Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Педофилски скандали в Сръбската църква Отец Пахомий

 

 

Педофилски скандал в Сръбската православна църква бил потулен след държавна намеса.
Отец Пахомий, епископ на епархията във Вране, е обвинен за сексуално насилие над четири момчета, ученици в семинарията. Най-малкият от тях е 13-годишен. Духовникът е оправдан на две съдебни инстанции във Вране и в Ниш. Въпреки че Върховният съд на Сърбия отменя оправдателната присъда, до преразглеждане на делото не се стига. Епископ Пахомий запазва поста си и до днес е глава на епархията Вране. 13-годишното момче, жертва на сексуалния тормоз, днес е под постоянно психиатрично наблюдение. До възмездие за виновника на престъплението не се стига заради тайна сделка на държавата, духовниците и съда, според "Балкансайт".
Когато отец Горан Арсич е помолен да свидетелства пред комисията, която разследва твърденията, че епископ Пахомий е насилвал сексуално деца, той има надежда, че църквата ще успее да овладее проблема. Днес не само съществуването на комисията, но и

резултатите от разследването

остават в дълбока тайна, твърди журналистът Иван Ангеловски, който прави разследване по случая. Отец Арсич е свидетел по случая "Пахомий", тъй като трима младежи му се оплакват от разюзданото поведение на епископа. В един момент на Арсич се обажда по телефона епископ Ириней, днес патриарх на Сръбската православна църква. Ириней е избран от Синода за ръководител на разследването заедно с още двама висши духовници.
"Епископ, благодаря... чаках това в продължение на месеци..." - казва му Арсич и моли епископа да се запознае с твърденията му. Отецът се надява, че църквата ще се отнесе сериозно към разследването заради издевателството над деца, но днес той е дълбоко разочарован. Духовникът е поканен от Ириней в Ниш и там разбира, че вместо да се вземат мерки, трябва да изслуша назидателна лекция. Патриархът е ядосан на Горан Арсич и тримата младежи, които са споделили скандала с местните медии. Ириней иска да се пази тишина. Това се случва, въпреки че по време на полицейското разследване освен тримата младежи още няколко други малолетни момчета се оплакват, че са били насилени от епископ Пахомий.

Глупав като овца

Беше ясно, че всеки в църквата вече знае за сексуалното насилие над деца, но мълчаха. Само ние бяхме глупави като овце и вярвахме в чистотата на нашите духовни лидери", признава днес разочарованият отец Арсич. Тази година журналистът Иван Ангеловски изпраща писмо с въпроси до патриарха за работата на комисията за сексуалното насилие в църквата. Не получава никакъв отговор. Църковните лидери в Сърбия продължават ревниво да пазят тайната. Отказът от наказателно преследване срещу църковните педофили оставя у жертвите и защитниците на човешките права в Сърбия убеждението, че политическият елит и представителите на правосъдието са постигнали тайна договорка с църковните лидери да потулят скандала, смята Иван Ангеловски. Той напразно се опитва да се свърже и с епископ Пахомий за интервю. Епископът е цитиран от медии, че е невинен и че е станал "жертва на антипатритотичен и антицърковен заговор, организиран от албанците". Основание за това твърдение му дава фактът, че през 2003 г., когато избухва скандалът, той е в екипа по преговорите за Косово.

