Страх ни е да излезем от къщи
Дата: 24.03.2011; рубрика: Крадци; автор: Кирил Борисов

"ПОДЛОЖЕНИ СМЕ на терор от ромски набези. Хората ги е страх да излизат от къщите си.
Няма дом, който да не е ограбен. Не ги притеснява, че собствениците са си у дома. Влизат и обират всичко ценно.
Пустеещите къщи са изтърбушени. Все едно сме в Афганистан. Наложи се полицейски патрули да обикалят денонощно из селото, за да пазят възрастните хора от крадци и обирджии, но пак има престъпления.
Не се спират пред нищо
Ако трябва, и военно положение ще въведем, но трябва да защитим тези възрастни хора. Те са строили България, а сега са отчаяни и нямат надежда за остатъка от живота си" - разказва бившият полицай Тодор Тодоров, който е кмет на видинското село Черно поле.

ТЕРМИТИ: Мургави малчугани разфасоват къща.
Там българите са 120, а ромите 140 души. Тенденцията за близките години съотношението е 2 към 1 в полза на циганите. Българското малцинство в селото са предимно
възрастни и безпомощни
хора. В детската градина на Черно поле има 18 деца. 2 българчета и 16 ромчета. "Хората са толкова изплашени, че крият храната си под леглото. Сега чакам полицията да посетим поредното местопрестъпление. Нощес разбили мазата на 80-годишна баба, която е инвалид.
Кметът на Черно поле Тодор Тодоров
Откраднали 2 бакърени котела, пълни с картофи. Обричат жената на глад. Извършителите се знаят кои са в 80 процента от случаите. Роми - преселници. Най-лошото е, че пращат децата си да крадат, защото са
непълнолетни
и не носят наказателна отговорност. По-рано влизаха само в необитаеми къщи. Изтърбушват ги. Къртят дограмата, изтръгват кабелите, изнасят покъщнината, а после дори я палят.
Кметът на Септемврийци Димитър Бонев
Положението стана непоносимо. Сега надеждата ми е в ръководството на МВР. Полагат много усилия и дано се справят с престъпленията, защото хората вече не издържат" - продължава тъжния си разказ за смъртта на българското село Тодор Тодоров. Ромите в Черно поле, както повечето от събратята си не плащат ток и вода. Електрозахранването е прекъснато, както и водопроводът към къщите им. Мерките на ВиК и Енергото не могат да ги спрат да крадат. Прикачват се нелегално към жиците и необезпокоявани влизат в дворовете на съселяните си българи, за да точат вода от чешмите им.
Разбиват шахтите
на вече пустеещите и ограбени къщи, пускат маркуч към махалата и въртят сметки на нищо неподозиращите наследници на имотите.
КОНТРОЛ: Ченгета държат под око социално слаб гражданин.
"Само от кражби разбират, не са научени да работят. Интеграцията няма да се получи, поне в този регион. Децата им не ходят на училище. Заплашват с побой възрастните хора. Откакто МВР
присъства постоянно
в селото, имам надежда, но трябва ли да живеем като затворници в собствените ни домове?" - пита Тодор Тодоров. Преди 3 години изчезва дори църковната камбана на селото. От няколко месеца Черно поле има нова камбана. Заключват придобивката с катинар, за да не я отнесат крадците повторно. Миналата седмица камбаната бие за пореден път. Хората започват да звънят на кмета, за да го питат кой от съселяните им се е преселил в отвъдното. Тодоров не знае и се учудва, че камбаната бие. Отива до църквата и сварва чааветата от махалата в селото, увиснали на въжето на църковната светиня като символ на бъдещето, което чака Черно поле и още хиляди села в България, които пропищяха от набезите на мургавите си събратя. "След години българските села ще се превърнат в гета - казва кметът на вълчедръмското село Септемврийци Димитър Бонев. - При нас съотношението българско - ромско население засега е 50 на 50. Кражбите от домовете на хората са ежедневие, страх ги е. От Монтана ни изпратиха
специален отряд
на жандармерията, но и те не могат да се справят с престъпността. От МВР се стараят да удържат положението, дори идваха началници тук за среща с хората. Не е нормално в XXI век жандармерия да пази селата."

