Протестът не иска смяна на власт, а смяна на статуквото

21.02.2013; Колкото и да са с тотално различни позиции днес партиите в парламента, има едно нещо, което силно ги обединява. Всички те се правят, че не разбират какво точно искат хората от протестите.

Старите муцуни в парламента удобно "яхнаха" сметките за ток и монополите, като упорито не желаят да си дадат сметка, че те са само една искра, подпалила пожара от недоволство. Че огънят на напрежението тлее от години. Че гневът е насочен срещу статуквото, срещу модела на преход и срещу изродената политическа схема, която той създаде.

Същността на протеста е в дълбоката пропаст, която разделя хората от улицата от хората в парламента. Това, разбира се, не е от вчера. Но гладът днес изостри сетивата и смъкна границата на търпимост. Тези с плакатите и националния флаг на жълтите павета не смятат, че костюмарите в кулоарите на Народното събрание ги представляват по какъвто и да е начин.

Протестиращите се чувстват предадени, защото са гласували. Дали са вота си, но не са получили представителство. От години нито във финансовата, нито в социалната сфера се случва това, което те искат, дори и гласът им да е бил за партията, поела управлението на страната.

Гневните българи презират старите муцуни в парламента, защото добре знаят порочната схема - вкарват на изборите в Народното събрание определена партия, която сама реди листите си от нефелни послушковци, които пък след това се командват в пленарната зала с инструкции какво да говорят и със специални знаци как да гласуват.

Протестиращите обаче не искат повече мъртви души в парламента. Те искат пряк контрол върху управлението, за да постигнат контрол върху бъдещето си. И колкото и да изглеждаха хаотични говорителите на протеста в началото, тезите им са едни и същи, а първото нещо, което искат, са категорични мажоритарни избори, за да управлява народът, а не партиите.

Новите лидери (чети за всички тях от 3-та до 9-а стр.) са представители на средната класа, която бе потискана от всички управления в последните 23 г. за сметка на олигарсите и на финансовите кръгове, обръчи и съзвездия, свързани с всяко управление.

Оставени без подкрепа, на произвола на банки и на корумпирана администрация, новите лидери са точно като санкюлотите във Франция в края на XVIII век. "Оставени без гащи" (кюлоти), те щурмуват Бастилията и свалят монархията. И въпреки че скоро след това губят политическо влияние, те променят статуквото.

Същото, което искат днес и новите лидери.

Още от Коментари

“Художествена гимнастика” е малко тъпо име за спорт. Но пък чудесно обобщава съвременната ни литература

Вярвам, ще се съгласите: "художествена гимнастика" е малко тъпо име за спорт. Но пък чудесно обобщава съвременната ни литература. *От

Някой е заблудил президента по случая с указа за Младен Маринов

Не бих искал да наричам диалога между Борисов и Радев война, по-скоро е излишна конфронтация. Президентът твърди, че указа за освобождаване на Младен Маринов не е съгласуван с него.

Представете си бизнес средата като една палатка. Българската е с поизкъртени три стълба

Представете си бизнес средата като една палатка. Във всеки ъгъл има по един стълб - образование и здравеопазване (какви са ти работниците, умеят ли нещо, колко се разболяват и кога умират), регулации,

Глобалното его на Путин го прави мачо лидер

Майтап бе Уили, гадните евреи прикрили се зад руски АУАКС !? и принудили сирийските зенитни батареи да го свалят. Разкажете го на който и да искате познат експерт в областта и ще бъде възприето като

Това нещо се казва Карлос Контрера и в свободно си време рита бабички в градския транспорт

Това нещо се казва Карлос Контрера (не знам защо) . Това нещо съшо и е общински съветник на вмро в София. Това нещо в свободно си време рита бабички в градския транспорт. *От фейсбук!

Златната Стефани: Преди световното майка ми получи инсулт! Целият ми свят се преобърна, но не можех да оставя отбора

Най-малката от световните шампионки с ансамбъла Стефани Кирякова разкри какво й е коствало да вземе участие на световното първенство по художествена гимнастика.

Радев към Борисов: Не става въпрос за война между институциите, а за спазване на закона

Изобщо не става въпрос за война между институциите. Тук става въпрос за спазване на закона, коментира президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за последните изказвания на

Главният секретар иска да стане министър - какви други мотиви иска Радев

"Компромис никога не се прави, също и с алкохола, и с горивата. На олигарсите това не им харесва. Не винаги това, което виждате, е това което е. Ние сме се доказали, че това което можем, го правим",

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.