Над 1 млрд. лева държат българи в швейцарски банки

06.12.2012;

Над 500 млн. евро са имали българи по банкови сметки в Швейцария през 2011 г.

Точната сума не е известна, защото има тайна на спестяванията в алпийската страна. Специалисти във финансовата сфера пресмятат парите по косвени признаци. Затова експерти направиха уговорката, че е възможно сумата да е друга. Освен това в нея не са включени парите, които се пазят в сейфове.

Само за една година (от 2010 до 2011-а) депозитите на наши сънародници в швейцарски банки са се увеличили с над 100 млн. евро, ако се съди по постъпилите данъци по лихвите в бюджета. За 2010 г. приходите от данъци по лихвите са били 523 хиляди лв. Парите постъпват в бюджета анблок, тоест никой не може да каже на кои български граждани принадлежат тези спестявания в Швейцария. Не се знае дали някой има 1 милион евро или 300 хиляди евро, нито се знае кои са тези българи и български фирми. Никой от тях не е длъжен да декларира приходите си от швейцарски сметки в годишната данъчна декларация. Затова не може дори да се направи изводът дали в Швейцария трупат пари най-богатите българи. Въпреки че изглежда много логично, но няма никакви доказателства за това.

В момента е започнала

процедура за обмен

на банкова тайна между България и Швейцария

Преди два месеца финансовият министър Симеон Дянков и посланикът на конфедерацията Н.Пр. Регина Ешер са подписали спогодба за избягване на двойното данъчно облагане. По програма тя трябва да влезе в правителството, след което да се ратифицира от парламента. Една от клаузите е падане на банковата тайна.

Въпреки публичната закана на Симеон Дянков, че рано или късно ще разкрие хората с тайни сметки в чужбина, в администрацията са скептично настроени.

Близки до кабинета твърдят, че документът едва ли ще има реално действие в близките няколко години. От швейцарска страна уверили, че по него ще текат обсъждания през 2013 г. Така че в най-добрия случай спогодбата би могла да влезе в сила от 2014 г. В неофициални разговори станало ясно, че Швейцария до последно ще се бори за запазване на банковата тайна.

"Това е единственият бизнес, който ги прави неподвластни на кризата - коментира запознат с преговорите. - Само в сънищата на Симеон Дянков банковите сметки там могат да бъдат разкрити."

Икономиката на Швейцария сериозно пострада след

скандала с диска,

на който бяха записани банкови сметки и имена на хора от цяла Европа.

"Швейцария се съпротивлява, но трудно ще устои на натиска на САЩ и Европа. Това са общи мерки срещу тероризма и прането на пари", коментира финансист.

Въпреки че страната е сред най-скъпите дестинации за прикриване на авоари, тя все още е и най-предпочитаната. Според офшорни консултанти тя има отлична репутация в бизнес средите. "Регистрацията и поддръжката на банкови сметки там е доста скъпа, но всяко евро си заслужава - казва източникът ни. - И обслужването, и дискретността са на ниво."

Според експерти доскоро там можело да се съхраняват пари,

без да са необходими никакви лични данни

- само с парола, за която знае клиентът и банката. По този начин никакъв софтуер или ченгета не могат да разберат кой какви пари притежава.

Мерките срещу тероризма наложили по-стриктни правила. На този етап може само да се гадае дали и сега някои швейцарски банки не се изкушават да предлагат дискретната услуга. Примерно чрез свои фирми, които да прикриват сенчестите клиенти.

Още от Репортаж

Съдят трима, опитали да отвлекат малолетна във Варна, за да отмъстят на вуйчо й

Варненската окръжна прокуратура обвини трима мъже в опит за отвличане на малолетно и непълнолетно момиче. Според държавното обвинение престъплението е останало недовършено по "независещи от дейците

3 месеца условно за мъжа, ударил полицай в двора на кюстендилската болница

Мъж, ударил пътен полицай в двора на кюстендилската болница, получи условна присъда, след като призна вината си и сключи споразумение с Районна прокуратура-Кюстендил, което съдът одобри.

Шестима вързаха игумена на Роженския манастир и един час ровиха за злато. Дядо Теофил повикал помощ по интернет

Около 1 час е продължила "акцията" на шестимата нападатели в Роженския манастир снощи. Те се опитали да влязат през отворената порта около 19 часа, но игуменът не Хаджидимовския манастир Теофил,

Баба даде 1300 лв и злато на мним полицаи в Димитровград

Жителка на Димитровград на 69-годишна възраст е била измамена от мним полицай, съобщи ОД на МВР - Хасково. Вчера в 19,30 часа е бил получен сигнал от пострадалата.

И утре слънчево и топло, през уикенда температурите стигат до 31 градуса

Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще е близко до средното за септември. През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса, предава БТА.

Четирима в ареста, спипани с дрога

Четирима мъже са в ареста за 24 часа, след като бяха задържани на различни места за притежание на дрога. 34-годишен мъж от варненското село Кичево е задържан по обяд в родното си село.

Крадци пребиха и наръгаха пазач

Двама мъже са в ареста, след като при опит за кражба от депо в Девня, пребиха и наръгаха 67-годишния пазач с нож в бедрото. Охранителят успял да подаде сигнал за инцидента преди да бъде откаран в

Румен Радев подписа указа за освобождаването на Младен Маринов

Президентът Румен Радев е подписал указа, който спираше назначението на главния секретар Младен Маринов като министър на вътрешните работи, потвърди източник от правителството, предава БНР.

Момче краде стерео уредба, момиче - спортни дрехи във Велико Търново

15-годишно момче от с. Овча Могила е извършило кражба на стерео уредба от жилище в селото, установиха служители на РУ – Свищов. Деянието е извършено на 13 септември,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.