 

Продавам имот - без ромско население

ПОСЛЕДНАТА тенденция в обявите за продажба на селски къщи е на челно място да се посочи, че наоколо няма ромско население, показа проверка на "168 часа" в брокерски къщи. "Разликата в цената на еднотипни имоти в села с ромско и без ромско население е тройна. Кандидат-купувачите, които искат къща на село, изрично поставят условие да нямат съседи от малцинствата - признават от голяма агенция за имоти. "Продавам къща в село Памукчи" - пише продавач и преди да посочи квадратура и състояние на имота, с големи букви посочва - "БЕЗ РОМСКО НАСЕЛЕНИЕ". Кметове на села с преобладаващо ромско население са категорични, че пустеещите къщи едва надхвърлят хиляда лева, а купувачи са местните роми.

 

Битовата престъпност проблем номер 1 за МВР

СКОК на кражбите предрича главният секретар на МВР Калин Георгиев в началото на месеца.
Статистиката показва, че битовата престъпност бележи ръст с 10 % спрямо миналата година, но се очаква да се покачи още. Това включва кражби на имущество, на селскостопанска продукция, на вещи от домове и кражби на моторни средства, с цел предаването им на скрап. Битовите престъпления са се увеличили в райони, където има демографски срив и няма икономика. Областните дирекции на полицията признават скока на кражбите от домовете, които се извършват предимно от безработни.

ЕРП-та също пропищяха

КРАЖБИТЕ на кабели и незаконното прикачване към мрежата са проблем, от който страдат всички съвестни потребители, категорични са от електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН. За последната година те отчитат ръст на кражбите на кабели и на ток. Само за този период от ЧЕЗ отчитат 17 милиона загуби по тези показатели. "Тези средства можеха да се инвестират в подобряване на качеството на услугата, сега покриваме щети от кражбите на медни проводници" - категорични са от компанията. Те настояват за промяна в закона за изкупуването на вторични суровини и затягане контрола на пунктовете, където крадците продават метала.

Къщи изчезват във Виноград

ЗА 10 години 20 къщи са напълно изчезнали от стражишкото село Виноград.
В разграбените постройки не е останал и един камък. Точно специфичният материал е магнит за крадците, които после го продават.
"Проблемът е, че фирми накупуваха къщи, за да ги продават на чужденци, и ги зарязаха. Камъкът, от който бяха изградени, сега е вложен и по къщи на богаташи по морето. Не само къщите във Виноград изчезват, то българското село върви натам. Хората са безработни, бягат в градовете и в чужбина, кооперацията е съсипана" - казва кметицата Иванка Иванова.

 


04.04.2011 04:53:44

Колев: Какво да се коментира. Виновни са тези проститутки- политиците, и предишните,и сегашните. Виновни са МВР и правосъдната ни система. Мангалите разбират само от бой. Хитлер е бил абсолютно прав. Това племе от непотребни боклуци трябва да се изтрие от лицето на земята.

02.12.2011 18:28:02

Иванов: МНОГО ДОБРЕ КАЗАНО КОЛЕВ,НО ИМА ЛИ КОЙ ДА ВИДИ И ЧУЕ ТОВА.ВСЕКИ СИ МЪЛЧИ.ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА.

20.02.2012 14:09:59

д-рМенгеле: Бухенвалд ,сапун ,циклон-бе.

Тия дни в АБВ се възбудиха силно от някакво си изявление на президента Плевнелиев, но си затвориха плътно очите за наглия антинароден лобизъм, който демонстрира депутатът им проф. Иван Станков. Всичко тръгна от едно интервю на държавния глава пред Индипендънт , че Русия водела хибридна война на Балканите. Тук въобще нямам идея да защитавам Росен Плевнелиев, но, първо, тази теза се ...
168 Часа абонамент
ЕКСКЛУЗИВНО
Без възмездие