Чомбе или дядо Емилиан да избира патриарх

17.01.2013; Все си мислех, че избирането на партриарх би трябвало да бъде една достопочтена процедура, а се оказа по-грозна история дори от купуването на цигански гласове за парламентарни избори.

Дойде моментът 14-те митрополии да излъчат кандидатите си, които ще посочат главата на църквата, и цялата пошлост на този избор излезе наяве.

Както е известно, листите са две - едната на клира (духовните лица), а другата - на миряните (редовите вярващи). Лицата, които попаднаха в тях, обаче са далече от израза "достопочтими", както е прието да бъдат наричани. Схемата на избора им пък е твърде смущаваща.

Да започнем с листата на духовниците, която се формира по следния начин - митрополитът избира членовете, които ще участват в бъдещето гласуване. Там масово са посочени хора, които са щатни служители на митрополията - секретари, счетоводители, провадачи на свещи... Всичките на заплата и пряко подчинение на митрополита.

Познайте за кого ще гласуват те? Разбира се, за митрополита!

Тук схемата напомня удивително на последните парламентарни избори, когато служителите от мините в Бобовдол бяха принудени да гласуват за партията на собственика Христо Ковачки.

Истинските скандали обаче зреят в листите на миряните, които са попълвани включително от хора като архонта Чомбе, повече известен от криминалните хроники от 90-те години.

Така да избират патриарх бяха посочени ротарианци, мандраджии, строителни бизнесмени, свещеник-бодигард и какви ли още не недоразумения. Една проверка със сигурност ще покаже, че те не просто не водят църковен живот (не се причестяват и изповядват), но и твърде вероятно мнозина дори никога не са били кръстени.

В същото време в листите въобще не бяха допуснати интелектуалци. Но това е в реда на нещата. Както казва митрополит Галактион, известен повече в средите на ДС като агент Мишо, в църквата няма демокрация, има канони.

Доказа го и временно управляващият след смъртта на дядо Максим митрополит Кирил, който без никакви обяснения зачеркна от листите един достоен свещеник от софийската епархия - Ангел Ангелов, за да сложи на негово място лицето Митко Секулов, личният му брокер на недвижими имоти.

На фона на цялата тази пошлост дядо Емилиан изглежда като светец. Да, същият, който в казармата е бил принуден да убие човек и после е станал монах, защото е отнел човешки живот.

И ще бъде жалко, ако той не участва в избора на патриарх. Защото алтернативата са марионетките на Чомбе...

Още от Коментари

Щастливи сме, че чакаме руско-гръцко дете на Българската майка Земя

Любими приятели, благодаря ви за вашата любов и подкрепа. Щастливи сме, че чакаме руско-гръцко дете на Българската майка Земя:)) Пожелаваме на всички двойки прекрасни и здраве бебета,

За наша жалост, от Стамболов насам, България винаги се е движила по тънък лед, а зад нас – мечка

Независимостта изисква и да повярваш в нея... От време на време! "За наша жалост, от Стамболов насам, България винаги се е движила по тънък лед, а зад нас – мечка.

Уважаеми г-н Президент, в последните години градихме българската демокрация разкрачени между научния марксизъм и заведенията за бързо хранене

Вчера на среща в президентството президента Радев е приел да бъде лице на възванието за единение, създадено от инициативен комитет. Сред поканените да се включат в това възвание бях и аз.

Унгарска рапсодия в Страсбург – уроци по свободолюбие

Свободата, любовта са ми всичко на света. Любовта ми е с цената на смъртта. Бих отдал за свободата любовта. Шандор Петьофи Гените са преносители на биологична информация, която се унаследява,

Кога ще стигнем Полша? Те не пуснаха Нощните вълци на Путин, а тук бяха посрещнати с хляб и сол пред "Александър Невски"

След падането на комунизма, в Полша приложиха т. нар. шокова терапия на гениалния Балцерович за бързо преминаване към пазарна икономика. Това доведе до невероятни темпове на икономическо развитие и

Нови министри – стар късмет. Нови дебати – вкиснали думи. Фалш. А за капак и Сидеров се изказа! Цирк

Нови министри – стар късмет. Нови дебати – вкиснали думи. Фалш. А за капак и Сидеров се изказа! Цирк. *От

Напускам БСК, ще си намеря по-добра компания

Сашо Дончев, собственик на "Овергаз" и председател на управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК), чийто мандат на поста изтича след година, напуска работодателската организация.

Е как да пратя покана на г-жа Манева, като по погледа й усещам, че вече е разочарована от мен. Утешава ме само, че и от вас също

Е как да пратя покана на г-жа Манева, като по погледа й усещам, че вече е разочарована от мен. Утешава ме само, че и от вас също. *Oт

Държавите, които имат най-малко мигранти в ЕС, реват най-много срещу мигрантите

Държавите, които имат най-малко мигранти в ЕС, реват най-много срещу мигрантите. Държави, на които не им пука за европейските ценности и за европейското законодателство, най-много реват,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.