Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заради селфита, екстремни спортове и скокове с парашут, всяка

година на туристическата икона Навагио загиват по няколко души

На 13 септември на плажа Навагио - един от най-атрактивните в света и емблема на гръцкия остров Закинтос, огромна скала се срути и рани 7 туристи, между които и две деца. Новината, придружена от аматьорско видео с ужаса, преживян от хората в близост до инцидента, за минути обиколи световните агенции.

А едва след като в продължение на два дни властите успяха да разчистят отломките с багери, стана ясно, че като по чудо при инцидента няма загинали. От падналите камъни сравнително по-тежко е пострадала чешка туристка, докато голяма част от посетителите по време на инцидента, както на пясъка, така и в лодките наблизо са се отървали само с уплаха и грохота от вдигналите се вълни.

Засега заради скорошното срутване все още е ограничен свободният достъп на посетители до мястото. В същото време преживеният ужас припомни

множеството предишни трагедии станали до красивата природна забележителност. А заради поредицата от нещастни случаи някои дори заговориха за древно проклятие, свързано с Навагио.

И действително се оказва, че през годините райското кътче, което е магнит за туристите, е взело множество жертви. Истината е, че за разлика от последния инцидент - дело на природните сили, при повечето предишни нещастни случаи вината е на посетителите. Пясъчната ивица, наричана още и "плажът на корабокрушението", е достъпна само по море. И досега на мястото може

да се видят останките кораб Товарният плавателен съд "М. В. Панайотис" е заседнал там по време на буря на 2 октомври 1980 г. Местните легенди и до днес твърдят, че корабокрушенците са превозвали нелегално цигари, вино и дори жени, но официалните информации от онова време не споменават такива подробности.

Според слуховете корабът е тръгнал от Турция, а товарът му е бил собственост на италианската мафия. Открит и подгонен от гръцкия флот, "Панайотис" се опитал да избяга от преследвачите си, като се забил в малкия залив на север от яхтеното пристанище Порто Вроми. Екипажът, състоящ се предимно от гръцки моряци, веднага побягнал и се укрил на сушата, но няколко дни по-късно всички били арестувани. "Корабокрушението" с течение на времето се превръща в една от

най-популярните туристически дестинации

в Закинтос. Легендата разказва, че местните жители са се възползвали от товара на кораба, а през следващите четири години на острова не е продаван никакъв легален тютюнев продукт.

Така или иначе останките на кораба добавят немалко за магическия ореол на мястото и неслучайно някъде от този период датира и световната слава на уникалния плаж.

За желаещите да се снимат на фона му над високите отвесни скали е изградена специална платформа. За съжаление точно около площадката над красивата гледка стават и

най-нелепите инциденти

В тази връзка много хора са загинали в стремежа си да направят уникални снимки със собственото си лице възможно най-близо до ръба на пропастта. При това в желанието си да направят някой по-екстремен кадър те често напускат подсигурената с бетон и парапети зона.

Местен собственик на хотел потвърди пред "168 часа", че средно 4-ма души годишно намират смъртта си от падания, станали по този начин.

Типичен случай е когато през юни 2017 г. туристка падна от скалите. Тогава точно на ръба на пропастта Даяна Роса Делгадо, 22-годишна кубинка, опитва да направи селфи с приятеля си американец, но губи равновесие и полита фатално към пропастта. Всичко станало за миг - приятелят й разказва, че едва успяла да каже "ох", преди да падне от шеметната височина в изумрудените, но плитки води на малкия залив.

Само два месеца по-рано 23-годишен гръцки студент също загива при опит за уникално селфи

Година преди това през юни 2016 г. пък китайски турист дошъл с една от многобройните лодки, които довеждат желаещите да се изкъпят в кристалните води на плажа, се удавя. След този инцидент местните власти излизат с решение да назначат за постоянно спасители през туристическия сезон.

В същото време някои обвиняват и гръцките власти, че не са си дали труд да обезопасят по-добре мястото, както и че не са достатъчно подготвени за да помогнат в извънредните ситуации, които често възникват на иначе примамливото райско кътче.

В това отношение особено показателна е

трагедията с британския парашутист

Джейк Симкин, който практикува така наречения бейз джъмпинг. Пясъчният плаж Навагио е обграден откъм брега с високи скали с височина от 45 до 270 м и освен традиционните удоволствия предлага за любителите на адреналина - бънджи скокове и други екстремни видове спорт.

През юни 2012 г. той скача с парашута си от 270-метрова скала над плажа Навагио, но внезапен порив на вятъра го запраща на корниз на скалната стена на височина повече от 70 метра от земята. В продължение на 3 часа той виси на оплелия се в ронещите се варовикови образувания парашут. Въпреки всичко в тази ситуация любителят на екстремните изживявания успял да запази спокойствие. През цялото време търси помощ от приятели, намира сили и да вдъхва кураж на бременната си в седмия месец съпруга, която се намира на върха. Всички усилия обаче се оказват напразни. Дошлите на помощ пожарникари и спасители не разполагат с необходимото оборудване и дори с дълго въже, за да спуснат безопасно закъсалия. Накрая

Симкин пада безжизнен

недалече от ръждивите останки на кораба.

Интересното е, че това е бил четвъртият, предварително обявен за последен, скок за сезона на злощастния 42-годишен служител на лондонското метро.

След поредния нещастен случай властите отново обещават да вземат по-сериозни мерки за предотвратяването на инциденти, но местните хора са по-скоро скептично настроени.

Към рисковете, които крие иначе прекрасният йонийски остров, може би трябва да добавим и пътните инциденти. Тъй като уникалният плаж се намира в по-слабо населената северозападна част на Закинтос, ежедневно хиляди се отправят натам с взети под наем превозни средства - най-често АТВ-та или мотопеди. Захласнати в красотите на пейзажа, мнозина от тях също стават жертва на пътнотранспортни произшествия по тесните шосета във вътрешността.

Под влияние на алкохола в многобройните питейни заведения, клубове и казина в столицата Закинтос и около грамадния плаж Лаганас на южния край през последните години вече има няколко жертви на масови сбивания.

Четете още:

Седем са пострадалите при срутване на скали на остров Закинтос (видео)

Българи се спасяват с лодки в морето от огнения ад в Гърция (Снимки, видео)