Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако обичате класическата музика, може би сте чували за проклятието на деветата симфония. Това е старо убеждение, което кара някои да мислят, че един композитор ще умре, след като завърши деветата си симфония. Но как и защо се разпространи тази вяра?

Оказва се, че проклятието на деветата симфония може да бъде проследено от Лудвиг ван Бетовен, немски композитор и пианист. Когато Бетовен умира през 1827 г., той е завършил девет симфонии. Той започна да работи върху десетата му музикална работа, но не успя да го завърши, защото умря.

Бетовен е един от многото композитори, които починаха, след като завършиха деветата си симфония. 

Не е необичайно, че един художник или музикант умира, преди да завърши шедьовъра си, но Бетовен не беше единственият композитор, който напусна този свят, след като завърши деветата симфония.

Антон Брукнър ( 1824 - 1896), австрийски композитор, починал преди да завърши деветата си симфония.

От Новия свят, популярна симфония, е деветото и последно музикално произведение, написано от Антонин Дворак ( 1841 - 1904 г.), чешки композитор.

Густав Малер (1860 г. 1911 г.), късно-романтичен австрийски композитор, започва да се паникьосва, когато забелязва, че толкова много хора са починали, след като са написали своята девета симфония. Той стана убеден, че деветата симфония трябва да бъде прокълната. Отчаяно се опитваше да избегне проклятието, той изневери. Малер написа музикално произведение, наречено Das Lied von der Erde, но макар че това беше симфония, той отказа да го нарече така.

В книгата "Густав Махлер: Симфонията" авторът Константин Флорос пише, че Малер "не смее да го нарече симфония, защото имаше пряк, суеверен" страх от идеята за Деветата симфония ". 

Малер вярваше, че е заблудил проклятието и започна да работи върху симфония "не". 9, макар че това беше наистина десетата му работа. Въпреки това висшите сили имат други планове за него. Малер умира, докато работи върху десетата си симфония.

Тези, които вярват в проклятието на деветата симфония, казват, че всички други композитори, като например Кърт Атерберг, Ели Сигмейстер, Алфред Шнитке, Роджър Сесиънс, Егон Уелс, Ралф Вуан Уилямс, Питър Менин, Малкълм Арнолд и Дейвид Масланка може да започне да работи върху своята десета симфония.