Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕРП-тата правят каквото си искат МИТИНГ: Протестите на потребителите засега не трогват държавните институции.

 

 

ЕРП-тата не са взели мерки да променят почти нищо от констатираните нарушения в одитния доклад на ДКЕВР от лятото на 2010 г. Продължават и издевателствата с потребителите.
Това твърдят депутати и експерти пред "168 часа".
Някои от най-фрапиращите нарушения, които установи тогава проверката, са:
- фалшифициране на приходи и разходи и като резултат ощетяване на държавата.
- въвеждане на измислени плащания, като "цена мрежа", която е лишена от физически и икономически смисъл.
- изготвяне на фалшиви и неразбираеми фактури
- едни и същи хора участват в управителния и в надзорния съвет и на всичкото отгоре работят без договори, за да не може никой да провери колко пари си разпределят.
Що се отнася до най-значимото нарушение - разрешението дружествата да могат безнаказано да
изнасят огромните печалби
в компаниите-майки, на практика е виновна ДКЕВР, която по времето на кабинета "Станишев" е дала благословия за аутсорсването на дейности. Според заключенията от одита, с една и съща фирма са сключвани по няколко договора практически за една и съща услуга, явно за да се намали цената на услугата и да се заобиколи Законът за обществените поръчки (ЗОП).
Същото важи и за непоискания от държавата дивидент, който за целия следприватизационен период възлиза на 450 млн. лева.
В подробния доклад, който официално и до днес не е публикуван, изобилстват доказателства за безсилието на проверяващите да си свършат работата докрай. В документи много често те просто констатират, че не са им представени първични документи или им е отказана информация относно отчети за направени разходи.
"Много малка част от

констатираните закононарушения

на електроразпределителните дружества са претърпели някакво развитие и правителството трябва да предприеме адекватни мерки в тази насока. Важните неща от доклада, като практиката да се аутсорсват дейности например, си продължават постарому" - казва Димитър Карбов, депутат от "Атака".
"Продължават и издевателствата с потребителите. В моя избирателен район Варна, като част от мащабна кампания сме отворили приемна, където гражданите ни засипват с оплаквания за различни злоупотреби. Единственото решение е да се развалят договорите", категоричен е депутатът пред "168 часа".
От ВМРО също се застъпват за разваляне на договорите на държавата с ЕРП.
"41 млн. лева са източени под формата на

консултантски договори

с чужди фирми или чужди граждани, а Е.ОН декларира 3 млн. печалба", казва Красимир Каракачанов. Когато дружествата са били държавни, в националния бюджет са влизали от тях между 80 и 90 млн. лв. Ние виждаме как тези 3 електроразпределителни дружества изнасят печалбата, крият я, не плащат данъци и най-лошото, което е вече 5 години - не са платили дивидента на държавата", възмущава се Каракачанов. По изчисления на експертите на ВМРО през годините след приватизацията на дружествата страната ни е ощетена с минимум 225 милиона лева.
Според други

развалянето на договорите

само по себе си няма да реши проблемите, а държавата трябва да втвърди позицията си в отстояването на интересите на гражданите. Едно е ясно: въпреки заключението на одиторите "че са създадени всички условия за изкуствено, непазарно, непрозрачно и необосновано увеличаване на разходите", без държавна намеса не можем да очакваме търговските дружества сами да намалят печалбите си.
"Не приемам, че трябва да се притискат самите дружества -кучето скача според тоягата и затова вината е на регулатора. На практика ЕРП-тата и другите монополисти са си купили правото да безчинстват и да грабят" - казва Васил Филипов, бивш директор на "Булгаргаз". "Крайно време е правителството да си застане на мястото, в противен случай народът ще скочи, защото ситуацията е нетърпима", допълва Филипов.
От Синята коалиция се застъпват за намиране на регулаторни механизми, чрез които държавата да накара ЕРП-тата

да свалят цените

"За нередностите дружествата са глобени от ДКЕВР и то с милиони, но в настоящия момент е най-важно те да бъдат притиснати да намалят цените", коментира Мартин Димитров, председател на СДС пред "168 часа". "Помолили сме министър Трайчо Трайков да направи разчети не само за ЕРП, а и за другите монополисти, с колко и как да свалят цените, за да се облекчи населението в условията на криза", допълни Димитров.
На фона на продължаващото бездействие от страна на държавата и поредните искания за нови увеличения на цената на електроенергията, все пак прави впечатление, че представителите на различните политически сили не могат повече да игнорират проблема. Това поражда надежда, че изострената ситуация с грабежа на хората от страна на монополите в крайна сметка ще доведе до някакви по-решителни политически действия.

ДКЕВР ще глобява

ДЪРЖАВНАТА комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се закани, че ще глобява електроразпределителните предприятия ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН, когато не изкупуват новоизградени от бъдещите потребители съоръжения за присъединяване към мрежата. Това е записано в решение на регулатора. Според него е незаконно дружествата да не искат да купят изградените за сметка на потребителите съоръжения.
И обикновени хора, и строители са принудени да финансират трафопостове и мрежи, за да имат изобщо ток. Това се налага, защото от дружествата масово отказват да присъединяват новите сгради.
Само ЧЕЗ дължи около 150 млн. лв. за вече изградени съоръжения. Отделно собствениците трябва да платят цена за присъединяване.

 

 

Милко Ковачев с акции за половин милион лева

БИВШИЯТ енергиен министър Милко Ковачев влезе в енергийния бизнес срещу половин милион лева, показа проверка на "168 часа". Това се случва 6 години след като с неговия подпис бяха приватизирани Електроразпределителните дружества. Покрай раздържавяването на ЕРП-тата се заговори, че прокуратурата проверява сделките заради гарантираната шокиращо висока норма на печалба за частните вече дружества. Разследвал се и фактът, че след като напусна министерството Ковачев зае ръководен пост в банката, консултирала приватизацията на ЕРП-тата, но до обвинения така и не се стигна.
Вместо това на 21 декември 2010 г. Милко Ковачев купува 30 процента от акциите във фирма "Миления 77" ООД. Цената им според договора е 420 хиляди лева. От тях 30 000 Ковачев е трябвало да плати в срок от два дни, а останалите 430 хиляди до три месеца от датата на подписване на договора. Същия дял в "Миления 77" притежава и бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" от времето на НДСВ Йордан Костадинов. Самото дружество не развива мащабна дейност и отчита печалба от едва няколкостотин хиляди лева годишно. За сметка на това притежава дялове в една от най-мощните енергийни фирми в България. Според фирмения регистър "Миления 77" е собственик на 33,46% от близкия до енергийния бос Богомил Манчев "Енергоремонт холдинг". Холдингът е един от основните играчи в ремонта на енергийни мощности у нас. Занимава се с рехабилитация, модернизация, реконструкции и ремонти на енергийни съоръжения в ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ и топлофикационни и заводски централи и мрежи. През последните пет години "Енергоремонт холдинг" е спечелило над сто обществени поръчки от почти всички български електроцентрали и електроразпределителни дружества. Сред основните клиенти са АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Белене" и др. Според отчета на дружеството за 2009 г. приходите му са за над 135 милиона лева, а счетоводната печалба 11,6 млн.
Освен акциите в "Миления 77" Милко Ковачев е едноличен собственик на фирма "Българска асоциация за енергийни изследвания". Дружеството се занимава с консултантска дейност в областта на енергетиката и енергийната ефективност. За разлика от "Енергоремонт холдинг" резултатите му за 2008 г. са повече от скромни - приходи 78 хиляди лева и печалба от 69 хил. лв.

 

 

Коментара ()

Вашият коментар