Живков предава 20 тона от златото ни на Москва

31.12.2017;

Тодор Живков тихомълком превръща лева от национална валута в обикновена хартийка, когато решава да предаде златния ни резерв на Кремъл.

Даването на ценния метал на Москва застрашава стойността на българския лев, зад който по това време има определено златно покритие. През 1962 г. то е фиксирано от БНБ на 0,76 грама за един лев. След Втората световна война до 70-те години в света валутите са привързани към определено златно съдържание. Това е гаранция, че дадена страна не търгува с хартийки. С предаването на златото е нарушен и валутният закон,

който забранява предаването му или съхранението му в чужбина.

Причината е, че по това време зад всеки български лев в БНБ стои определено количество злато. Когато резервът напусне страната, зад българската валута вече няма нищо. Цяло чудо е как търговските ни партньори от Запада не са надушили скандалната сделка и не са оттеглили и малкото кредитни линии, които страната е ползвала. Може би затова и операцията е била абсолютно секретна. Всичко около нея е обвито в мистерия и много трудно може да се установи колко точно злато е заминало за Москва и защо

продажбата е оформена документално години след като е реализирана

През 1958 г. Тодор Живков вече е пълновластен господар на държавата и партията, след като 4 години преди това е станал първи секретар на БКП. От тази позиция Тато умело дърпа конците на правителството на премиера Антон Югов. Както и на всяко следващо.

От документите в архива на БНБ не става ясно в чия глава се е зародила абсурдната идея да си предадем златото на чужда страна. Според някои това е станало под натиска на Кремъл. Според други причината е в липсата на валутен резерв. Комунистите искат България да развива различни производства, което изисква огромни ресурси, включително от внос. Проблемът е, че износът ни невинаги е достатъчен, за да се погасяват насрещните плащания по вноса. Така непрекъснато се отварят дупки в платежния баланс, които макар и неголеми, няма как да бъдат покрити.

В един момент различни

западни и социалистически банки разбират в колко абсурдна ситуация изпадаме

заради липсата на какъвто и да е резерв. Затова те на принципа на доминото отказват да ни кредитират с краткосрочни заеми, докато не изчистим дълговете си.

Възможна е още една причина за предаването на златото. Живков току-що е овладял партията и държавата. Хитрец като него неминуемо е търсел всякакви начини, за да се подмаже на братушките и да остане колкото се може по -дълго на власт. Той много добре е знаел какъв номер е спретнал на Вълко Червенков в Москва, за да го свали от поста му, и със сигуност не е искал да повтори съдбата му.

Освен това периодът е бил такъв, че

Живков на всяка цена е искал да засвидетелства вярност към Москва

Той никога няма да забрави скандала с Трайчо Костов, който правел всичко възможно да изиска по-високи цени при износа ни за СССР. В един момент това отстояване на националния интерес застрашава двустранните отношения и Трайчо Костов е разстрелян.

Как заради глупавите решения на режима в началото на 60-те България достига до неплатежоспособност, четете в новия брой на в. "168 часа"

Още от Секретно

Преди 110 г. Турция ни признава за независими, но срещу 82 млн. франка за Русия

Комунистите отменят празника на 22 септември като царска отживелица, възстановен е през 1992 г. от кабинета на Филип Димитров Според решенията на Берлинския конгрес България е васално на турския

Как почиваше номенклатурата? Тодор Живков плувал няколко дължини в басейна в Евксиноград. Не обичал морето, защото ходел през август и тогава имало мъртво вълнение и водорасли

Само членовете и секретарите на Политбюро можели да отсядат в резиденцията, министрите – на Ривиерата, а окръжните лидери – на “Република” Бившият Първи предпочитал планината и за последно

Планиран ли е 11.09.2001 още през 40-те години?

Предупреждения, че нещо ще се случи с двете кули, има почти постоянно, а последното е само месеци преди самолетите да се разбият в сградите и да изпепелят всичко след себе си.

Какво е Predictive Programming и кой контролира бъдещето ни

Понякога ги виждате във филми, книги, реклами, предавания или обикновени изображения. Съобщения, които в дадения момент не са имали абсолютно никакъв смисъл или са били просто част от историята.

Как промиват мозъка ни?

Да ни втълпяват идеи чрез Predictive Programming, не е единственият начин, по който действат правителствата, за да контролират съзнанието ни. Те използват и много други техники.

Ленин заповядва на Сталин да си почива и да ходи на курорт

Владимир Илич се уплашил, че наследникът му за висшия партиен пост няма да доживее конгреса, на който щял да бъде избран, и го задължава да замине на Черно море По-късно на ВИП комунистите им се

Офицерът от ДС със смъртна присъда Владо Костов: Аз оцелях, а Георги Марков - не, заради дозата на отровата

-Господин Костов, наближавате почетен юбилей. Как се чувствате и с какво се занимавате в момента? - Какъв юбилей? 85-и рожден ден и какво? То беше нещо, което изглеждаше трудно достижимо,

Русия започна най-големите военни учения в съвременната си история. Подготвя се за "голям конфликт"

НАТО предупреди, че Русия се подготвя за "голям конфликт", информира ДПА. Русия започнаха най-големите военни учения в съвременната история на страната.

Призрачен кораб, изчезнал през 2009 г. се появи край Мианмар без екипаж и товар

"Призрачен" кораб без екипаж изненадващо се появи край бреговете на Мианмар и заседна в плитчина. Плавателният съд за последно се появил в пристанищни регистри през 2009 г.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.