Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

27-годишният англичанин Дани Джеймс Кнот  СНИМКИ:ЕЛЕНА ФОТЕВА
27-годишният англичанин Дани Джеймс Кнот СНИМКИ:ЕЛЕНА ФОТЕВА

След микс от алкохол 27-годишният Дани Кнот вилня в хотел, едва не удуши болен шотландец

Ще си тръгне ли с присъда, или ще се отърве като шведа Сундберг и сънародника си Джон Кери?

Дрога, алкохол менте или просто много, много алкохол са причина младият супервайзър Дани Джеймс Кнот от английския град Донкастър да се превърне в следващия британски Рамбо, вилнеещ по нашето Черноморие? Отговора трябва да дадат експерти от НИКК, където са изпратени кръвните проби за алкохол и наркотици, взети от британеца, за да бъдат изследвани по-прецизно.

Той самият отрича да е вземал наркотик в нощта на 6 септември, когато нападна охранител и портиер на петзвездния хотел "Виктория палас" в Слънчев бряг и брутално се нахвърли върху 60-годишен инвалид от Шотландия. Дани обаче признал, че макар и рядко, употребявал наркотици, предимно кокаин. Твърдял, че от 3 седмици бил чист.

Младият мъж пристига в България с майка си Бевърли на 31 август. Почивката им в хотела на издирвания пловдивски бизнесмен Ветко Арабаджиев е до 6 септември включително. По време на разпитите в полицията Бевърли признава, че двамата с Дани обичали нашия курорт, защото можели да пият много алкохол, в пъти по-евтин от този в родината им.

В Донкастър и двамата работели много, не можели да пият колкото им се иска. Затова няколко лета майка и син си устройвали едноседмична почивка в Слънчев бряг, меката на алкохолните забавления.

Вечерта на 5 септември двамата купонясвали в хитов ресторант, прибрали се в хотела малко след полунощ. Дани обаче искал още пиячка и опитал да влезе в бара до басейна, който вече не работел.

Охранител го поканил да се прибере във фоайето, но

британецът го замерил с маратонката си

После блъснал портиера и започнал да буйства, да блъска и да крещи. Майка му успяла да го набута в асансьора, но в коридора на 5-ия етаж обезумелият Дани видял мъж с бастун, който приближавал към него. 60-годишният шотландец Кенет Ръсел Ръдърфорт, също гост на хотела, не подозирал какво го очаква. Той се опитал да се размине с младежа, но Дани го хванал за врата и започнал да го души.

После го съборил на земята, започнал да го рита и да го налага с юмруци. След няколко секунди Бевърли все пак успяла да издърпа сина си от беззащитния инвалид. Дани обаче хукнал към стаята си, разсъблякъл се само по слипове и изскочил на терасата. Оттам се метнал на колона, по която се спуснал от 5-ия етаж надолу.

Стигайки до първия етаж, счупил с крака стъклена витрина на стая за гости и се озовал в спалнята на двойка туристи. Полицаи, които вече били завардили хотела и двора около него, бързо щракнали белезници върху китките на неадекватния чужденец и го отвели в ареста. Там той изкарал две нощи само по слипове.

Едва на 8 септември, когато Кнот бе докаран в районния съд в Несебър, за да се гледа мярката му за неотклонение, съдебен охранител му занесе раница с дрехи. Междувременно майката на британеца си тръгнала, а на 8 септември в Несебър пристигнаха бабата и дядото на Дани Кнот. От английското посолство пък му

намерили служебен защитник

"Съжалявам, бях пиян, срамувам се", каза 27-годишният англичанин в съда, а от войнствения му вид на бияч нямаше и следа. Добре сложеният младеж каза, че не е агресивен човек, призна, че в нощта на екшъна е пил бира, бейлис и уиски, и предложи да плати 10 000 лв. гаранция. Срещу него са повдигнати две обвинения. Едното е за хулиганство, а другото е за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди, за което законът предвижда до 3 г. затвор.

