Военни избиват семейства в сблъсък с реалния свят

24.01.2013; Когато преди 3 месеца "168 часа" предупреди на базата на недвусмислени вътрешни документи, че има проблем със самоубийствата в армията, военното министерство отрече и неадекватно за времето, в което живеем, дори скри тези нещастни случаи.

Днес проблемът не може да бъде скрит, защото е твърде очевиден... Само за седмица в София и в Пловдив двама мъже избиха до крак семействата си и сложиха край на живота си.

Какво е общото между стрелците?

И в двата случая спусъка на пистолета дърпат военни (единият пенсиониран). И двамата убийци са инженери, работели за бойната авиация. И двамата са се изправили пред остър проблем. А неспособността да го решат, ги е лишила тотално от чувство за смисъл.

Така са посегнали към законното оръжие, което символизира връзката им с армията. А финалът на историята е на некролозите и на първите страници на вестниците...

Тези два трагични инцидента, при които загиват абсолютно невинни хора, включително двама младежи с психични проблеми, но и две нормални момчета на по 3 и 9 години, са показателни за по-сложното адаптиране на военните в т. нар. от тях "цивилен свят".

Показателни са за това как, свикнали на солидарност и на подкрепа в своите затворени общества, хората под пагон често се оказват ранимо уязвими и затруднени да се справят в тежки ситуации в реалния свят.

Традиционно разчитащи на колектива, дори и на взаимоспомагателни каси, много от тях развиват инфантилни нагласи и очаквания, че някой трябва да ги спаси, когато са се провалили, поели за първи път предприемачески риск като индивидуалисти.

Подобни са изпитанията, пред които са били изправени и военният Савов от София, и колегата му Тепавичаров от Пловдив. Първият се сблъсква с много остра социална ситуация, а вторият с финансов проблем, който обаче със сигурност има много решения.

Особено драматичното в двата случая е, че двамата избиват целите си семейства - символика, в която психологът от МВР Росен Йорданов много точно видя акт на премахване на целите поколения и перспектива и за двамата отчаяни мъже.

След двете семейни трагедии от центъра за психично здраве и превенция на Военномедицинска академия предложиха периодични изследвания на военните. Това може и да ограничи самоубийствата в армията.

Никой обаче не помисли още колко бъдещи инциденти ни очакват с твърде либерализирания от миналата година Закон за носене и притежаване на оръжие, от който бе премахнато психологическото изследване за кандидатите.

Днес те получават бележка, че са годни да имат пищов след устен отговор на няколко въпроса и дори без проверка дали се водят на отчет в психодиспансерите.

На фона на все по-трудния живот, силното отчаяние в обществото и липсата на контрол и грижи за психично болните хора това е сигурна предпоставка за драматични масови инциденти с оръжие.

Още от Коментари

В България досега никой президент не е спечелил война с премиера

В закона пише, че трябва да се съгласува с президента назначаването на новия главен секретар. Ако един човек иска да подаде оставка, може да се съгласува евентуално с жена си.

Това е най-комунистическо-капиталистическото нещо, което съм виждала и съм в пълен захлас

Скъпи ми приятели, но това е прекрасно!!!!! Държавата моли големите вериги да не увеличават цената на хляба, въпреки че пшеницата поскъпва. Това е най-комунистическо-капиталистическото нещо,

Путин се изложи с тази своя война в Сирия. Заради достлука му с шантавия Башар Асад пак загинаха руснаци

Путин се изложи с тази своя война в Сирия. Заради достлука му с шантавия Башар Асад пак загинаха руснаци. Това е болест. *От

Другите народи, когато са произвеждали компютри и са летeли в космоса, ние сме открили колелото и барута

Попадна ми някаква книга, според която българите са открили колелото, леярството, барута и парната машина. Никой не отрича тези патриотични хипотези. Просто другите народи в същото време вече са

С 0.01% си вдигнах мнението за В. Симеонов. Само той запита НСО защо бизнесменът Доган има правителствена охрана

С 0.01% си вдигнах мнението за В. Симеонов, защото той май е единственият от управляващите в НС и правителството, който запита официално НСО защо бизнесменът Доган има правителствена охрана.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в

Цената на хляба расте. Моля хазартните босове да работят без печалба

Цената на хляба расте. Моля хазартните босове да работят без печалба. Умолявам Ви. Зърнопроизводител *От

Левите политици разчитат, че електоратът им не може да смята, нито да мисли, и затова му сипват в главата как "бедните и богатите плащат едни и същи данъци!

Убедена съм, че пропорционалното облагане продължават да го наричат "плосък данък" за удобство на левите политици, които разчитат, че електоратът им не може да смята, нито да мисли,

Винаги съм срещу Полша, но когато играят срещу Русия или Германия - съм за съдията

Понеже гледам волейболистите ни срещу Полша, държа да споделя, че винаги съм срещу Полша на всеки спорт, освен когато играят срещу Германия или Русия - тогава по исторически причини съм за съдията.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.