Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Подсъдим, обявен за издирване и задържан с Европейска заповед за арест, отново застана пред Окръжния съд в Добрич. 32-годишният Велин М. е обвинен за това, че през октомври 2013 г. в село Карапелит, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество - марихуана, на обща стойност 451.74 лева.

Делото срещу подсъдимия започна през 2015г., като в продължение на две години съдът направи нужното да издири и разпита множество свидетели, някои от които работят в чужбина.

През септември миналата година, когато съдебното следствие вървеше към финал, мъжът спря да се явява на съдебните заседания и се укри. Съдът го обяви последователно за местно, общодържавно и повторно щателно издирване, след което спрямо него беше издадена Европейска заповед за арест. В резултата на проведеното търсене местонахождението на подсъдимия беше установено в Германия, където, оказа се, българският гражданин е бил задържан във връзка с разследване за трафик на хора. Впоследствие добричлията беше екстрадиран от Германия и приведен в затвора във Варна, което даде възможност процесът срещу него да продължи.

Проведено беше съдебно заседание, в което обаче изненадващо адвокатът на подсъдимия се отказа от поетата защита, като обоснова решението си със съществено разминаване между неговата професионална преценка и линията на защита, която подсъдимият желае да бъде осъществена.

Съдът прецени, че следва да даде възможност на 32-годишния мъж да организира отново адвокатската си защита, която е задължителна предвид факта, че той е задържан под стража, и насрочи следващото заседание по делото за 6 октомвриа.

Междувременно до германските власти ще бъде изпратено запитване дали воденото там разследването спрямо българския гражданин е приключило и следва ли той да им бъде предаден отново след края на делото в Окръжния съд в Добрич.