Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красиви жени дариха на футболиста незабравими емоции, но му отнеха професионалните успехи

Футболната легенда Шави Ернандес се разплака на прощалната церемония и обяви пред феновете, че винаги се е гордял с уникалното си постижение - да прекара славната си кариера в един-единствен отбор. Магическият халф мина през школата на "Барселона", след това през "Б" отбора на каталунския гранд, за да се озове после при титулярите, където извоюва капитанската лента и ролята си на безапелационен лидер.

Шави е едната страна на монетата, а Валери Божинов е другата. Той също има постижение, с което може да се гордее и дори да се поинтересува дали не може да се пробва в рекордите на “Гинес”. Тези дни Валери облече екипа на 15-ия отбор в кариерата си.

Помислете си какво означава да играеш за 15 различни отбора. Шави може и да е велик, но през всичките тези години паркираше на едно и също място, събличаше се в една и съща съблекалня и комуникираше с едни и същи хора в администрацията на "Барса".

Валери е на светлинни години от него. Той обиколи големи и по-малки отбори, игра в грандове и екзотични отборчета, срещна се с приятели и врагове. Пътешественикът обаче явно се умори и потърси по-тих пристан, където хем да играе футбол, хем да си събере мислите и емоциите. Игралият за отбори от ранга на "Ювентус", "Фиорентина", "Манчестър Сити" и "Спортинг" (Лисабон) нападател абсолютно сензационно подписа с "Ботев" (Враца). Още по-сензационно беше признанието му, че Враца по нищо не отстъпва на Ню Йорк и той би се чувствал еднакво в двата града.

Врачани харесаха това му прозрение, а жителите на останалите български градове се юрнаха да измислят вицове по темата. Истината е, че Валери винаги е бил ненадминат талант не само в вкарването на красиви голове, но и в раждането на бисери, които остават за поколенията. Едва ли някой е забравил неговото интимно прошение към млада дама - "Малко коте, секс има ли?" В учебниците влезе и емоционалното му изречение: "Човек само когато знае к'во му е, само аз си знам к'во ми е" по повод отсъствието му от националния отбор. Примерите са много и са дали храна на десетки медии и журналисти.

Божинов наистина е талант в раждането на култови реплики, а също така притежава и някаква естествена артистичност, която не се учи в НАТФИЗ. Припомнете си неговите видео поздрави към съотборниците в мачлетата на малки вратички. БожиГол, Асенчо Таксито, Дон Коци се превърнаха във всенародни любимци именно благодарение на Валери.

Мнозина са тези, които го иронизират и наливат ненужна злоба в коментарите си относно лафовете на Божинов. Но има и такива, които наистина му се радват, защото той знае как да разведри иначе скучното българско ежедневие. И го прави напълно естествено и от сърце, а не в търсенето на фалшива популярност.

Колкото и да изглежда забавен животът на Валери, пътят му дотук не беше никак лесен. Началото на кариерата му беше като излязло от холивудска приказка.

Младокът наля основите на футболната си кариера в чужбина, което поне на пръв поглед трябваше да го отдалечи максимално от нездравата родна действителност, която съсипа толкова много футболни таланти.

Роденият в Горна Оряховица футболист поне в началото се възползва от съчетанието на талант и благородна среда за развитие. Той направи страхотни мачове с екипа на "Лече, а след това блесна и във "Фиорентина", за да стигне до италианския гранд "Ювентус".

Горе-долу по това време Валери за първи път поглъща от сладката отрова, която след това буквално ще му разкаже играта. Талантливият играч вече е достатъчно известен, понатрупал е пари, а и изглежда повече от добре. С две думи - лесна жертва за златотърсачките по нашите земи.

Самият Валери не остава безразличен към женското внимание. Вместо да се съсредоточи върху футболните си дела, той потъва в меката прегръдка на нощните забавления. Не след дълго в обятията му попада Николета Лозанова и от тяхната любов се ражда дъщеричката им Никол.

Следва бурна, дори истерични раздяла, но Валери не си взима поука и продължава да слага личните си дела пред професионалните ангажименти. В живота му влиза фолкпевицата Алисия, която също го дарява с дете - Валери-младши, но и тази връзка не завършва с хубав край.

Ако днес Божинов тегли чертата, той ще сложи от страната на плюсовете много хубави емоции и двете си прекрасни деца. Под чертата ще останат нервите покрай тежките раздели и футболните му провали. Защото Валери беше стигнал дори до английския гранд "Манчестър Сити", но пропиля този шанс, за да се озове накрая във Враца. Колкото и да му прилича на Ню Йорк, градът под Околчица не е точно мястото, където си представяше Божинов, че ще акостира след дългото си пътуване. Не че не опита да рестартира кариерата си след провала в "Сити", а след това и в "Спортинг" (Лисабон). Не му се получи.

Нещо в него сякаш се беше прекършило. Липсваше му необходимото постоянство, за да се утвърди в новия си отбор и да се наложи като незаменим нападател. Близките му до един твърдят, че професионалните му неприятности са в пряка връзка с бурните му семейни отношения. По-простичко казано, жените провалиха Валери Божинов. Но дали наистина той е провален?

Така казват хейтърите, а самият Божинов има достатъчно доводи да им опонира успешно. Той твърди, че за нищо не съжалява в живота си и не се смята за провален футболен талант. Факт е, че кариерата му дори тръгна нагоре по време на престоя му в Белград. Българинът вкара куп красиви голове за местния "Партизан" и феновете го обикнаха. След това обаче пак тръгна да пътува и пак започнаха проблемите. Да не забравяме, че Валери устиска няколко месеца в Китай, за което взе доста добри пари.

Поне в този момент личният му живот се радва на спокойствие и просперитет. Валери отдаде сърцето си на сръбкинята Биляна Дол.

И тя като новия си любим има бурно минало, но поне в отношенията си с Божинов е перфектна. Приятелката на българския футболист дори влезе в ролята на негов мениджър и му уреди изгодния договор в Китай, а след това го прати да играе в Швейцария и Хърватия. За съжаление Божинов не се възползва от шансовете и никъде не успя да се задържи.

Сега наред е врачанското предизвикателство. За кеф на феновете игралият в "Ювентус" и "Сити" нападател се разписа още при дебюта си, вкарвайки на "Витоша" (Бистрица). Не изглежда особено внушително, но Валери пак бележи и изглежда доволен на терена. Още повече че сега е близо и до сина си Валери-младши, който се опитва да гради кариера в юношеската школа на "Левски".

Бъдещето пред Валери Божинов изглежда безоблачно, а той има шанс да подобри още рекорда си. Сега е само на 32 и при добро стечение на обстоятелствата го чакат още поне 5 години професионален футбол.

Въпросът е колко още отбори ще смени Валери и дали наистина няма да влезе в “Гинес” като играча, играл в най-много професионални клубове. Струва си да опита!

*Четете още:

Александър Малинов, авторът на Манифеста за независимостта, лежал в затвора. Бил министър-председател рекордните пет пъти

Мистериозна болест поваля US дипломати и роднините им