След монополите идва ред и на чиновниците

28.02.2013;

След като се бяха отпуснали в зимна дрямка, студентите от СУ "Св. Климент Охридски" се събудиха и само за един ден протест успяха да отхвърлят таксата от 8 процента, която университетът се опита да им наложи.

Седмица по-рано ректорът проф. Иван Илчев убедено обяви, че решението за увеличението е твърдо, а моментът за спорове по въпроса е отдавна проспан. 3 часа преди старта на обявения протест в двора на Алма Матер обаче ректорът капитулира и повишаването на таксите отпадна.

Така студентите записаха в движение най-бързата и ефективна стачка за 2013 година. А след победата започват нов протест, но този път заедно с ръководството на университета - срещу държавата - за повече пари за образование (репортаж за най-бързата стачка чети на 12-а стр.).

От идването на демокрацията насам студентите винаги са били първи под знамената и на барикадите, винаги двигател на промените. А летаргията, в която бяха изпаднали сега, е още един знак, че и студентските организации са твърде обвързани с политическите формации и не представляват така силно самите студенти по същия начин, както парламентарните партии са се откъснали от избирателите.

Две седмици след старта на масовите протести обаче цялата страна е настръхнала. Вълната на недоволство е набрала твърде висока скорост и всички, натрупани с годините несправедливости срещу народа, са на път да бъдат решени.

След тока идва ред на топлофикациите, на ВиК дружествата, банковите лихви, мобилните оператори, винетките за синя зона. Почти няма област от живота ни, в която с помощта на държавата да не се е настанил някой монопол или монополче, на които е дадена законна възможност да печелят неприлично на гърба на хората.

Народният гняв започва да се насочва и срещу потисничеството на чиновника. Овластен от държавата, която непрекъснато променя правилата за дребния и среден бизнес, вече 23 години той тормози предприемачите с всевъзможни изисквания, разрешителни и такси.

Непреодолимата бюрокрация задъхва частния бизнес и слага на "хранилка" данъчни, пожарникари (издаващи разрешителни), служители на полицията, инспектори от ХЕИ, ДНСК, ДВСК, които иначе получават заплати точно от данъците на жертвите си. Неубедителната битка с корупцията направи тези дребни чиновници богати и накара хиляди да се гмурнат в сивия сектор на икономиката.

Всички тези несправедливости трябва да бъдат решени с конкретни законодателни промени. Те обаче изглежда затрудняват експертите на революцията, които на моменти са хаотични и противоречиви в исканията и идеите си (виж кои са те на 8-а и 9-а стр.).

По примера на Исландия и у нас ще бъде избран обществен съвет, който да подбере най-добрите предложения и компетентно написани, да ги предяви на законотворците в парламента. Дано организаторите на протестите да излъчат там достатъчно морални, компетентни и праволинейни представители.

Но най-важното е протестиращите да отстранят хулиганите (виж съветите на един от създателите на "Окупирай Уолстрийт" на 19-а стр.) и да покажат, че няма да се приберат в домовете си, докато несправедливостите не бъдат отстранени.

Още от Коментари

Песен за мен. Калин Т. умря!

ПЕСЕН ЗА МЕН Някои казваха: Калин Т. умря. И не бяха далече от истината, защото Калин Т. наистина умря, но само тая част от него, която трябваше да умре, за да живее другата. Други казваха: Калин Т.

Не бях най-добрият баща, може би за да са сигурни други семейства

"Искам да се извиня на семейството си. Не бях най-добрия баща", каза със сълзи на очи новия вътрешен министър Младен Маринов. Думите му бяха по повод приключването на 28-годишния му професионален път

Когато мъжете лъжат, го правят с достойнство и в полза на всички!

"Един дървар мина над реката и си изпусна брадвата във водите ѝ. Заплака от мъка, но тогава Господ му се яви и попита: - За какво плачеш? - Как да не плача,

Защо се ограничаваме само с хляба? Нека производителите продават всичко без печалба

Защо се ограничаваме само с хляба? Нека производителите продават всичко без печалба. Няма да има недоволни

"Европа на нациите" означава връщане в XX век

Слушам как някакъв хахо, представящ се за "патриот", защитава тезата за "Европа на нациите". Според него сегашният Европейски съюз бил съюз на "гей-браковете".

Смяната на времето е брюкселска конспирация

Едно от доказателствата, че европейската бюрокрация е леко изтрещяла, е директивата за смяната на времето. Както обяви Жан Ишиаса: “Държавите членки следва да решат сами кое часово време ще прилагат

Аз, ако бях във Vip Brother, първо щях да номинирам за изгонване Сорос

Аз, ако бях във VipBrother, първо щях да номинирам за изгонване Сорос. *Oт

Политиците правят неща уж за бедните, от които печелят основно богатите

Когато правителството отива на преговори с големите вериги да ги убеждава да продават продукт без печалба, това води до имплицитно освобождаване от отговорност пред КЗК за дъмпинг и картелизация.

Уважеми клети експлоатирани българи от Лондон, най-после имате късмета да ви погали президентшата Десислава Радева

Уважеми българи от Лондон, български революционери в изгнание, клети експлоатирани хъшове, далеч от род и родина! Най-после имате късмета да ви погали родината във формата на президентшата Десислава

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.