Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Плевнелиев Снимка: 24 часа (Архив)
Росен Плевнелиев Снимка: 24 часа (Архив)

Външнополитически президентът Румен Радев не е никакъв фактор в международен план, той е нула. Това заяви в студиото на Би Ти Ви президентът на Република България (2011-2017) Росен Плевнелиев.

Това е първият български президент популист, заяви Плевнелиев. Без да му мигне окото той принизи българския парламент, принизи институциите, дори удари шамар на БСП, заявявайки, че само той бил алтернатива, каза Плевнелиев. Високият рейтинг на президента Плевнелиев обясни именно с това, че е популист.

"Не му прилича на държавен глава да поставя под въпрос основните институции на българската държава и да казва, че дори БСП не била алтернатива на сегашното управление. Дори има противоконституционност – разделя нацията", заяви Плевнелиев.

„Той допусна грандиозни провали. На Запад не е никакъв фактор, а Русия два пъти му би шамар. Единият път беше когато при посещение в Кремъл се озова първия президент на страна от ЕС, на който пресконференцията трая 6 минути – Радев говори 5 минути, а в едната минута руският президент Владимир Путин говори за Бойко Борисов. Другият шамар бе тропането по масата, което бе пуснато в публичното пространство именно от руска страна“, каза Плевнелиев.

Румен Радев не ми е никакъв проблем, защото аз нямам вече политически амбиции. Но се ядосвам, защото мисля, че тъй като е нищо в международен план, той ще се опита да стане някакъв център или фактор тук в страната, стремейки се да докаже, че другите са нищо, а той е алтернатива, каза Плевнелиев.

Категорично щях да подам оставка, ако бях на мястото на Николай Нанков и нямаше да позволя това решение да се ревизира. Но това не означава, че той е виновен за случая, просто е поел политическа отговорност. „При управлението на БСП имаше две такива автобусни катастрофи – при Бяла и в Ямболско. Случайно министър в БСП да е подал оставка?“, попита Плевнелиев. "Когато те са на власт подобни морални действия на министри не се наблюдават. В този случай е важно да се влезе в същината на договорите. Този път е имал проект за рехабилитация, изпълнен ли е както е заложен, трябвало е да се предвиди и качеството на пътя”, категоричен беше Плевнелиев.

Той допълни, че в ролята си на регионален министър през 2011 г. са били приоритизирани някои от най-тежките участъци и е започнала програма за модернизация. Били са включени над 30 трасета. Въпросът за вината трябва да се търси по договор, категоричен е Плевнелиев.

Плевнелиев също така съобщи, че очаква детето му от Деси Банева да се роди до две седмици.