Сетихме се за Тодор Колев, когато влезе в болница

10.01.2013; Познайте колко са сериозните статии за актьора Тодор Колев в цялата българска преса за цялата 2012 г.? Цифром и словом - 4 (четири).

А познайте колко са те само за първата седмица на 2013 г.? Три пъти повече! Тежка болест прати големия актьор в болница и медиите инстинктивно се развълнуваха. Както е добре известно в този бизнес - добрите новини са лошите новини. Медиите в повечето случаи са само огледало на обществото ни. Те услужливо хранят интереса на обикновения човек, който от векове неизменно се е вълнувал силно от болестите и от смъртта. Затова често и големите личности привличат вниманието му, изправени пред тежки изпитания.

В България обаче тази голяма несправедливост е още по-контрастна и по правило големите имена, легендите в спорта и в изкуството твърде често живеят забравени и умират в нищета.

В едно от последните си интервюта Георги Калоянчев призна, че се чувства самотен и забравен. Някак между другото, след като той ни напусна, си отиде и актрисата Домна Ганева. Забравен, 6 месеца по-рано издъхна и певецът Боян Иванов. Но да спрем дотук - този списък е много дълъг...

Стотици спортисти, поети, легенди от киното и от голямата сцена преживяват последните си дни в крайна мизерия и забрава. Някой знае ли какво прави днес певецът Борис Годжунов? Как оцелява носителят на олимпийски медал Борис Георгиев-Моката?

Учениците чували ли са въобще, че съществува Георги Костадинов, олимпийски шампион по бокс, и че той продава дини на пазара в Бургас, за да преживява? Знаят ли как свързва двата края в София Димитър Добрев - първият български шампион по класическа борба от олимпиада?

Като оставим настрана вниманието на хората, и спортистите, и актьорите, и певците, независимо от постиженията си, получават незаслужено обидни пенсии. Ами самият Тодор Колев? Съпругата му разказа неотдавна, че ако разчита на държавата, трябва да живее с по 200 лева на месец. Великият Наум Шопов получаваше - 250. Ами какво да кажем за Христо Фотев, чиято пенсия бе 46 лева? Един от най-нежните български поети, написал "Колко си хубава" - почина с неплатено парно и телефон.

И всичко това, защото ние, българите, сякаш нямаме памет. Медиите бълват ежечасно псевдоличности - недоказали се актьори от нови сериали, вулгарни риалити герои, певци, които не могат да пеят. Сигурно днес дори учениците от НГДЕК не знаят кой е Дамян Дамянов, но знаят всичко за Пацо от "Биг брадър"...

Миналия месец парламентът гласува пожизнени премии за 250 големи български спортисти. Но кой и кога ще се погрижи и за хората на изкуството?

Може ли държавата да обезщети със 100 милиона лева крайно съмнителни бизнесмени, замесени в скандални афери със заменки, но да остави в мизерия големи актьори, които години наред са ни разплаквали и разсмивали от екрана?

Докато няма памет, легендите ще умират в самота, а медиите ще залитат в канала на пошлия интерес.

Още от Коментари

Ангел Джамбазки стартира конкурс за патриотична рап песем. От другите политически сили също обявиха конкурси за песни

След като господин Ангел Джамбазки стартира своят конкурс за патриотична рап песем, от другите политически сили също обявиха конкурси за песни, които да дадат нов тласък на поп музиката у нас.

Отвратителна ксенофобия и расизъм се ширят у нас. Забравяме, че голяма част от нашия народ е народ бежанец

ОРБАНИЗМЪТ Е ХИТЛЕРОСТАЛИНИЗЪМ В НАШИ ДНИ Отвратителна ксенофобия и расизъм се ширят у нас. Забравяме, че голяма част от нашия народ е народ бежанец. Като бежанци от изток сме дошли.

С трепет научих, че Джамбазки е обявил конкурс за патрЕотичен рап! С трепет се включвам и аз в конкурса!

С трепет научих, че Джамбазки е обявил конкурс за патрЕотичен рап! С трепет се включвам и аз в конкурса! Надявам се да гласувате за мен! *От фейсбук!

Умните хора не са толкова малко, колкото си мислите. Те са много по-малко

Умните хора не са толкова малко, колкото си мислите. Те са много по-малко. *От

Много сте гадни! Валери НЕ СИ ВКАРА автогол! Просто за пореден път топката се удари в него случайно и влезе

Значи, много сте гадни! Валери НЕ СИ ВКАРА автогол! Просто за пореден път топката се удари в него случайно и влезе. *От

Министър Порожанов помоли търговците да продават хляба без печалба. Те помолиха министър Порожанов да работи без заплата

Министър Порожанов, от името на държавата помоли търговците да продават хляба без печалба. В отговор търговците на хляб помолиха държавата и министър Порожанов да работят без да събират данъци и без

Румен Радев е популист, това е вредно за България

„Всеки един министър трябва да носи в джоба си оставката. Това да бъдеш в правителството е екипна игра. За мен е много важно новият регионален министър да влезе моментално и да провери кой е

“Да вкараш автогол е като да вкараш гол, само че автогол” - Валери Божинов

“Да вкараш автогол е като да вкараш гол, само че автогол” - Валери Божинов *От

Когато жена ви каже: „ти си най-добрият“, може и да се подуете от гордост, а може и да си дадете сметка, че някъде е проведено състезание, спечелването на което се нарича „съмнителна слава”

Когато жена ви каже : „ти си най-добрият“, може и да се подуете от гордост, а може и да си дадете сметка, че някъде, някога е било проведено състезание,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.