Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В опит да спре грандиозните кражби и източването в здравеопазването министерството на Кирил Ананиев лансира няколко идеи. Една от тях е лечението над 700 лв. да се поеме от застрахователите, а втората - финансирането да се поеме комбинирано от тях и от пациентите.

Това обаче може има обратен ефект за болните, които в един момент да се окажат с тройно по-големи разходи.

Причината за реформите е, че здравната каса не може да контролира

лавинообразно растящите харчове на болниците

всяка година. Затова кабинетът иска да въведе система, подобна на тази в САЩ и ЕС, където застраховките покриват лечението.

Истината е, че парите в здравеопазването потъват като в бездънна черна дупка. До 1980 г. са били необходими 323 млн. лв., като през 1989 г. достигат 793 млн. лв. По това време

болниците са

доста мизерни,

но е факт, че България е сочена като една от страните с най-добър достъп до здравеопазване. Освен това лекарите не бяха ограничавани и изискваха всички възможни изследвания, за да поставят диагноза.

С появата на здравната каса през 2001 г. разходите набъбнаха на 900 млн. лв., през 2017 г. бяха почти четири пъти повече - 3,4 млрд., а

през тази година сумата ще е

около 5 млрд. лв.

Заедно с плащанията в брой, които са около 4,7 млрд. годишно, за здравеопазване отделяме близо 10 млрд. лв.

Проблемът е, че разноските ще растат всяка година и държавата е абсолютно безсилна да ги контролира. Всички знаят, че има доктори, които източват системата съзнателно, като в един и същи момент "оперират" на няколко места в страната. Излишно се изписват пътеки, които са много по-скъпи с цел да печели болницата.

Има частни болнични заведения, които са истински факири

в това отношение. Те не се притесняват да ви изпишат по-тежка диагноза, за да се водите в болничен. Предлагат и уж да ви диспансеризират, макар че нямате никаква нужда, но всичко това са приходи и никой не може да ги контролира. Както се смеят лекари, пред харчовете на системата е само небето.

Проблемите са много, но според специалисти един от най-големите е, че въпреки намаляващото население и демографската катастрофа, броят на лечебните заведения расте с всяка година.

"Създават се всякакви болници, които още от първия си ден започват да източват системата брутално", коментират лекари. Според тях в един момент това трябва да спре, иначе системата буквално ще се взриви.

Доказателство за целия този абсурд е статистиката. България е страната в ЕС с най-много болници спрямо броя на населението и с най-лоши здравни показатели.

Неслучайно Съветът на Европа на 16 септември оповести доклад, че

българите имат ограничен достъп до държавни болници.

Вероятно защото финансирането за тях е минимално, а за частните расте главоломно, но там пациентите трябва да плащат много повече.

Затова една от констатациите на Съвета на Европа е, че у нас болните плащат най-висок процент разходи от джоба си. Причината според доклада е неравномерното разпределение на ограничените ресурси.

Частните болници като прахосмукачки събират все по-голям пай,

а за държавните, където са по-големия брой пациенти остава все по-малко. Затова почти в цял свят проблемът с контрола е решен със застраховки. Когато на застрахователя му се представи сметката с разходите, не я разписва автоматично, както правят сега чиновниците в здравната каса, а ще провери случая, както при автозлополуките.

Ако нещо плаши лекарската мафия то е именно това. Почтените медици обаче са "за" застраховките. Примерно шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов обяви пред "24 часа", че това е по-добрият вариант:

"Когато сумите са по индивидуална партида,

ще има яснота

какъв е ресурсът в нея.

Това със сигурност ще подобри изразходването на средствата с естественото налагане на троен контрол - от гражданина, от застрахователя и от касата, защото средства има, но контролът е занижен и това е големият проблем на сегашния модел."

Според него съфинансирането ще е стимул човек да живее по начин, по който да не му се налага да бъде лекуван от предотвратими със здравословен и разумен начин на живот заболявания и инциденти.

