Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново, мъж, хулиганствал в Център за настаняване от семеен тип за деца, е осъден на шест месеца лишаване от свобода, съобщиха от Апелативната прокуратура.

Д. Х. е признат за виновен за това, че в периода от 02.12.2017 г. до 16.03.2018 г. в град Велико Търново, в центъра за настаняване при условията на продължавано престъпление и повторност,  без да се съобразява с реда и режима в социалното заведение го посетил в нетрезво състояние, повредил имущество, собственост на Община Велико Търново /входната врата и декоративни дървени дъски/ на обща стойност 104 лв., блъскал и ритал входна врата, изплашил всички настанени в центъра деца и безпричинно гонил и заплашил с побой възпитател в дома.

Обвиняемият е осъждан, а децата му били настанени в центъра,със заповед за полицейска закрила и заповеди на директора на Дирекция „Социално подпомагане“ – В.Търново. Той не се съобразявал с реда в центъра, с това, че там се полагат грижи за деца със специфични потребности, че децата са били свидетели в семействата си на насилие и че се работи с тях за преодоляване на стреса от такива ситуации и често го посещавал извън часовете за срещи, след като бил употребил алкохол. Бащата създавал проблеми, държал се грубо и дръзко, притеснявал всички деца и заплашвал възпитателите, за което имало докладни записки до Дирекция „Социално подпомагане“ Велико Търново.

На 2 декември м.г. пияният баща за пореден път в неразрешено време отишъл в центъра. Възпитателят отказал да го пусне вътре. Без да се съобразява с решението му и с това, че нарушава реда и плаши децата вътре, обвиняемият започнал да вика и да блъска и рита входната врата, като я изкъртил, влязъл вътре и подгонил възпитателя. Всички деца, включително и неговите, побягнали уплашени и скрили ножовете, тъй като се страхували, че ще ги нападне.

На 16 март т.г. издевателството се повторило. Виждайки го в това състояние децата се изплашили и започнали да бягат и да викат, че „Д. пак е дошъл“. Възпитателката в дома, за да избегне конфликт с обвиняемия, решила да разреши среща, която да се състои на входа на центъра. Обвиняемият обаче настоявал да влезе вътре. Две от децата му се скрили в стаите си и отказали да се срещнат с родителя. Ядосан и без причина обвиняемият счупил три от дъски на външната ограда на центъра.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд –Велико Търново.