Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преразпределят депутатските мандати БИТКА: Разликата ще бъде кой партиен функционер ще влезе, а е в броя на мандатите на формациите.

 

 РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО на депутатските мандати вече не отговаря на броя на населението в съответните области. Това показват данните от преброяването на българите, които излязоха във вторник, 5 април. Част от местата са обезлюдени, а другаде са се пренаселили. В ГЕРБ пресмятат, че по този начин ще намалят относителния брой на социалистите и ще си осигурят предимство на следващите парламентарни избори, защото там, където има увеличение на населението, няма наплив на соцсимпатизанти.
"Червените са силни по малките населени места, а там ще се намалят мандатите", смятат в ГЕРБ. Според Яне Янев може да се постигне обратният ефект - в регионите, където социалистите са силни, да вземат даже повече мандати.
"Нищо подобно - националният резултат на дадена партия няма да зависи от броя на мандатите по региони. Разликата ще бъде персонална - кой апаратчик ще стане депутат, а кой - не. Драмата е вътрешнопартийна - кои имена ще бъдат, а не е в броя на народните й представители", коментира експертът Михаил Константинов.
В конституцията е фиксиран броят на депутатските места на 240. Така че въпреки спада на българите това няма да се промени. Спешно големите партии свикаха своите експерти, които да им направят анализ за това как точно ще се промени картата за избори за Народно събрание през 2013 г.
"В момента не мога да отговоря как точно ще се разпределят мандатите", коментираха членове на ЦИК.
"Необходимо е това да се случи за следващите парламентарни избори, защото няма равнопоставеност едни депутати да бъдат избирани с 5000 гласа, а други - с по 30 хиляди", коментира Стефан Дедев от ГЕРБ.
Най-драстична разлика има между броя на депутатите в София и броя на населението. След като столицата приютява 19% от всички жители на страната, редно е нейните депутати да са 45-46 души, пресмятат математици. В момента те са 37. Тези 8-9 места в повече могат да дойдат от обезлюдените региони.
За увеличение на столичните депутати се говореше още през 2009 г., но тогава се реши да се изчака преброяването. Това ще намали относителния дял на социалистите, пресмятат в ГЕРБ. БСП никога не е печелила превес в София.
С по един най-вероятно ще намалеят в Сливен, Благоевград, Кюстендил и Пазарджик. Велико Търново е на ръба, коментират запознати. То може да остане с деветимата си депутати, но може и да падне на 8 души.
Във Варна и в Бургас депутатите могат да се увеличат с един и да станат съответно четиринадесет и тринадесет.
В Пловдив живеят 9% от всички българи, което значи, че техните депутати трябва да са 21 или 22-ма депутати. В момента са общо за града и областта 21 души. Така че там няма съществена разлика.
Стара Загора запазва съотношението между брой на население и депутатски мандати.


ДПС смята ударно над 650 хиляди избиратели

В ДПС правят други сметки. В Кърджали се преброени два пъти повече, което ще доведе до вдигане на мандатите - от 5 на 10 души. Според източници от движението техните избиратели са се увеличили. Окончателните данни за съотношението на жителите на страната по етнически произход ще излязат след два-три месеца. Но сега хората на Ахмед Доган вече правят нови сметки
"Само в Кърджали ще имаме към 200 хиляди души, които ще гласуват за нас на президентските избори. За кмет и общински съветници ще са по-малко заради изискванията в Закона за регистрация и по настоящ, и по постоянен адрес. Общо този път можем да ги докараме над 650 хиляди гласа за държавен глава", коментират запознати. Като се сметне, че относителният дял на избирателите е намалял с 10%, увеличението за ДПС става доста значително. Според запознати с преброяването станало ясно, че горе-долу 9% е броят на етническите турци.
"Ще се борим дори за повече от 650 хиляди избиратели на тези избори, което е над от 10% от всички, които имат право на глас в България. Преброяването не е основен критерий, защото дори и някой да живее в даден град, ако точно когато е било преброяването, не е бил там, не е бил отчетен", коментира депутатът Ремзи Осман. Според него само несериозните политически сили не се борели да вземат повече гласове от предишните избори.


Променят и броя на общинските съветници

ОЩЕ за тези избори за кметове и за президент ще бъде сменен броят на секциите според последното преброяване. Така например увеличението на хората в София с около 200 хиляди души означава поне още 200 секции към съществуващите. За столицата е фиксиран броят на общинските съветници на 61, но за други градове в страната той зависи от населението. Така че може да намалеят. Във Видин броят на живеещите е паднал под 100 хиляди души и вече попада в друга графа. Общинският съвет в момента е от 37 души и може да бъде редуциран още през есента.


Сметки

ПРЕЗ 2005 г. имаше най-сериозно разминаване между брой на гласове и депутатски места. Тогава Румен Овчаров се оплака, че БСП-София е спечелила 60 хиляди гласа, но има 1 депутат, а в Монтана, където е взела 20 хиляди гласа - има петима.
"Тогава беше заложен грешен модел на изчисление. България има 31 избирателни района, а експертите заложиха, че има 10, като в парламента ще влязат три партии. Това изкриви реалната картина, защото имаше 6 формации", коментираха запознати.

Коментара ()

Вашият коментар