Пахомий иска иска първо да разтрият врата му

Скандалът започва още през 2002 г. Едно 13-годишно момче влиза в полицейския участък във Вране, съпроводено от майка си и баба си и подава жалба, че е станало жертва на сексуално насилие от страна на епископа. Според документите на Върховния съд момчето, с инициали М.К., твърди, че отецът го е оскърбил за първи път в деня на Св. Игнатий през 2002 г., след като го поканил в стаята си и го
помолил да му разтрие врата
След масажа отец Пахомий му казал да се разсъблече и да долепи тялото си до неговото. Момчето разказва, че било подложено на сексуално насилие три пъти. Четиримесечното полицейско разследване предава случая на прокуратурата и епископът е обвинен за сексуални престъпления с четири малолетни момчета. След дълъг съдебен процес през 2007 г. духовникът е напълно оневинен на първа инстанция от съдия Катарина Ранделович. Две от обвиненията са счетени за надопустими поради изтичане на срокове в правораздаването, а за останалите две се смята, че липсват достатъчно доказателства. Решението на Общинския съд е потвърдено на заседание на Апелативния съд в Ниш, водено от Данило Николич.
Семейството на детето твърди, че то още е травмирано от случилото се. Момчето, днес на 21 години, е под постоянен психиатричен контрол и има трудност в общуването с непознати според адвоката му Александър Стойкович. Нито едно от другите момчета, които са били в семинарията за младежи по това време, не иска да си спомня или коментира случая. Двама от възпитаниците са напуснали страната и са в Гърция, а третото момче зарязва църквата и Вране.
Според центъра за травми на деца в Белград това не е единственият случай на педофилско насилие в църквата. Двама висши духовници са били заподозрени за сексуално насилие през 1995 и 1998 г., но върху разследването е бил спуснат чадър. "Историите са подобни на случая с Пахомий", казва Даница Попадич от центъра.


Натиск върху съда

СПОРЕД слухове върху съда е оказан политически натиск за оневиняването на отец Пахомий. Двамата съдии, които са водили делата на първа и втора инстанция, не са действали независимо и са били подложени на давление от църковни кръгове и националистическата Демократическа партия на Сърбия, която по това време е начело на правителството. Кабинетът на Воислав Кощуница е бил в тясна връзка с църквата.
Според анонимно писмо, изпратено до Министерството на правосъдието, с двамата съдии, решавали съдбата на Пахомий, се е срещал тогавашният правосъден министър Зоран Стойкович. Това е станало ден преди съдът да оправдае духовника. Един от съдиите - Данило Николич, отказва да коментира пред "Балкансайт" дали е имало такава среща, а съдия Катарина Ранделович напълно отрича. Ексминистър Стойкович също отказва коментар. Омер Хаджиомерович, вицепрезидент на Сдружението на съдиите в Сърбия, е изненадан защо не е имало никакво разследване за това дали върху двамата съдии е бил оказан политически натиск по случая "Пахомий".

 

Случаят "Иларион"  

ПРЕЗ 2001 г. двама мъже в Сремски Карловци, малко градче във Войводина, подават сигнал в полицейски участък. Един от мъжете - З.Т, твърди, че според съседи брадат мъж на име "Йова" купувал на децата им сладолед и им давал пари, за да онанира пред тях.
"Отидохме със синовете ни в парка и започнахме да го чакаме да се появи. Разбрахме, че брадатият мъж е отец Иларион, 59-годишен свещеник в манастира Хопово."
Отецът отрича, но впоследствие 9 момчета го обвиняват за сексуално насилие. Преди това срещу духовника е имало друго обвинение през 1994 т. По него отец Иларион е бил оправдан поради недостатъчно доказателства.
Съдът в Нови Сад го осъжда на 10 месеца затвор заради новите обвинения, но отец Иларион така и не влиза в затвора. Адвокатът му Иля Радулович оспорва присъдата и делото се връща на първа инстанция за преразглеждане. Всичко това продължава, докато изтича давностният срок за престъплението.

 

Заплашвали журналисти със смърт заради скандала

ДВАМА журналисти са били подложени на огромен натиск заради случая "Пахомий". Обрадович, главен редактор на "Новине Вранске", вестникът, публикувал за първи път скандала, както и журналистът Антич, автор на серия статии, са били заплашвани. Вестникът започва да публикува материали за обвиненията на пет момчета срещу епископ Пахомий за сексуално насилие. Адвокатите на епископа подават жалба в съда за клевета срещу главния редактор и журналиста. Обрадович твърди пред CPJ, че малко след това започнал да получава анонимни закани по телефона. Заплахите ставали все по-сериозни и накрая той получил писмо, в което бил заплашван с убийство. Заплахите се отнасяли и за неговото семейство и екипа на редакцията. В писмото пишело още, че "офисът на вестника ще бъде разрушен и изгорен" и че "всички ще бъдат ликвидирани и няма да може да избягат". Анонимният автор твърдял, че Орадович е получил пари от албански сепаратисти, за да изготви компромата срещу православния Пахомий.

Коментара ()

Вашият коментар