Въпреки разкаянието му несебърските магистрати оставиха британеца зад решетките, а шефът на апелативната прокуратура Любомир Петров се закани, че този път случаят няма да приключи само с глоба, както стана с шведа Ралф Сундберг, изритал камериерка в лицето миналото лято.

"Няма да толерираме подобни прояви. При доказване на вината Дани Джеймс

ще бъде осъден на лишаване от свобода,

независимо ефективна или условна ще бъде присъдата", каза прокурор Петров. Той се възмути как потърпевши при подобни инциденти са все беззащитни хора - жени, инвалиди, слепи туристи, които бяха бити от млад несебърлия в Стария град миналото лято.

"Няма обяснения защо се е стигнало до тези неприятни сцени, не помни колко е изпил, нито какво е станало. Спомените му се простират дотам, че с майка си са били в ресторант, после с такси се прибрали в хотела. Има откъслечни спомени за побой, не е бил предизвикан с нещо", сподели пред "168 часа" адвокат Веселин Анестиев.

Липсата на каквато и да е причина за бруталното нападение над инвалида бе изтъкната и от прокуратурата в Несебър, която настоя англичанинът да бъде оставен в ареста.

Пострадалият Кенет е разпознал нападателя си, отрича да е имал спор с него, да са се срещали или да го е познавал. Престъпленията са извършени по хулигански подбуди, проявено е грубо и явно неуважение към обществото, смята държавното обвинение.

Според защитата на Кнот той е действал инцидентно, а не планирано, като е възможно да е бил в състояние на невменяемост под въздействието на изпития алкохол. Комплексна съдебна психиатрично-психологическа експертиза ще изследва състоянието на 27-годишния британец към момента на деянието, както и неговото общо психично състояние.

Ако се окаже, че пияният или дрогиран чужденец не е разбирал свойството и значението на действията си, сагата ще приключи без присъда, но това няма да е прецедент. В Слънчев бряг още помнят невероятния екшън, който сътвори сънародникът на Дани и негов връстник Джон Кери през лятото на 2016 г.

Джон Кери показва раните си от екшъна.
Джон Кери показва раните си от екшъна.
Дошъл също на почивка в Слънчев бряг, Кери, добил популярност като британския Рамбо, се напи до безпаметност,

открадна мотокар

от частен склад

край Слънчев бряг и излезе с него на главния път Бургас - Варна.

Там прониза два автомобила с металните вилици на мотокара и само по чудо не уби човек, после бе преследван от полицаи, удари униформен, нарани и себе си, а след това нахлу с нож в бензиностанция. Разследването срещу Джон Кери започна шумно, но завърши безславно, без съдебен процес и присъда. Оказа се, че е психично здрав, но точно по време на "подвизите" си е бил временно невменяем и не може да бъде съден.

Кери напусна България като свободен и неосъждан гражданин, също както и шведът Ралф Сундберг, който бе наказан административно за брутален ритник в лицето на камериерката Диана Петкова. Въпреки сериозния отзвук на скандала у нас и в чужбина чистото съдебно минало на Сундберг и вратичките в българското законодателство вързаха ръцете на съда, който наложи само глоба на шведа.

Сундберг си замина, а после

преведе по банков път 4500 лв.

за ритника по камериерката, определен като лека телесна повреда. Тя заведе граждански иск за 50 000 лв. срещу бияча, но делото, което ще се гледа в родината на Ралф, все още не е тръгнало, установи проверка на "168 часа".

Съдебното досие на тазгодишния Рамбо Дани Кнот от Донкастър също е чисто, а нанесената от него телесна повреда отново е лека. Дали паралелите свършват дотук, ще стане ясно през следващите два месеца, през които разследването трябва да приключи.

Първоначално срещу Кнот бе образувано бързо полицейско производство, но заради назначените няколко експертизи (между които на видеозаписа, запечатал бруталното нападение - б.а.) и необходимостта от време за извършването им делото бе преобразувано по общия ред, съобщи за "168 часа" зам. апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова.