Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветан Цветанов СНИМКА: Десислава Кулелиева
Цветан Цветанов СНИМКА: Десислава Кулелиева

На президента Радев за втори път за били изпратени абсолютно същите документи за Младен Маринов като първия. Съветниците му го подстрекавали да не подписва указа

Убеден съм, че утре оставките ще бъдат гласувани, както и новите министри. Всички документи са постъпили още при първата кореспонденция, повторихме кореспонденцията с абсолютно същите документи. Нищо не сме променили. Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента. 

Съветниците на президента са му дали съвет за указа с Младен Маринов. През последните седмица и половина нещо друго коментираше ли се освен дали ще се гласуват оставките, има ли война между институциите. Заложено е, че трябва да има съгласуване с президентстката институция при назначаването, каза още Цветанов. Той е категоричен, че още на 10 септември правителството е изпратило на президента всички нужни документи за издаването на указ, с който държавният глава да освободи кандидата за вътрешен министър от сегашната му длъжност. Румен Радев бил подстрекаван към хард позиция от съветниците си.

Не бих желал това, което се случи в последните дни, да е модел на комуникацията. Президентът избра този тон, за година и половина той не дойде в парламента за такова обсъждане нито веднъж. Всички други президенти и Георги Първанов, и Росен Плевнелиев са го правили, имали са между 5 и 8 изказвания пред НС, добави председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

ГЕРБ започва да обсъжда сред няколко имена бъдещата си номинация за КС, обяви още Цветанов. И добави единствено: "Ще предложим човек, който е работил в съдебната система и има безупречна репутация." Правосъдният министър Цецка Цачева, макар и да има качества, не е в списъка, уточни той. Цветанов увери, че не е чувал варианта управляващата партия да прати главния прокурор Сотир Цацаров в КС след края на мандата му.

Цветанов не пожела да коментира критиките на колегата си - лидера на депутатите от "Обединени патриоти" Волен Сидеров, който преди минути обяви в парламента, че няма доверие в шефката на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.