Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илияна Раева заедно с Весела Димитрова и Михаела Маевска наблюдава тренировката на ансамбъла
Илияна Раева заедно с Весела Димитрова и Михаела Маевска наблюдава тренировката на ансамбъла

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева коментира индивидуалната надпревара на световното първенство, което се провежда в София.

Тя заяви, че на този етап руските състезателки са недостижими, но подчерта, че говори само за настоящия момент.

„Може да има изненада и в многобоя тази вечер. Ще ви кажа нещо за реакцията на Диляна Георгиева. Тя възкликна: „Ау, Илияна това е невероятна гимнастика, как играят всичко това“. Тя стоеше и се възхищаваше на всички. Каза, че не си е представяла такъв възход. Страхотна конкуренция. Свидетели сме на фантастично световно. На финалите не издържат и най-добрите. Форматът е много тежък в индивидуалното. Това играене на по едно съчетание на ден изразходва много психически. Ще има коментар на тази тема, за да може максимално да съхраняваме момичетата и да показват най-добрите си възможности. Няма спорт, в който пет последователни дни да се прави това. Очаквам интересен многобой. Дай Боже нашите момичетата да си изиграят всичко без грешка, защото имаме големи възможности“, сподели Раева.

„Спя си, да ви кажа, ако не го правя, няма да мога да издържам на това напрежение. Не можете да си представите колко се гордея с този сребърен медал и не знам дали си давате сметка за стойността на този медал и за това, че само България и Русия имат по три гимнастички във финалите. Това показва огромен труд, огромен възход, изключителен професионализъм и пак благодаря на Бранимира Маркова и екипа ѝ от треньори. Всеки е с големи заслуги там. Това, което направи за 2 години, е невероятно, оттук-нататък само възходящо ще вървим напред. Изключителен успех. Честно да ви кажа не вярвах, че ще вземем сребро. Състезанията показваха, че ни побеждава Израел, Беларус и понякога Украйна. Ние взимаме сребро точно, когато трябва. На този етап руските състезателки са недостижими. Но подчертавам дебело – на този етап. Нека да няма емоционални изказвания. Заслужен златен медал на Русия и много заслужен медал на България. За Италия и Израел страшна битка между двете държави. Най-радостно е, че България не се притесняваше изобщо за това. Поздравления за фантастичните ни момичета Катрин, Невяна и Боряна. Дано играят със сърце днес и да си покажат съчетанията“.

„Не си изиграха съчетанията във финалите на уредите. Това не достигна за медал там. Неви направи слаба втора част на бухалки. Катрин игра лента, като се стараеше да не изпусне, защото играеше отборно. Боряна направи грешка, тя е млада. Всички са очаровани от нея и говорят за нея. Има бъдеще това момиче. Грациите ни играха умно. Пред тях досега не е имало отговорността на всяка цена да играят за медал. Те сега знаеха, че имат шанс за медал и всичко го очакваха. За индивидуалната надпревара ни трябва още по-голяма смелост. В индивидуалното трябва да работим по самочувствието и по-сложни съчетания. Много ми се иска днес да си изиграят съчетанията“.

„Самата Невяна и Катрин казаха, че не са си изиграли съчетанията и не са ощетени. Трябва ни работа и по-сложни съчетания. Аз ви обещавам, че до Олимпиадата ще го имаме това“.

„Имам зелена светлина да кандидатстваме за домакин на световно през 2022 година, което също ще е квалификация за олимпиадата в Париж през 2024 година. Министърът ми каза, че може да загреем с едно европейско преди това. Пред Моринаре Ватанабе министър Кралев каза, че спорт който показва такива резултати, само може да бъде подкрепян от правителството. Това за мен е много висока оценка. Това е оценката за художествената ни гимнастика. За мен това е уникално“.

На въпрос за изказването на Катрин Тасева че в многобоя ще се играе на "последния оцелял" Илияна Раева заяви: „Кати винаги е била интересна за журналистите. Ще видим какво е имала предвид. Тя е състезател, който умее да се мотивира. Неслучайно Бранимира направи много точна стратегия, Катрин да играе 4 съчетания, а ние всички подкрепихме. Вярвам, че имат сили и ще помагаме всички. Днес ще бъде тежък ден. Трябва да изиграят 4 съчетания за кратко време. Това изисква специфика зад кулисите. Надявам се да се справят“, завърши Раева.