЕЛ ИВО И ДРУГИТЕ СЦЕНАРИСТИ НА СЛАВИ, КАКТО И ДО ДРУГИ ЛЮБИТЕЛИ НА БАЛКАНСКИЯ КАШКАВАЛ ...е, Ивак, ти чел ли си последните ми книги?

Тоталитаризъм на добрите намерения

22 септември се оказа ден на зависимостта от кресливата посредственост В събота бе национален празник - Ден на Независимостта, и същевременно бе обявен за ден без автомобили в центъра на София.

Вместо да се влошава, положението става безнадеждно

Вместо да се влошава, порожението става безнадежно.  С тази народна мъдрост започна Вежди Рашидов разговора си в студиото на Би Ти Ви. Запитан за останките на тримата министри, той отговори,

За една година успях да сваля 25 килограма. И не съм от късметлийките с готиния ген

Красавицата е водеща на новото спортно предаване по БНТ “Спортисимо”. Все още е в майчинство и се грижи за дъщерите си Ема и Анна Славена Вътова е родена през 1989 г.

Около 2030 г. плъховете ще са господари в дома ни, а в язовир Искър ще бъде заловена анаконда

В квартала бездомните кучета са вече рядкост. Появиха се скитащите котки - бездомни, мазетни или нискоетажни. Ловуват дребни птички, гълъби и катерички. Това се вижда и има хора, за които е любопитно.

Разочарованият електорат на Радев. Обеща им да вземе мерки срещу кемтрейлса, с който Америка пръска българския народ с химикали и ваксини

Разочарованият електорат на Радев... Прави са хората, той им обеща да вземе мерки срещу кемтрейлса, с който Америка пръска българския народ с химикали и ваксини! П.П.

Ангел Джамбазки стартира конкурс за патриотична рап песем. От другите политически сили също обявиха конкурси за песни

След като господин Ангел Джамбазки стартира своят конкурс за патриотична рап песем, от другите политически сили също обявиха конкурси за песни, които да дадат нов тласък на поп музиката у нас.

Отвратителна ксенофобия и расизъм се ширят у нас. Забравяме, че голяма част от нашия народ е народ бежанец

ОРБАНИЗМЪТ Е ХИТЛЕРОСТАЛИНИЗЪМ В НАШИ ДНИ Отвратителна ксенофобия и расизъм се ширят у нас. Забравяме, че голяма част от нашия народ е народ бежанец. Като бежанци от изток сме дошли.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.