Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИМАНЕ: Монети от съкровището.
ИМАНЕ: Монети от съкровището.

 "Имаме точна карта къде се намира златото. Отправната точка, която ни трябва, е римската колона. Пусни ни да копаем в храма и една трета от имането ще отиде за манастира. Имаш честната ни дума, дядо попе", обещават навремето група иманяри на свещеника от Трън Петър Христов.

Божият служител отхвърля предложението и не пуска златотърсачите в стария храм "Свети Архангел Михаил". Въпреки това целият район е надупчен от алчни търсачи на богатства.

През каквито и перипетии да е минавала историята на земята около манастира в Трън, тя винаги по някакъв начин е била притегателна за най-високопоставените хора от властта. Всички те по един или друг начин са се опитвали да омилостивят Божествата, на които са се кланяли. С жертви и дарове, които днес

иманярите

неистово търсят.

"Марк Антоний Руф подарява на Божеството Сантос Казабонос". Това е надписът на римска колона, върху която е била поставяна статуетката на Божеството. За да може то да види жертвоприношенията в своя чест.

Паметникът с надпис от Марк Антоний, сенатор и високопоставен държавник от рода на големия завоевател, който носи същото име, стои под купола на манастира "Св. Архангел Михаил" в Трън. За снимка до нетолкова редки паметници милиони туристи се тълпят в Италия, Гърция, Турция, Египет и Тунис.

Но тук интерес към уникалната находка проявяват само иманярите. Храмът е разбиван десетки пъти. Заключва се с желязна врата, прозорците също са обковани, но това не спира набезите. Дупки в пода показват къде е ровено. Говори се, че там са намирани златни и сребърни монети както от римско време, така и от по-късни епохи.

С паметника на Марк Антоний са свързани много легенди.

Включително и че местоположението му представлява своеобразен ключ за тайнственото златно съкровище. Мнозина се опитват да открият тайния шифър от знаци по нея. С надеждата кодът да ги отведе до легендарно богатство. Твърди се, че точното местоположение на колоната на Марк Антоний в храма е запазено непокътната по една съвсем проста причина.

Само чрез нея могат да се разчетат древните карти. Затова колоната е свещена дори за иманярите. Край нея стоят дупките, в които са ровели търсачите на съкровища.

"Тук е било храм на различни вярвания и религии. Векове след Марк Антоний колоната е станала част от християнски манастир. Основан е от царете Асен и Петър. Мистична сила бди над него и до днес", разкрива свещеникът Петър Христов.

Някои стигат дори по-далеч.

Твърди се, че

манастирът

е пазел освен златните богатства на царете и уникални техни документи. Легендата гласи, че преди окончателното падане под османско робство най-ценните предмети и артефакти са били изнесени от манастира  и са скрити в пещери около ждрелото на река Ерма. Реликвата, която всички мечтаят да открият, е Хронология на българските царе.

Счита се, че в нея са описани житията на всички български владетели. Ентусиастите се надяват, че това ще хвърли светлина върху неясни периоди от историята на страната. И ще промени всичко, в което сме вярвали досега.

В древността районът е бил богат, оттам е минавал най-прекият път от Сердика (днешна София) към Рим.

Още римляните са добивали злато край Трън, където и до днес има неразкрити залежи. Божеството Кабонос, на което

Марк Антоний е издигнал колона,

е покровител на древните рудари. Именно него се опитва да омилостови римлянинът.

РЕЛИКВА: Римският надпис ясно се вижда на колоната в манастира.
РЕЛИКВА: Римският надпис ясно се вижда на колоната в манастира.
БЕЗХАБЕРИЕ: Фреските вече едва се виждат.
БЕЗХАБЕРИЕ: Фреските вече едва се виждат.
ЧУДО: Марио Георгиев се излекува от опасна болест с лечебната вода.
ЧУДО: Марио Георгиев се излекува от опасна болест с лечебната вода.
РОД: Марк Антоний Завоевателя е от рода на Марк Антоний Руф, оставил знака в Трън.
РОД: Марк Антоний Завоевателя е от рода на Марк Антоний Руф, оставил знака в Трън.