Професори изпитват Тодор Живков в дома му

25.10.2017;

Професори от Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" системно са ходили в дома на Тодор Живков на ул."Оборище" да го изпитват.

Академичното ръководство задължаваше колегите. Не приемаше никакъв отказ от тяхна страна. Те неведнъж ми се оплакваха, че са ги притискали в сняг, дъжд и пек да ходят на крака на студента Живков" , спомни си неизвестна досега история около следването на Тато проф. Янко Янков. Тогава той бил асистент в Правния факултет и имал личен поглед върху учебните мъки на бившия първи.

Живков започва да следва право през академичната 67/68 година. Бил е на 56 години, което си и доста напреднала възраст за студент. И до днес никой не знае дали заради високия си пост е решил да следва и да получи диплома за висше образование. Няма и яснота дали бившият първи е положил някакви изпити,за да влезе в най-престижната специалност в университета - право.

"Имаше и професори, които проявиха достойнство и категорично отказваха да ходят да изпитват важния студент. Практиката да му ходят на крака, била утвърдена, когато Живков беше в трети курс", продължава разказа проф. Янков, който е председател на Съюза на юристите -демократи и преподавател в университет в Косово. Той похвали достойните и порица професорите, които се подали на натиска да изпитват в домашна обстановка. Янков нямал информация какъв студент е бил Тодор Живков - отличен или посредствен. На него не му се е налагало да го изпитва в уютни условия. Колегите му веднъж признали на кафе, че такъв прецедент в историята на българското висше образование- да изпитват държавния глава вкъщи, нямало.

Проф. Янков си спомни и друга неизвестна подробност от следването на Живков в университета. Колегите му професори веднъж набрали смелост и му обяснили в прав текст: "Другарю Живков, безсмислено е да се измъчвате.

Злепоставяте се, вървите срещу себе си.

Правото не е лесна специалност. Не е и за всеки."Живков се вслушал в академичните съвети и зарязал висшето образование в трети курс и така спасил себе си и изпитващите от мъките на взаимното общуване.

Малко известен факт е, чепрез 1976 година синът на Тодор Живков - Владимир, също се записал да учи право. Не се знаело дали баща му не му е повлиял върху житейския избор.

"В първи курс по дисциплината "Теория на социалното управление, която преподавах, трябваше да изпитвам Владимир", разказва проф. Янков. Уточнява, че на изпитите Живков- младши идвал не с охрана, а със съветник, който бил юрист. "Работеше и в Държавна сигурност, но основното му задължение беше да се грижи за безпроблемното съществуване на сина на Живков", добави проф. Янков. Според него основната функция на съветника била

да разговаря с преподавателите,

преди Владимир да се яви на изпит.

Той обикновено се движел с охранители, но те оставали на входа на университета да го чакат, докато го изпитват.

Професорите, пред които се явявал синът на Тато, били инструктирани от съветника на Живков-младши "да изпитват нашия човек" без много да го разпитват. И да се формализират. Нито да се заяждат, както при другите студенти.

Още от Секретно

Преди 110 г. Турция ни признава за независими, но срещу 82 млн. франка за Русия

Комунистите отменят празника на 22 септември като царска отживелица, възстановен е през 1992 г. от кабинета на Филип Димитров Според решенията на Берлинския конгрес България е васално на турския

Как почиваше номенклатурата? Тодор Живков плувал няколко дължини в басейна в Евксиноград. Не обичал морето, защото ходел през август и тогава имало мъртво вълнение и водорасли

Само членовете и секретарите на Политбюро можели да отсядат в резиденцията, министрите – на Ривиерата, а окръжните лидери – на “Република” Бившият Първи предпочитал планината и за последно

Планиран ли е 11.09.2001 още през 40-те години?

Предупреждения, че нещо ще се случи с двете кули, има почти постоянно, а последното е само месеци преди самолетите да се разбият в сградите и да изпепелят всичко след себе си.

Какво е Predictive Programming и кой контролира бъдещето ни

Понякога ги виждате във филми, книги, реклами, предавания или обикновени изображения. Съобщения, които в дадения момент не са имали абсолютно никакъв смисъл или са били просто част от историята.

Как промиват мозъка ни?

Да ни втълпяват идеи чрез Predictive Programming, не е единственият начин, по който действат правителствата, за да контролират съзнанието ни. Те използват и много други техники.

Ленин заповядва на Сталин да си почива и да ходи на курорт

Владимир Илич се уплашил, че наследникът му за висшия партиен пост няма да доживее конгреса, на който щял да бъде избран, и го задължава да замине на Черно море По-късно на ВИП комунистите им се

Офицерът от ДС със смъртна присъда Владо Костов: Аз оцелях, а Георги Марков - не, заради дозата на отровата

-Господин Костов, наближавате почетен юбилей. Как се чувствате и с какво се занимавате в момента? - Какъв юбилей? 85-и рожден ден и какво? То беше нещо, което изглеждаше трудно достижимо,

Русия започна най-големите военни учения в съвременната си история. Подготвя се за "голям конфликт"

НАТО предупреди, че Русия се подготвя за "голям конфликт", информира ДПА. Русия започнаха най-големите военни учения в съвременната история на страната.

Призрачен кораб, изчезнал през 2009 г. се появи край Мианмар без екипаж и товар

"Призрачен" кораб без екипаж изненадващо се появи край бреговете на Мианмар и заседна в плитчина. Плавателният съд за последно се появил в пристанищни регистри през 2009 г.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.