Държавата - майка за крадеца, мащеха за средната класа

14.02.2013;

Докато пиша този коментар (10 часа, 14 февруари), 52-годишният бизнесмен Васил Кьосев дава показания в софийското Трето РПУ. Той убеждава поредния служител на Икономическа полиция, че поредните фалшиви фактури, с които някой опитва да открадне ДДС, не са издадени от неговата фирма, а от някой, който е откраднал данните му (цялата история чети на 12-а и 13-а стр. в новия брой на в. "168 часа").

Следобед в същия ден, когато вестникът вече ще се отпечатва в Полиграфическия комбинат, Васил Кьосев отново ще бъде на разпит. Отново в Трето РПУ. И отново за фалшиви фактури, които той никога не е издавал.

Като се има предвид, че първият разпит ще приключи около 12 часа, 52-годишният мъж ще излезе от управлението, ще обядва някъде наблизо и ще се върне за втория разпит, който е определен за 14 часа. Кьосев най-вероятно ще дава показания поне до 16 часа и ще отиде в цеха си за производство на интериорни врати не по-рано от 17 часа.

Така бизнесменът ще загуби изцяло този ден, в който можеше да работи, да спечели пари и да плати данъци, с които държавата да преведе заплати на двамата полицаи, които го разпитваха за фалшивите фактури.

Ако това беше просто един загубен ден на Васил Кьосев в името на успешното правосъдие, всичко щеше да бъде наред и този коментар просто нямаше да бъде написан.

Схемата с разпитите обаче е дежа вю* за бизнесмена. Той е разпитван вече десетки пъти в почти всички софийски районни управления. Може да кандидатства и за Гинес - данъчните са му направили почти 100 ревизии и насрещни проверки в последната година.

Вече повече от 24 месеца Кьосев не може да се измъкне от този капан. Афера, в която той е жертва, а държавата - безучастен регистратор.

Тези обаче, които издават фактури от негово име, продължават "да са в бизнеса". Те не подлежат на разпит и на данъчна ревизия. Затова Кьосев този месец ще скъса фактура, с която държавата трябва да му възстанови 300 лв. ДДС. Той вече добре знае, че за да се случи това, от НАП ще го побъркат от проверки.

А в същия момент някъде в страната (най-често в Северозападна България) по банковата сметка на един безработен ром ще бъдат преведени стотици хиляди, а защо не и милиони лева ОТКРАДНАТО ДДС. И това ще се случи, разбира се, с активното участие на данъчен служител.

Васил Кьосев е типичен пример за това как държавата от години се отнася към средната класа - като мащеха. Виж, ако Кьосев беше олигарх, ситуацията щеше да е коренно различна. Държавата щеше да му подари приватизационно някой черноморски курорт, да принуди населението да плаща с месечните си сметки за ток топлоелектроцентралата му. И това, което е сигурно, никога нямаше да го подлага на разпити в полицията и на данъчни ревизии.

Защото живеем в държава, където крадците по правило са с привилегии, а средната класа винаги плаща сметката.

* Нещо вече преживяно

Още от Коментари

По бай-Тошово време нямаше никакви задръствания по границата. Само тук-таме някой труп, застрелян в гръб

По бай-Тошово време нямаше никакви задръствания по границата. Само тук-таме някой труп, застрелян в гръб. *От

Плача, приятели, и се срамувам, че "сигурността" на моето семейство е попречила на Младен Маринов да бъде добър баща

"Искам да благодаря на семейството, тъй като през цялото това време не съм бил най-добрият баща (при тези думи новият министър на вътрешните работи се разплака, докато поемаше поста). Но...

Безсилен гняв! Значи аз пиша боклуци, които не се търсят и трябва да се поправя, а милата ми Венета пише прекрасни шедьоври

В Габрово съм. Представям новата си книга. Мечката и други разкази. Вечерта минава скромно и приятно. Малко тъжно, хората предпочитат шумни представления. На сутринта пия кафе с местни хора. Приятели.

При толкова приказки за членове, как пък не се научи да членува тая Наталия Кобилкина

Заврях се в профила на Наталия Кобилкина. При толкова приказки за членове, как пък не се научи да членува тая жена. Слага се отзад, какво се прави, че не знае как... *От фейсбук!

Щастливи сме, че чакаме руско-гръцко дете на Българската майка Земя

Любими приятели, благодаря ви за вашата любов и подкрепа. Щастливи сме, че чакаме руско-гръцко дете на Българската майка Земя:)) Пожелаваме на всички двойки прекрасни и здраве бебета,

За наша жалост, от Стамболов насам, България винаги се е движила по тънък лед, а зад нас – мечка

Независимостта изисква и да повярваш в нея... От време на време! "За наша жалост, от Стамболов насам, България винаги се е движила по тънък лед, а зад нас – мечка.

Уважаеми г-н Президент, в последните години градихме българската демокрация разкрачени между научния марксизъм и заведенията за бързо хранене

Вчера на среща в президентството президента Радев е приел да бъде лице на възванието за единение, създадено от инициативен комитет. Сред поканените да се включат в това възвание бях и аз.

Унгарска рапсодия в Страсбург – уроци по свободолюбие

Свободата, любовта са ми всичко на света. Любовта ми е с цената на смъртта. Бих отдал за свободата любовта. Шандор Петьофи Гените са преносители на биологична информация, която се унаследява,

Кога ще стигнем Полша? Те не пуснаха Нощните вълци на Путин, а тук бяха посрещнати с хляб и сол пред "Александър Невски"

След падането на комунизма, в Полша приложиха т. нар. шокова терапия на гениалния Балцерович за бързо преминаване към пазарна икономика. Това доведе до невероятни темпове на икономическо развитие и

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.