Въвеждането на индивидуална партида ще реши въпроса и със справедливостта. Сега

расте цяло поколение културисти,

които според медици само след десетина години ще е огромен проблем за здравната система. В момента те пият всякакви прахчета, които ще причинят ред чернодробни и ракови заболявания. Същото е и с нарастващия брой наркозависими.

"Защо всички трябва да плащаме за тях и за неразумния им начин на живот?", питат лекари.

Плюсовете на допълнителните здравни застраховки са много и се прилагат в почти цяла Европа и в САЩ. За съжаление идеята у нас все още не е избистрена и по нея тепърва ще има дебати.

Не е ясно например как от тези 700 лв. за лечение (колкото е таванът за отпускане от НЗОК според единия от вариантите) пациентът ще трябва да плати 15% (105 лв.), а касата ще даде 595 лв. Но ако операцията струва 4000 лв., ще му се наложи да остави 600 лв. в болницата. Не че сега не плащаме под масата или под формата на дарения, но новата система ще увеличи финансовата тежест за обикновените хора още повече.

Какво ще получат в замяна? Нищо повече от досега. "Предложението е подигравка, защото срещу тази сума може евентуално да се извади един апендикс, което е най-простата операция", коментираха лекари пред "168 часа".

Ще стигнат и за официално изписаните разходи за естествено раждане. А в тези пари дори не е калкулиран трудът на докторите. Съзнателно или не, това е пропуснато при всички клинични пътеки. Касата калкулира само консумативите и медикаментите. Тази сума може да стигне за отстраняване на малък кожен тумор без усложнения.

Поне за децата не би трябвало да има никакъв лимит, казват лекари, защото и без това България е изправена пред демографска криза.

Новото предложение предполага, че болниците ще изписват само за най-евтините лекарства, за да се налага по-малко доплащане, а невинаги пациентът има нужда точно от тях.

При тежка катастрофа с фрактура на черепа и увреден черен или бял дроб например

лечението може

да стигне до

10 000 лв. на ден.

Само една ампула, която се влива, струва 3000 лв. А медикаментите също са за хиляди левове. При сърдечните операции, където се предполага най-голяма стерилност, само цената на консумативите е 10 000 лв.

Съществуват клинични пътеки, които са по 700 лв., но има други, чиято цена стига до 4000-5000 лв., че и доста повече. В случая, ако трябва пациентът да съфинансира, може да се окаже неплатежоспособен и да се лиши от животоспасяващи процедури.

Затова застрахователите също са против да доплащат скъпоструващото лечение, като получават по 12 лв. от човек месечно. "Нашето мнение не е потърсено. Трябва да има честни сметки, преди да се въведат промени", коментира по Би Ти Ви Светла Несторова, председател на Асоциацията на застрахователите. Според нея за целта са необходими 800-900 милиона лева, но това няма как да стане, защото се осигуряват 2 милиона, а не 6 млн. българи.

"Докато не се изясни идеята, няма смисъл да се коментира", каза пред "168 часа" бившият депутат от БСП и зам.-министър на здравеопазването Емил Райнов. На въпрос дали този вариант му се струва по-добър от досегашния, той отговори: "Не знам, дано само не плащаме три пъти повече от сега за едно и също".

Около идеята има и други опасения. Според лекари частните застрахователи, които и в момента предлагат здравни застраховки - обикновено на по-богати и западни фирми, печелят добре, а в същото време плащат доста по-малко за лечение на своите клиенти.

“Пакетите, които застрахователните дружества разработват, не покриват

необходимите кешови плащания - коментира пред "24 часа" шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова. - В тях не се предлагат услуги за поемане на медицински изделия. При спешна интервенция е по-голям проблем за хората да доплатят 1000 лв. за изделия, отколкото ако се застраховат с по-малки суми."

"168 часа" помоли за разяснения здравния министър Кирил Ананиев, но до редакционното приключване нямаше отговор. Вероятно защото тепърва предстои експертното обсъждане на идеите за реформа в здравеопазването.

Четете още:

Новият шеф на здравната каса: Вместо лечение в чужбина, чужди лекари да идват в наши болници

Проф. Стоян Миланов: Болниците подритват спешните пациенти, защото са скъпи